Unul dintre cei mai fideli cititori ai ziarului nostru, domnul Dumitru Olteanu din Comanesti, este si un adevarat Don Quijote care se lupta de unul singur cu tot felul de aberatii ale democratiei noastre „originale”. Ultima sa isprava a fost refuzul de a plati o taxa radio de pe factura de electricitate, pe motiv ca radioul „manipuleaza poporul”! Valoarea acestei taxe este de 2,50 lei, deci nu a facut mare economie, dar a vrut astfel sa protesteze. A sesizat si Delegatia Comisiei Europene, cheltuind în felul asta de citeva zeci de ori mai mult pentru timbre, dar ofiterul de presa si informatii a Comisiei Europene, doamna Angela Cristea, îl sfatuieste sa se adreseze politiei sau tribunalului! Va dati seama cit de absurd ar fi ca domnul Dumitru Olteanu sa porneasca un proces, eventual sa angajeze un avocat, sa cheltuiasca milioane pentru a recupera…2,50 lei! Specialista în comunicare – ofiter de presa si informatii, sic! – nu a înteles, ori nu a vrut sa înteleaga faptul ca domnul Dumitru Olteanu doreste ca prin gestul sau sa protesteze împotriva manipularilor din mass-media. Pe marginea raspunsului dat de reprezentanta Comisiei Europene cititorul nostru scrie: „Propun metoda M. Gandi de eliberare a Indiei prin opozitie pasnica, adica: Daca Radio România Actualitati, Cultural si cele teritoriale, ca si TVR 1, 2, Cultural si cele teritoriale manipuleaza poporul, deci pe noi toti, manipulare în scopul divizarii tarii, de ce trebuie sa-i platim pentru asta? Sa n-o mai facem. Atentie la capcana includerii acestor taxe pe factura de electricitate!”
Protestul cititorului nostru este sublim, dar ineficient. În primul rind nu sta bugetul televiziunii române în cei 2,50 lei ai domnului Olteanu. În al doilea rind, televiziunile particulare sint de sute de ori mai nocive. Ele nu pot fi închise, nici nu pot fi cenzurate. Sint libere asa cum liberi sint si microbii, sau virusii care pot nu doar îmbolnavi, ci chiar omorî! Cum ne putem apara de aceste atacuri violente? Prin vaccinare, ori cel mai eficient vaccin împotriva nu doar a manipularilor de tot felul, dar si împotriva timpirii prin mass-media, împotriva distrugerii sufletului si a mintii este o eficienta educatie – a tinerilor în primul rind – pentru cunoasterea modurilor, a mijloacelor si a tehnicilor prin care oamenii comunica, precum si a patologiei acestei vitale componente a personalitatii. Faptul ca la bacalaureat s-a introdus o proba de comunicare este deci foarte bun, vorba este însa daca exista în timpul liceului o educatie sistematica în acest sens, daca ai ce examina. Elementele de comunicare au fost introduse treptat în programele de literatura, dar nu exista în planul de învatamint pentru liceu un asemenea obiect. Dupa ce a parazitat predarea literaturii române mai multi ani, dupa ce s-a insinuat în examenul de bacalaureat drept al doilea subiect la examenul oral, acum pretinde sa înlocuiasca literatura! Nu stiu daca exista o strategie malefica de înlocuire a valorilor noastre nationale cu „cerinte” copiate de aiurea, dar cred ca trebuie ca elevul sa capete în liceu cunostinte si chiar deprinderi de comunicare, pentru a putea el însusi comunica, dar si pentru a se feri de manipulari de tot felul. Nu-i nevoie sa nu mai platim televizorul, este suficient sa-l închidem. Iar daca sintem „vaccinati”, daca la scoala am învatat tehnicile de manipulare si cum se interpreteaza nu doar continutul, ci mai ales intentiile unui mesaj, putem sa privim linistiti la efortul celor care vor sa ne prosteasca, ei nu vor reusi decit cel mult sa ne amuze.
Introducerea unui obiect numit „Comunicarea umana” este absolut necesara, dar asta nu trebuie sa afecteze cu nimic prezenta limbii si literaturii române în toate clasele de liceu. Cind acest lucru se va fi realizat, atunci se poate introduce si o proba de comunicare la examenul de bacalaureat. Pina atunci, însa, limba si literatura româna trebuie sa ramina proba cea mai importanta a examenului care încoroneaza studiile liceale.
Ioan NEACSU
Lasă un răspuns