La sectia „Imprumut Adulti” a Bibliotecii Judetene „Costache Sturdza” din Bacau, a avut loc joi, 20 septembrie, o expozitie de carte cu ocazia implinirii a 130 de ani de la nasterea lui Vasile Parvan, istoric, arheolog, epigrafist si eseist roman, intitulata „Vasile Parvan-filosof al istoriei” si realizata de bibliotecarul Virginia Stelea. Vasile Parvan (n.28 septembrie 1882, Perchiu, comuna Huruiesti, jud.Bacau-d.26 iunie 1927, Bucuresti) a studiat la Universitatea Bucuresti avindu-i ca profesori pe istoricii Nicolae Iorga si Dimitrie Onciul, dupa care a urmat cursuri in Germania, unde s-a specializat in istorie antica.
A fost profesor la universitatea bucuresteana, membru al Academiei Romane si al mai multor academii, institutii si societati stiintifice din strainatate, principalele sale preocupari fiind legate de arheologie, preistorie si istoria civilizatiei greco-romane. S-a ocupat de organizarea unor santiere arheologice, dintre care cel mai important este cel de la Histria si a publicat numeroase studii, rapoarte arheologice si monografii, care constituie un material documentar deosebit de vast, valoros si util.
Cea mai importanta lucrare a sa ramine „Getica” (1926), o vasta sinteza istorico-arheologica prin care a reusit sa readuca in atentia cercetatorilor istorici rolul politic si cultural al daco-getilor. Vasile Parvan a avut un rol deosebit in crearea noii scoli de arheologie, acesta fiind cel care a organizat Scoala romana din Roma, institutie creata pentru perfectionarea tinerilor arheologi si istorici, si a initiat si a condus aparitia anuarelor acesteia „Ephemeris Dacoromana” si Diplomatarium Italicum”, precum si prima serie a revistei „Dacia”.
Pasionat intru totul de munca de pe santier, V.Parvan ignora apendicita de care suferea si sfirseste tragic pe masa de operatie, la doar 45 de ani, in plina putere creatoare.
Lasă un răspuns