• banii sînt direcționați spre proiecte de îmbunătățire a infrastructurii rurale • alte 28 de proiecte din județul nostru așteaptă evaluarea Agenției SAPARD
Din ianuarie 2003, 11 comune din județul Bacău vor primi finanțări care însumează aproape zece milioane de euro prin programul SAPARD. Cele 11 proiecte sînt doar cele depuse în luna august a.c. Există și un ghinionist în această sesiune și anume comuna Pîncești. Deși s-au respectat toate cerințele de întocmire, situația juridică neclară a unor terenuri implicate în proiectul depus a făcut ca acesta să nu fie admis spre finanțare. Alte 25 de proiecte întocmite în lunile septembrie și octombrie așteaptă verdictul Agenției SAPARD București – cea care decide, în final, cine primește bani și cine nu -, iar alte trei proiecte depuse în luna noiembrie sînt încă în studiu.
Programul SAPARD începe să finanțeze îmbunătățirea infrastructurii rurale
SAPARD este un program special de pre-aderare, destinat țărilor candidate la integrarea în Uniunea Europeană. Este al treilea instrument financiar nerambursabil (pe lîngă PHARE și RICOP) conceput pentru a sprijini țările candidate în abordarea reformei structurale în sectorul agricol și în alte domenii legate de dezvoltarea rurală, precum și la implementarea regulilor comunitare în ceea ce privește politica agricolă comună și legislația aferentă. Programul implică o finanțare nerambursabilă de 150 de milioane de euro pe an din partea UE, timp de șapte ani.
Programul are mai multe axe prioritare de finanțare. Banii pomeniți vor fi obținuți în cadrul măsurii 2.1, „Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale”. Scopul acestei măsuri este să îmbunătățească accesul locuitorilor din mediul rural la serviciile publice, să creeze condițiile necesare pentru modernizarea gradului de confort la sate, să amelioreze calitatea mediului și să diminueze sursele de poluare etc. Punerea în practică trebuie să țină cont de cîteva obiective operaționale. Principalele ținte urmărite sînt construirea și modernizarea drumurilor locale comunale și a podurilor, construirea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, precum și îmbunătățirea managementului sistemelor de canalizare prin investiții la stațiile de tratare a apei. Acestei masuri i se va acorda o suma mai mare în primii doi ani, ținîndu-se cont de nevoile acestui sector.
Toți solicitanții au mers spre suma maximă permisă
Cele mai multe proiecte de finanțare pentru dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale vizează sume care se apropie de maximul permis. Deși plafoanele care pot fi solicitate se situează între 300.000 și 1.000.000 de euro, mai toți cei care au depus proiecte țintesc spre plafonul maxim. Obiectivele propuse sînt diverse. Primăria Dofteana a solicitat peste 978.000 de euro pentru modernizarea unui drum comunal. La Faraoani se urmărește construirea unui sistem de canalizare și a unei stații de epurare, obținîndu-se 966.266 de euro. Consiliul Local Filipești și-a propus alimentarea cu apă curentă a întregii comune, proiect de aproape 1,17 milioane de euro, din care 976.000 de euro vin prin SAPARD. La Răcăciuni, Orbeni și Răchitoasa se vor reabilita unul sau mai multe tronsoane din drumurile comunale, fiecare proiect obținînd peste 900.000 de euro.
Comuna Hemeiuși a fost mai modestă. Proiectul său, cu același obiectiv, are valoare de „doar” 680.000 de euro. La Cașin se va moderniza drumul pînă în satul Curița (finanțare UE – 833.000 de euro). Comunele Poduri și Lipova urmăresc asfaltarea drumurilor comunale. Prima a obținut 533.000 de euro prin SAPARD, în timp ce a doua comună va avea o finanțare UE de circa 952.000 de euro. Cea mai mare sumă a obținut-o comuna Balcani, care va moderniza drumul Balcani-Schitu Frumoasa cu o contribuție europeană de 993.000 de euro.
Proiectele aprobate necesită susținere financiară și din partea solicitanților
Deși proiectele cu finanțare în măsura 2.1 din Programul SAPARD sînt considerate investiții în infrastructură ce nu generează venit net semnificativ, ele necesită, totuși, susținere financiară și din partea beneficiarului. Chiar dacă nu este vorba de o cofinanțare propriu-zisă, aceste proiecte trebuie alimentate în primă fază de beneficiar, pînă apar banii europeni. În plus, în fiecare proiect există și cheltuieli neeligibile (ce nu intră în finanțarea UE – n.r), iar acestea cad în sarcina destinatarului. Cum în multe cazuri primăriile sînt sărace, s-a apelat la susținere din partea Consiliului Județean. Consilierii județului au acceptat această idee, dar efortul financiar nu este de neglijat. Cele 11 proiecte aprobate trebuie să dispună la momentul demarării lucrărilor cu finanțare SAPARD de aproape trei milioane de euro. Menționăm că finanțările aprobate vor veni din luna ianuarie 2003. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns