• furnizorii de utilități, instituțiile încasatoare și comercianții cu vînzări zilnice de cel puțin zece milioane de lei vor fi amendați cu 10-50 de milioane de lei dacă nu acceptă plata mărfurilor, serviciilor și impozitelor prin carduri electronice • aproape 163.000 de băcăuani pot de acum să facă plăți electronice direct la casierii, fără să mai scoată numerar de la automatele bancare
Posesorii de carduri vor putea să achite cu „plasticul” cumpărăturile sau serviciile pe care le fac la aproape toți comercianții și furnizorii de utilități. De asemenea, comercianții nu vor mai putea să ignore acest sistem de plată impus de legislația privind sistemele de plată electronică. Asta, deoarece Guvernul a adoptat Normele metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2003, cu modificările ulterioare. Marius Oprea, angajat la biroul de carduri la o sucursală bancară din Bacău, este de părere că „aprobarea Normelor este așteptată de mult timp și este benefică, deoarece patronii nu mai pot refuza la plată cardurile motivînd lipsa acestor Norme”. De prevederile legislației privind plata electronică vor beneficia aproape 163.000 de băcăuani care dețin carduri pe care, în general, își încasează salariile. Prin Normele metodologice de aplicare a OU 193/2002, se stabilesc obligațiile ce revin agenților economici furnizori de servicii de utilitate publică, instituțiilor publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobînzi, penalități de întîrziere, penalități și alte obligații de plată, precum și persoanelor juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul, realizează anual o cifră de afaceri mai mare decît echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro (prevăzuta în Legea nr. 250/2003) și acceptă plăți cu card de la persoanele fizice.
Se pot plăti cu „plastic” aproape toate utilitățile
În actul normativ, se precizează că serviciile de utilitate publică pentru care agenții economici furnizori vor accepta încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit sînt acele servicii prestate consumatorului final–persoană fizică, din următoarele domenii: energie electrică și termică, gaze; salubritate, apă-canal; telefonie fixă și mobilă. Terminalele de plată electronice care pot fi folosite de persoanele fizice sînt: terminalul pentru transferul electronic de fonduri la punctul de vînzare, sau, după caz, de încasare (POS); ghișeul automat de bancă (ATM); alte terminale și echipamente care permit efectuarea de plăți prin intermediul cardurilor, prevăzute în contractele încheiate cu băncile acceptante. De asemenea, obligațiile de plată se pot achita cu carduri și prin intermediul instrumentelor de plată cu acces la distanță, cum ar fi aplicațiile de tip Internet-banking și home-banking. Impozitele, taxele, amenzile, dobînzile, penalitățile de întîrziere, penalitățile și alte obligații de plată pentru care instituțiile publice vor accepta încasări și prin intermediul cardurilor sînt cele datorate de persoanele fizice.
Ca să asigure efectuarea plăților cu carduri, persoanele juridice beneficiare și comercianții sînt obligate să încheie contracte cu băncile acceptante de carduri. Persoanele juridice beneficiare vor alege băncile acceptante de carduri în urma unei proceduri de achiziție publica, în condițiile prevederilor legale din domeniul achizițiilor publice.
Și băncile au obligații
S-au mai stabilit obligațiile băncilor acceptante de carduri cu privire la realizarea transferului sumelor între contul de card și contul beneficiarilor sumelor plătite, la documentele pe care trebuie să le elibereze persoanei fizice plătitoare, la realizarea schimbului de informații cu persoana fizică beneficiară etc. Pentru ca decontarea prin acest sistem să se facă sub control și ca să se evite frauda, dotarea cu terminale de plată se poiate face numai de către băncile acceptante de carduri, în baza contractelor încheiate în acest scop.
Cheltuielile cu achiziționarea și instalarea terminalelor de plată vor fi suportate de către băncile acceptante, iar cele privind administrarea și operarea acestora se vor stabili prin contracte.
Aplicarea legii întîrzie de aproape patru luni
Conform legislației în vigoare, încă de acum patru luni ar fi trebuit ca aproape toți comercianții să accepte plata electronică, dar nici o instituție nu s-a simțit cu musca pe căciulă și să aplice amenzile de rigoare. Chiar fără Normele de aplicare, conform Legii 250/2003, comercianții cu vînzări de peste 100.000 de euro pe an aveau obligația să accepte cardul la plată, începînd cu 1 iulie 2003. „La finele lunii august 2003, nici măcar Ministerul Finanțelor Publice nu știa cîte magazine au vînzări zilnice de cel puțin zece milioane de lei astfel încît să intre sub incidența Legii 250/2003”, potrivit NO-CASH.
În acest moment, deținătorii de carduri nu pot să-și plătească facturile la telefonie fixă sau la electricitate cu cardul, iar locurile unde se poate cumpăra cu cardul rămîn puține.
Cei care nu au respectat termenele de instalare a terminalelor riscă amenzi între 10 și 50 de milioane de lei. În practică, pînă acum nu a fost amendat nici un comerciant. Aceasta, deoarece în plină procedură de transfer a Gărzii Financiare din subordinea Finanțelor în cea a Autorității Naționale pentru Control nu se știe exact cine trebuie să se ocupe de organizarea controalelor. Nici la Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău nu se știu prea multe despre plata electronică. Maricel Radu, purtător de cuvînt al instituției, ne-a declarat că „pînă acum, DGFP nu a primit însărcinări pe această linie”.
Comisionul este zero
Specialiștii apreciază că introducerea obligativității de acceptare a cardurilor la comercianți va diminua evaziunea fiscală, favorizată în prezent de sumele mari care circulă în numerar și care nu pot fi urmărite. Marele avantaj pentru cumpărători este că nu mai trebuie să suporte nici un comision, față de extragerile de numerar de la bancomate, unde comisioanele nu sînt de neglijat, în principal la cardurile de credit. De asemenea, cheltuielile comercianților nu cresc în ansamblu, iar comisionul pe care aceștia îl au de suportat este mic față de avantaje. În primul rînd, firmele acceptatoare de plată prin card își scad semnificativ cheltuielile de administrare a numerarului. De asemenea, se reduce la zero riscul utilizării de bancnote falsificate. În acest moment, în județ există peste aproape 200 de POS-uri instalate la magazine, hoteluri, restaurante, benzinării etc. Durata tranzacției prin acest sistem este de numai 5-20 de secunde.
Iată o parte dintre unitățile acceptatoare de carduri electronice:
• magazine alimentare: Agricola Internațional, Luceafărul, Adriatica, Supermarket Unic, VIP Grup (strada Banca Națională), Best Market (lîngă Liceul PTTR), Huracom (Narcisa), Selita, Supermarket Zimbru;
• magazine chimice/tehnico sanitare/mobilă: Dedeman (inclusiv service-ul de pe strada 9 Mai), Luceafărul, AMBRA;
• stații carburanți: RAFO Imperial Oil, Shell;
• electrice/electrotehnice/telefoane mobile: Electrice (Mărășești), Luceafărul, altex, Electric Plus, Euro GSM, SMART;
• confecții/încălțăminte: Coly, Fair Play, Luceafărul, Prodcresus, Vicmod;
• papetărie: Librăria Glissando, Luceafărul;
• hoteluri/restaurante: Dumbrava, Bistrița, Millenium, Latin, Moara;
• cosmetice: Zen Mar (parter Lucefărul), Supermarket Unic;
• servicii: RAGC (sediu, 9 Mai, Mărășești), Taxe și Impozite Locale – Primărie)
• farmacii: Medica (Farmacia 1), Sensi Blu. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns