Disponibilizările masive de personal anunțate pentru începutul lunii viitoare la Fabrica de hîrtie Letea Bacău au pus pe jar sindicatul societății. La începutul lunii iunie, din fabrică au fost disponibilizați 200 de salariați, iar acum se pregătește un nou lot, de 300 de persoane, care vor pleca în șomaj. Pînă la sfîrșitul anului, alți 200 de angajați vor părăsi societatea, prin externalizarea unor servicii. Măsurile vizează ca anul viitor să găsească Letea cu 800 – 850 de salariați, cam atît cît se consideră că ar fi necesar pentru ca fabrica să nu aibă pierderi. Sindicatul „Letea”, deși de acord cu restructurarea organigramei, a ripostat față de noile diponibilizări, care vin la un timp atît de scurt față de primele concedieri.
Miercuri, salariații au ieșit în fața societății și au protestat față de deciziile consiliului de administrație. Ieri, o delegație sindicală condusă de Martin Farțade, președintele Sindicatului „Letea”, s-a întîlnit cu prefectul județului, Radu Cătălin Mardare, cu senatorul Rodica Șelaru, membru al Comisiei de Muncă și Solidaritate Socială din senat, și cu Costel Ceocea, adminsitratorul special al „Letea”, numit de acționarul majoritar al firmei, Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului (APAPS).
„Am solicitat, în primul rînd, elaborarea unei legi speciale, care să le permită celor disponibilizați de la Letea să beneficieze de plăți compensatorii. În plus, am dori să fim prinși în măsurile de preconcediere”, ne-a declarat Martin Farțade. După discuții care au durat aproape o oră, au fost stabilite cîteva măsuri. „Este exclusă apariția unei legi a plăților compensatorii doar pentru salariații de la Letea, mai ales că ei nu sînt prinși în programul Ricop. Dacă s-ar crea acest precedent, s-ar redeschide «cutia Pandorei». Plățile compensatorii nu reprezintă o soluție și experiența anilor trecuți a demonstrat acest lucru. Șomerii și-au luat banii și, în loc să-i folosească să deschidă o afacere, și-au cumpărat bunuri electrocasnice și au rămas foarte repede fără bani”, ne-a declarat senatorul Rodica Șelaru.
Senatorul a oferit o alternativă: servicii de preconcediere, prin grija Agenției Județene pentru Ocupare și Formare Profesională (AJOFM) Bacău. Șomerii de la Letea vor urma cursuri de calificare și recalificare, în urma cărora vor fi angajați. Un mare avantaj îl reprezintă și faptul că Martin Farțade este în Consiliul Consultativ al AJOFM, acolo unde sînt și cinci reprezentanți ai patronatelor, cărora le va putea face cunoscut că salariații disponibilizați își caută un loc de muncă. Vasile Ghiurcănaș, șef Serviciu „Gestiune fond șomaj” din cadrul AJOFM, recunoaște că cel mai greu va fi pentru șomerii trecuți de 45 de ani, cărora le va fi mai dificil să învețe o nouă meserie. „Legea prevede, însă, facilități pentru firmele care angajează șomeri trecuți de 45 de ani, persoane cu handicap sau unici întreținători de familie. Angajatorii primesc, pe parcursul unui an, salariul minim brut pe economie și au obligația să nu îi dea afară pe noii salariați mai devreme de doi ani, evident, dacă aceștia nu le dau motive”, ne-a declarat Vasile Ghiurcănaș. În următoarele săptămîni se va ști ce cale vor apuca cei 300 de angajați de la Letea, care pleacă, de la 1 august, nu în vacanță, ci în șomaj. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns