Numărul investitorilor interesați a ajuns la cinci. O parte dintre ei ar fi cerut prelungirea termenului pentru depunerea ofertelor.
Divizia petrochimică a companiei ungare Mol, Petchem, a devenit al cincilea investitor care și-a manifestat intenția pentru preluarea pachetului de acțiuni care va fi pus în vânzare de statul român la societatea Oltchim Râmnicu Vâllcea. În acest fel, societatea Chimcomplex Borzești ar avea de concurat cu patru investitori, ceilalți trei fiind acționarul minoritar al Oltchim, PCC (în consorțiu cu fondul de investiții israelian Fortissimo), rușii de la Oil and Gas Trade și chinezii de la Baota Petrochemical Group, împreună cu Junlun Petroleum Co. Societatea din Borzești ar veni la licitație în parteneriat cu traderul american de chimicale Tricon Energy Holding.
Petchem este văzută printre primele zece companii europene din petrochimie și unul dintre liderii europeni în producția de polietilenă și polipropilenă.
Termenul pentru depunerea documentelor cerute de organizatorii licitației este, în continuare 31 ianuarie, dar unele surse care au legătură cu licitația susțin că majoritatea investitorilor au solicitat prelungirea lui cu o lună sau chiar cu o lună și jumătate. Consorțiul de administratori judiciari ai Oltchim, Rominsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL, publică, însă, în continuare anunțul cu termenele inițiale: 31 ianuarie pentru depunerea documentațiilor și 3 februarie pentru procedura de selecție a ofertei angajante. De altfel, chiar Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului vâlcean, a făcut și el declarații de presă în care susține că graficul pentru privatizarea Oltchim nu va suferi vreo schimbare, dar, dacă va fi, atunci acest aspect ar trebui să fie discutat și stabilit în urma întrunirii comitetului creditorilor. Tot din surse nenominalizate, se vehiculează că în schimbul amânării privatizării partea română ar fi solicitat garanții de 20 de milioane de euro, pentru a se asigura finanțarea combinatului pentru următoarea perioadă. Consorțiul de companii chineze ar fi fost singurul care a fost de acord cu această înțelegere.
Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea-reper a activelor viabile ale combinatului, care au fost transferate la o nouă societate și care vor fi scoase la privatizare. Noua societate este Oltchim SPV. De puțin timp, acționarii Chimcomplex au aprobat accesarea unui credit de 200 de milioane de euro destinat cumpărării Oltchim.
Lasă un răspuns