– Aproape jumatate din unitatile de invatamint din judet nu au autorizatie sanitara de functionare – Copiii din mediul rural vor intra la 15 septembrie in scoli fara apa si toalete, cu structura de rezistenta afectata
Sanatatea elevilor din judetul Bacau pare sa fie facultativa pentru administratiile locale si pentru directorii de scoli, dar in primul rind pentru Guvernul României. Desi copiii risca sa se imbolnaveasca in lipsa unor conditii igienice corespunzatoare, fara apa curenta si fara toalete civilizate, an de an sute de unitati de invatamint din judet deschis portile la 15 septembrie fara sa aiba autorizatie sanitara de functionare, din lipsa banilor care sa acopere cheltuielile pentru realizarea conditiilor cerute de Directia de Sanatate Publica. Judetul Bacau are la acest moment, cu aproape doua saptamini inainte de inceperea anului scolar, 436 de gradinite, scoli si licee neautorizate sanitar, cu 91 mai multe decit in 2008, din totalul de 1038 de unitati de invatamint. Din cele 436, 399 sint din mediul rural. Pe lista neautorizatelor cel mai ades apar gradinitele din judet, in numar de 188. Cladirile neautorizate au structura de rezistenta afectata, grupuri sanitare necorespunzatoare sau duc lipsa de apa potabila. In astfel de situatii se afla scoli din comunele Corbasca, Filipeni (Scoala Slobozia), Horgesti (Scolile Racatau, Sohodor si Bagza), Itesti (Gradinita Dumbrva), Izvorul Berheciului (Scoala Obârsia) si scoli si gradinite din comunele Orbeni, Parava, Rosiori, Damienesti, Secuieni, Ungureni, Valea Seaca, Huruiesti, Motoseni, Rachitoasa, Stanisesti, Tatarasti, Vultureni, Balcani, Gârleni, Parincea, Berzunti, Bârsanesti, Caiuti, Casin, Gura Vaii, Helegiu, Livezi, Manastirea Casin, Oituz, Stefan cel Mare, Ardeoani, Scorteni, Agas, Ghimes – Faget.
„Nu sint bani”
Primarii comunelor cu scoli fara autorizatie raspund cu refrenul deja cunoscut „Nu sint bani” cind sint intrebati de cauzele neautorizarii. „Scolile din Racatau, Sohodor si Bagza nu au avut niciodata autorizatie. In prezent sintem in investitii si situatia curenta este ca scolile nu au toalete corespunzatoare, nici apa curenta. Asteptam sa se termine lucrarile, sa putem obtine autorizatie dar lucrarile au stagnat, ca nu sint bani. De doi ani am inceput”, a declarat Ionel Turcan, primarul comunei Horgesti. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Bacau spun ca 51 de unitati din judet nic macar nu au solicitat autorizatia de functionare. Printre acestea se numara Scoala nr. 5 Comanesti, Scoala nr. 4 Tg. Ocna, Gradinita nr. 3 Onesti si unitati de invatamint din comunele Prajesti, Brusturoasa, Blagesti, Poduri, Sanduleni, Beresti – Tazlau, Pirjol si Palanca. „In momentul in care o scoala nu primeste autorizatia este anuntat Consiliul Local si Primaria care isi asuma intreaga raspundere daca unitatea de invatamint continua sa functioneze in conditii necorespunzatore. Copiii risca sa se imbolnaveasca”, a subliniat Marin Bustuc, director coordonator adjunct al Directiei de Sanatate Publica Bacau. Incepind de luni, 31 august, Compartimentul de Igiena Scolara al DSP Bacau va pornio o campanie in zonele rurale cu probleme pentru remedierea situatiilor. (Laura HUIBAN, Madalina ROTARU)
Bila Neagra a zis
Nu-i o noutate. Asta se întâmplă de ani mulţi… 🙄
... a zis
invatamantul romanesc este abramburit…ca si ministra..
stefan a zis
Daca in Romania(Europa) se intimpla asa ceva e din cauza sistemului bolsevic pe care nu s-a pierdut nici astazi.
laura a zis
Sistemul nu are nici o treaba sunt primari care nu se intereseaza ca sa obtina bani pentru scoli.caci cum s-a putut la Bijghir ,unde era deja o scoala destul de mare si bine intretinuta,acum cativa ani s-a construit alta cladire unde tinerii elevi invata o meserie,asa si in alte parti se putea face…..dar daca nimeni nu cere fonduri nu le pune nimeni in traista.
Bila Neagra a zis
laura – Nu se vrea învăţământ de calitate pentru că ţara are nevoie de proşti. Primarul nostru, Domnul Stavarache, s-a zbătut şi oraşul Bacău are şcoli arătoase dar… atât… În majoritatea şcolilor, procesul de învăţământ lasă foarte mult de dorit pentru că profesorii, încurajaţi de directori comunişti, îşi bat joc de elevi. Nu ştiu nimic despre învăţământul rural. Mi-am putut da seama însă, numai din nivelul de cunoştinţe al elevilor veniţi la oraş şi din ceea ce au povestit copiii despre anumiţi „profesori…” Este jale şi nu pentru că şcolile nu au termopane sau apă şi grup sanitar în incinta şcolii… Să fim serioşi. Nu acestea sunt adevăratele motive pentru care învăţământul românesc este distrus… Despre adevăratele motive nimeni nu vrea, nu poate sau îi este teamă să vorbească. 🙄