Oamenii de afaceri din municipiul Bacău fac cele mai mari încasări și profituri din comerț și construcții. Unii dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari au un singur angajat, însă raportează câștiguri imense.
Potrivit datelor publicate de programatorul Cristi Juverdeanu, cele mai profitabile domenii de activitate în municipiul Bacău, după codurile CAEN, sunt comerțul și construcțiile. Stă bine și domeniul îngrășămintelor, deși Sofert este închis, însă una dintre companiile din Bacău a cumpărat mai multe combinate din țară.
Citește și „Companiile din municipiul Bacău au realizat venituri de 7,2 miliarde de euro. Vezi și topul străzilor din oraș cu cele mai multe firme înregistrate”
Din ce se câștigă cei mai mulți bani, în municipiul Bacău
Vă prezentăm domeniile cu cele mai mari încasări și profituri înregistrate de firmele care își au sediul în municipiul Bacău.
Cel mai profitabil domeniu este „Comerț cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi a celor pentru vopsit, în magazine specializate”, unde 22 de firme au înregistrat anul trecut un venit de 2,27 miliarde de euro și un profit total de peste 393 de milioane de euro. Liderii domeniului sunt Dedeman SRL (deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl), S.S.A.B. Project SRL (deținută, potrivit termene.ro, de George Șlic, Irina-Gabriela Pascu, Amalia Elena Manolache și Anda Șlic) și CRIS NICOL SRL (deținută de Nicoleta Manolache și Sandu Cristinel Tăbăcaru). Vezi tabel mai jos!
Locul al doilea este ocupat de „Lucrări de construcții a drumurilor şi autostrăzilor”, unde 21 de firme au încasat în 2022 peste 1,1 miliarde de euro și au înregistrat un profit de aproape 687 de milioane de euro. Topul domeniului este condus de Spedition UMB, Tehnostrade SRL și SA & PE Construct SRL, firmele familiei lui Dorinel Umbrărescu. Locul al patrulea aparține BVA Servicii SRL (aparținând lui Sorin Lungu și Valentin Dobrea). Vezi tabel mai jos!
Două firme care activează în „Fabricarea îngrăşămintelor şi produselor azotoase” dețin locul al treilea al topului, cu venituri de 435 de milioane de euro și profituri de 12,2 milioane de euro. Cele două firme sunt Nitramonia BC (fostă Popasul Trebeș SRL), deținută de Eusebiu Guțu. Deși închis, combinatul Amurco SRL (fostul CICh, Sofert, cumpărat recent de Nitramonia BC) a avut venituri de 1,5 milioane de euro.
Pe locul al patrulea se află trei firme care fac „Activități ale holdingurilor” în municipiul Bacău. Veniturile acestora au totalizat aproape 345 de milioane de euro și profituri de 305 milioane euro. Firmele domeniului sunt Pavăl Holding SRL, al fondatorilor Dedeman SRL, Dragoș și Adrian Pavăl, Planb Investing SRL (deținută de Alexandru Luca, care se recomandă drept investitor în cryptomonede), cu un venit de circa 14.000 de euro și B & B Green Invest Consulting S.R.L (1.195 euro).
Pe a cincea poziție a topului se află 282 de firme din domeniul „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale şi nerezidențiale”, cu venituri totale de 243 de milioane de euro și peste 27 milioane de euro profituri. Unele dintre aceste firme sunt așa numiții „investitori imobiliari cu un laptop”, firme cu 1-10 angajați. În vârful clasamentului imobiliarilor se află Fiald Imobiliare SRL (deținută de Laurențiu Ficău), 106 angajați, Motris Company SRL (deținută de Daniel și Luminița Tigler), 52 angajați, SSAB AG SRL (Corneliu Saftiuc, Gabriel Nistor și Mihai Iulian Șlic), 247 angajați.
În topul afaceriștilor din imobiliare, cu câte un angajat, regăsim Urban Building SRL, deținută de Costel Popa (cifră de afaceri de 3,6 milioane euro și profit de 1,9 milioane euro) și Casa Valito SRL (venituri de 906.000 și profit de 802.000 euro), deținută de Vasilică Tocilă Cozma.
Bani „buni” mai fac în Bacău jocurile de noroc și farmaciile. La pariuri, unde activează 4 firme locale, băcăuanii au „tocat” peste 10 milioane de euro, iar companiile din domeniu au raportat profituri totale de aproape 4 milioane de euro. În domeniul producției și comercializării produselor farmaceutice, activează 45 de companii, care au înregistrat venituri de 72 de milioane de euro și profituri totale de aproape 2 milioane de euro.
Mai multe statistici legate de firmele din municipiul Bacău, după domeniul de activitate, puteți vedea accesând aplicația financiar.bacaualert.ro.
Lasă un răspuns