• 17 agenți economici din județ au autorizațiile expirate • nerespectarea legislației atrage sancțiuni penale și amenzi contravenționale pentru administratori • în județul Bacău există 1.117 comercianți și producători de bunuri accizate
Din această lună, 17 agenți economici care comercializează produse supuse accizelor funcționează în ilegalitate. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, informează că, din cele 1.117 de autorizații pentru acest gen de activitate, 17 au termenul de valabilitate expirat. „Conform Legii 521/2002, privind regimul de supraveghere și autorizare a producției și circulației unor produse supuse accizelor, intrată în vigoare pe 2 august 2002, autorizațiile emise au o valabilitate de 12 luni de la data înscrisă pe formularul de autorizare”, precizează Maricel Radu. Din analiza efectuată la nivelul sfîrșitului lunii august a reieșit că, din cei 17 agenți economici rămași fără autorizație valabilă, 14 sînt societăți comerciale și trei, persoane fizice autorizate.
Sub regimul de autorizare intră producătorii, importatorii, agenții economici care vînd angro sau în sistem de alimentație publică alcool etilic rafinat, distilate și băuturi supuse regimului accizelor, produse din tutun, cafea și amestecuri din cafea.
Autorizațiile sînt emise de Ministerul Finanțelor Publice, pentru agenții economici producători și importatori de alcool etilic rafinat, distilate și băuturi alcoolice distilate. DGFP emite acest tip de documente pentru agenții economici producători și importatori de alte băuturi, produse din tutun și cafea; comercianții angro de băuturi îmbuteliate, produse din tutun și cafea; agenții economici comercianți în sistem de alimentație publică de băuturi, produse din tutun și cafea.
Agenții economici trebuie să anexeze la cererea pentru autorizare certificatul de înregistrare, statutul cuprinzînd obiectul de activitate,
cazierele judiciare ale administratorilor, certificatul de atestare fiscală, din care rezultă lipsa datoriilor la stat, copie de pe certificatul fiscal al furnizorului de unde provin instalațiile de fabricație alcool și distilate, declarația solicitantului privind sediul, sucursale, puncte de lucru, spații însoțite de acte de proprietate, adeverința de la organul fiscal privind dreptul de proprietate asupra capacităților de producție, depozite și rezervoare, licența de fabricație de la Ministerul Agriculturii. În același dosar mai trebuie să apară copii de pe certificatele de metrologie, contractele de import încheiate direct cu producătorii externi sau reprezentanții acestora, contractele de vînzare-cumpărare între producătorii interni sau importatorii de alcool și distilate și producătorii de băuturi alcoolice, precum și licențele de marcare. De asemenea, mai sînt necesare declarația privind capacitățile de producție pentru alcool și distilate, ca și lista sortimentelor de băuturi alcoolice distilate avizată de Ministerul Agriculturii.
Pușcărie pentru lipsa autorizației
Agenții economici nu pot fi autorizați dacă au datorii restante la bugetul statului și dacă administratorul unității a suferit condamnări pentru nerespectarea acestei legi. De asemenea, autorizațiile nu pot fi eliberate dacă utilajele și instalațiile de fabricație provin de la agenți economici cu datorii la bugetul statului sau nu pot fi identificați și verificați de organele de control. „Obligativitatea deținerii noilor autorizații revine și agenților economici comercianți de produse supuse autorizării, în sistem de alimentație publică. Vînzarea în sistem de alimentație publică numai de băuturi alcoolice – altele decît băuturile alcoolice distilate -, de produse din tutun și de cafea se autorizează fără plata taxei de autorizare”, spune Maricel Radu. El avertizează că nerespectarea legii poate atrage după sine sancțiuni care ajung pînă la pedepse cu închisoarea. Închisoare de la 6 luni la 5 ani poate face administratorul care angajează agentul economic în producerea, importul de alcool și distilate sau fabricarea de băuturi alcoolice fără autorizații, nu asigură dotarea cu mijloace legale de măsurare a producției de alcool și distilate, cesionează sau înstrăinează acțiuni, părți sociale sau active fixe fără înștiințarea organului emitent. Aceleași pedepse sînt acordate pentru achiziționarea de alcool etilic rafinat și distilate de la agenți economici neautorizați.
Legea mai prevede sancțiuni contravenționale de la 50 de milioane la 10 miliarde de lei, pentru 27 de fapte ce reprezintă nerespectarea prevederilor legale ale regimului de supraveghere și autorizare a producției, importului și circulației unor produse supuse accizelor. În plus, comercializarea de produse supuse autorizării, fără autorizație, se sancționează cu amendă de la 1 la 5 miliarde de lei și confiscarea produselor, iar, în cazul în care acestea au fost vîndute, banii cîștigați din comercializare se confiscă. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns