Comuna Hemeiusi are trei centre focalizatoare, in sensul importantei economice, turistice, culturale, stiintifice si, prin aceasta, emblematice pentru identitatea locului : “Castelul Rosu”, Parcul Dendrologic si Hit Park (,,Hemeiusi Information Technology”). Destinele acestei asezari se intersecteaza in istorie, cu ele.
Parcul Dendrologic, monument al naturii
Parcul Hemeiusi, si intreaga mosie în care este cuprinsă aşezarea au apartinut familiei Costache Pascanu, un vistiernic al Moldovei, si lui Grigore Cantacuzino. Prin casatoria Luciei Cantacuzino, cu printul german Schonburg – Wandenburg, ca si prin aliantele si succesiunile familiale, atat ,,Castelul Rosu”, situat în incinta parcului, cit si toate suprafetele imprejmuitoare, au intrat in proprietatea familiei.
Parcul Hemeiusi, Parcul Dendrologic, de acum, este unul original, prin arhitectura peisagera, englezeasca, prin formele, dimensiunile, cromatica si varietatea speciilor. Acest parc se afla in Lunca Bistritei si este o zona cel mai diversificat impadurita, din Moldova. Dintre speciile rare, impresioneaza plopul alb, cu un diametru de peste 2 m si o inaltime de 40 m, precum si grupul de 8 plopi infratiti, care au peste 42 m inaltime, si un diametru de peste 1 m, fiecare. De asemenea, parcul are o impresionanta colectie horticola. Ar mai fi de mentionat faptul ca in incinta lui s – a format un lac, pe o suprafata coborită sub cotele nivelului riului Bistrita, datorita ridicarii pinzei de apa freatica, dupa acumularea riului, la barajul Gheraiesti. Pe mal cresc arbori seculari. Datorita frumusetilor sale magnifice, in Parcul Dendrologic Hemeiusi s – au turnat cadre pentru filmul “Dumbrava minunata”, dupa nuvela lui Mihail Sadoveanu, in regia Elisabetei Bostan.
,,Castelul Rosu”, ctitorie monumentala, istorica
Intre 1864 – 1866, in incinta Parcului Hemeiusi s-a construit un castel feudal, cunoscut sub numele de ,,Castelul Rosu”, datorita caramizilor brune – roscate, aplicate exterior (aparent), pentru efect. Ca structura si elemente decorative, are un stil nedefinit, romano – gotic, venetian si brancovenesc. Este inregistrat la Oficiul de Patrimoniu al Directiei de Cultura Bacau. In timp, a suferit degradari iar executiile presupuse de restaurare, au lasat urme vizibile, unele inerente, altele, insa, ca rod al libertatii interventiilor neprofesioniste, lipsite de orice control, nesanctionabile, din motivul lejeritatii aplicarii masurilor legale. Din anul 1999 este dezafectat, avind distrusa structura de rezistenta, in primul rind a turnului, dar si a corpului de cladire. Sunt necesare executii de reparatii si consolidare.
Domeniul Schonburg – Waldenburg, trecut din mina – in mina
Domeniul mirific, rezervatie naturala si ansamblu patrimonial, a fost luat din proprietatea printesei de la Hemeiusi, de catre stat, dupa 1919, raminind, pina in 1945 tot proprietate particulara, dupa care, in urma nationalizarii padurilor, e trecut in proprietatea statului. Un timp a fost atribuit Ocolului Silvic Fintinele, apoi, in 1955, revine Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS), sub titulatura de Statiunea de Cercetari Silvice Hemeiusi. In legatura cu acest domeniu, care este un crimpei din edenul pamintean, Gheorghe Savu, cel care s a daruit, atit sufleteste, cit si prin stradania, conservarii, ingrijirii si pastrarii lui , marturiseste : “Nu vreau decit ca atunci cind va veni cineva din partea familiei Printului (familia mostenitoare), sa fie multumita ca aici este un mic rai!”… Din toate timpurile, dar mai cu seama acum, multi ochi hulpavi ii jinduiesc frumusetea!… (Aurel V ZGHERAN)
Lasă un răspuns