Eugen Simion, D.R. Popescu, Eugen Uricaru, Gabriel Dimisianu, Gabriela Adameșteanu, Eugen Negrici, Ioan Holban, Ionel Tudor Iovian, Adrian Alui Gheorghe, Sergiu Adam, Vasile Sporici, Dan Bogdan Hanu și ale nume cunoscute din peisajul literar românesc contemporan și-au dat întîlnire la Bacău, cu prilejul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Național „George Bacovia”. O ediție care, așa cum au afirmat cei prezenți, se constituie într-o pregustare a celei din anul 2004, cînd se vor serba 40 de ani de apariție a seriei noi a revistei „Ateneu”. Pentru scriitorii participanți la această ediție, timpul s-a scurs prea repede. Într-o singură zi, marea de condeie prezente la Bacău nu au avut prea mult timp pentru a-și prezenta personalitatea în fața pasionaților de litere de la Colegiul „Dumitru Mangeron”, unde a început festivalul. „A fost o ediție jubiliară, care s-a bucurat de prezenta domnului Eugen Simion, a lui Eugen Uricaru sau D.R. Popescu. A fost un fapt benefic, iar la anul, cu siguranță va fi o manifestare de amploare cu invitați din rîndul celor care au contribuit de-a lungul anilor la apariția revistei «Ateneu»”, ne-a declarat scriitorul Ionel Savitescu. Domnia sa, știind că festivalul va debuta la Colegiul Național „Dumitru Mangeron”, nu a ezitat să aducă de acasă, de la Tecuci, una dintre scrisorile pe care le primea, în anii studenției, de la profesorul Dumitru Mangeron, pe atunci profesor în Canada. Și premiatul George Genoiu s-a arătat încîntat de actuala ediție a Festivalului, afirmînd că „a fost o ediție de excepție”. Pentru C. Th. Ciobanu, poetul oneștean care organizează de ani buni „Zilele Culturii Călinesciene” la Onești, cele găzduite de băcăuani i-au făcut o impresie foarte bună, recunoscînd, totodată, existența unei concurențe culturale între cele două municipii. „Mă bucur pentru reușita acestui festival. Există o competiție, dar benefică, pentru că, fiind aproape, putem atrage atenția asupra ariei spirituale a locului, mai ales că am avem două mari spirite: George Bacovia și George Călinescu. Am întîlnit un climat intelectual generos cu valori de primă mînă și am văzut că cei tineri au nevoie de Bacovia”, ne-a declarat C. Th. Ciobanu. Dan Bogdan Hanu, alt premiant al ediției, critic ieșean, a fost plăcut impresionat de cele petrecute la Bacău, chiar dacă, asemeni altor participanți, a resimțit timpul scurt petrecut în compania unora dintre confrații de breaslă. „Mi s-a părut bine organizat din punct de vedere valoric.
Pentru organizatorul principal al acestei ediții, revista „Ateneu”, totul a ieșit „ca la carte”. „A fost una din cele mai izbutite ediții. S-a lucrat foarte mult încă de la încheierea ediției trecute. Am reușit să aducem la Bacău oameni de prestigiu din cultura românească, oameni de primă mînă ai literelor din țară precum Eugen Simion sau Eugen Uricaru”, ne-a declarat Carmen Mihalache, redactor-șef al revistei „Ateneu”.
Premiile celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Național „George Bacovia” au fost acordate unor reprezentați de seamă ai culturii românești contemporane. Eugen Simion, președintele Academiei Române, a primit premiul pentru „Opera omnia”; Eugen Negrici a primit premiul pentru Critică și Istorie Literară, Dan Bogdan Hanu – premiul pentru poezie, Gabriela Adameșteanu – premiul pentru proză, Constantin Coroiu – premiu pentru publicistică, iar premiul special al revistei „Ateneu” a fost înmînat scriitorului George Genoiu. Premiile pentru „Mecenat în cultură” au revenit inginerului Mircea Rusu (S. C. Hidroconstrucția S.A.) și lui Gheorghe Anochi, președintelui Agricola Internațional. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns