• în ultimii doi ani, cheltuielile de personal de la spitalul oneștean s-au dublat, fără ca personalul să beneficieze de toate sporurile la care au dreptul prin lege • prima măsură care va trebui luată după reducerea numărului de paturi va fi disponibilizarea unor angajați din personalul nemedical
Pentru spitalul de la Onești, anul 2003 nu se anunță unul lipsit de sărăcie, crize de medicamente, materiale sanitare și hrană pentru pacienți. Din cele 70 de miliarde de lei care îi revin anul acesta, 24 de miliarde de lei sînt numai datoriile acumulate anul trecut. Cu toate că debitele restante din 2002 urmează să fie plătite de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pînă la jumătatea anului, acumularea datoriilor va continua în ritm accelerat. Nici măcar reducerea de paturi cu 99 de locuri a spitalului oneștean nu va avea ca efect scăderea vizibilă a datoriilor, pentru simplul motiv că numărul angajaților este prea mare, iar cheltuielile salariale înghit majoritatea banilor. „În anul 2000, Casa a virat spitalului din Onești 38,7 miliarde de lei, iar în 2002, bugetul repartizat aceluiași spital a fost de 71,7 miliarde de lei. Creșterea a fost evidentă și s-a resimțit în majorări ale fondurilor pentru medicamente și hrană. La medicamente, de exemplu, fondurile alocate în 2002 au depășit triplul celor din anul 2000, iar la hrană, creșterea a fost de la 1,7 miliarde la 4,2 miliarde de lei”, spune Dan Stoica, director de Contractări la CAS. În opinia reprezentanților CAS, ambele creșteri sînt de bun augur, medicamentele și hrana fiind două elemente importante în stabilirea calității serviciilor medicale.
Capitolul la care spitalul din Onești lasă de dorit este însă cheltuiala de personal. „Fondul de salarii a depășit dublul din 2000 pînă în 2002. Creșterea cheltuielilor salariale nu a fost însă cauzată de acordarea de sporuri, ci de creșterea numărului de salariați. În ultimii doi ani, la spitalul din Onești au fost angajați 147 de noi salariați”, explică Stoica. Structura de personal a spitalului este însă încărcată de asistente și personal nemedical. Celor 103 medici angajați în această unitate medicală li se alătură 434 de asistente medicale și alți 430 de angajați nemedicali. Pentru cele 632 de paturi rămase în structura spitalului din Onești după restructurarea impusă de Ministerul Sănătății, numărul personalului nemedical și chiar al asistentelor va trebui redus prin concedieri sau pensionări. Deja, la nivelul Direcției de Sănătate Publică, liderul Sanitas de la spitalul Onești a avut întrevederi cu șefii acestei instituții în vederea parafării unui protocol prin care se acceptă restructurarea de personal auxiliar. Pensionările sau pur și simplu concedierile personalului nemedical care încarcă structura de personal a spitalului din Onești urmează să fie puse în practică abia după începerea funcționării pe baza noii structuri cu paturi aprobată de minister. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns