Miercuri, 21 noiembrie, 21 Noiembrie, holul central al Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri” Bacău s-a umplut de urşi, capre, calusari şi toboşari. Nu, nu a fost vorba despre nicio vizită a colindătorilor ci de organizarea celei de-a doua ediţii Simpozionului Concurs de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul nou din zona Moldovei, din cadrul Proiectului Ştiinţific şi Educationat “Promovarea specificului naţional prin specific regional”.
Coordonatorii proiectului, în frunte cu profesorul Calin Boamba de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”, alături de partenerii de la Universitatea “Vasile Alecsandri” Bacău, au pregătit o activitate-concurs în care participanţii, constituiţi în grupe de 3-5 elevi, au prezentat informaţii despre obiceiurile de iarnă din mai multe zone ale judeţului Bacău dar şi din Moldova. Aceştia au cules texte din folclorul popular, s-au documentat cu privire la modalităţile de perpetuare de tradiţiilor locale şi chiar au pus în scena scurte, dar reuşite, moment artistice.
Juriul evenimentului l-a avut în frunte pe prof. univ. dr. Ioan Dănilă din partea Universităţii “Vasile Alecsandri” Bacău, pe cunoscutul interpret de muzică populară Anton Achitei, pe poeta Elena Bostan dar şi pe profesorii Viorel Cruceanu şi Ioan Stoica de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Bacău.
În concurs s-au înscris 7 grupe de elevi care au reprezentat datini şi obiceiuri din Asău, Sănduleni, Dofteana, Stănişeşti, Bereşti-Tazlău, Valea Şiretului dar şi din comună Crazna, regiunea Cernăuţi, Ucraina. Elevii care au realizat acest ultim moment, au dorit să sublinieze profundul sentiment de unitate care nutreşte în inimile romanilor din fostele provincii istorice.
La finalul celor două ore de spectacol, juriul a declarat câştigătoare echipa care a studiat obiceiurile din zona Buhoci, formată din elevele Bianca Pătlăgica şi Mihaela Humuta (XI C), Corina Rotariu (X F) şi Liviu Gabor (X C). La o diferenţă de doar 0.50 de puncte, pe locul ÎI s-a clasat grupa urşilor din Asău formată din elevii Andrei Anei, Teodor Turluianu, Claudiu Ciubotaru, Alin Cheta şi Cosmin Durac, toţi de la clasa a X-a C.
În cadrul acestei activităţi, programul artistic a fost completat de Ansamblul Folcloric “Ciucurelul” şi de corul colegiului coord de prof. insp. Irina Negrea, iar decorul a fost asigurat de expoziţia de icoane şi desene religioase realizată elevii coordonaţi de prof. dr. Nemes Lăcrămioara. De pregătirea bazei material a activităţilor din cadrul acestui proiect, ocupându-se prof. inf. Luminiţa Pătrăşcan.
Lasă un răspuns