Piața muncii din Bacău este dominată de meserii din confecții și construcții, iar dovada este cererea foarte mare din partea patronilor. „De cîțiva ani, în ofertele de angajare ale patronilor din județul nostru predomină aceste meserii. Sistemul de lucru în lohn din confecții a dus la mărirea numărului de patroni care au ales să facă profit din această afacere și, implicit, la creșterea numărului de locuri de muncă vacante”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău. Locurile de muncă vacante, afișate săptămînal de instituția băcăuană, au inclus mereu posturi din confecții, în număr foarte mare. Pe parcursul anului trecut, în fiecare săptămînă au fost oferite, în medie, peste 60 de posturi libere. E drept că ofertele angajatorilor nu s-au completat săptămînal și atunci locurile au fost scoase spre ocupare pe piața muncii timp de mai multe săptămîni.
Posturile de confecționeri îmbrăcăminte a reprezentat peste 20% din totalul locurilor de muncă oferite de patroni șomerilor din județul nostru. Această meserie a fost urmată îndeaproape de slujbe în industria construcțiilor. Aici, principalul impediment pentru șomeri l-a reprezentat stabilitatea locului de muncă, dar oamenii s-au resemnat, pentru că au avut asigurat un venit relativ bun pe perioada verii și nu au stat degeaba. „Munca în construcții este sezonieră. Angajările încep imediat ce vremea se încălzește, în primăvară, și se încheie iarna, cînd patronii trimit personalul în șomaj și rămîn la lucru acei salariați utilizați în finisajele interioare, unde se poate lucra indiferent de vreme. Oferta de angajare pe care noi am primit-o de la patroni în 2003 a cuprins toată gama de meserii: zidari, zugravi, vopsitori, mozaicari, dulgheri, asamblator montator profile aluminiu și geam termopan și, mai ales, tîmplari”, a mai spus Octavian Țicău.
Aceste meserii au fost urmate îndeaproape de muncitorii necalificați, solicitați mai ales de primăriile din mediul rural, pentru lucrări de infrastructură și asistență socială. În ceea ce privește oferta de locuri de muncă pentru absolvenți de studii superioare, aceasta a fost limitată. Pe lista cu meserii vacante de la AJOFM Bacău, acestea au putut fi numărate pe degete. Piața muncii băcăuane a absorbit absolvenți de studii superioare care au terminat ingineria, mai ales cu specializare în construcții și confecții. Inginerii au fost urmați de economiști, contabili și operatori calculator.
Agenția de Șomaj a primit în 2003 peste 12.000 de oferte de angajare de la patronii băcăuani. În urma medierii locurilor de muncă vacante s-au angajat circa 11.000 de persoane. „O bună parte din locurile de muncă au fost ocupate însă de salariați care nu au mai trecut pe la noi pentru angajare, acest lucru realizîndu-se prin contactul direct cu patronul”, a mai precizat directorul Țicău. Situația angajărilor pe anul trecut este totuși relativă, pentru că băcăuanii, mai ales cei din confecții, au schimbat locul de muncă de mai multe ori, fapt pentru care au avut nevoie de noi repartiții de angajare.
Șomerii se feresc, totuși, de confecții
Dacă patronii băcăuani s-au întrecut în a cere forță de muncă în confecții, șomerii băcăuani s-au arătat dezinteresați de această meserie. Ei nu au solicitat cursuri de formare profesională în această meserie, iar pe cele organizate de AJOFM Bacău au încercat să le ocolească. Abia cînd au fost amenințați că nu își mai primesc indemnizația dacă nu urmează cursul, șomerii au mai dat pe la cursurile de confecționer îmbrăcăminte, organizate gratuit pentru ei. Cele mai solicitate meserii de către șomerii băcăuani în 2003 au fost cele care au asigurat calificări în construcții: tîmplari, zidari, zugravi, dulgheri și vopsitori. „Chiar dacă nu sînt cerute de șomeri, cursurile de confecționeri sînt organizate, la solicitarea patronilor. Piața muncii are nevoie de astfel de salariați”, a explicat directorul executiv de la AJOFM Bacău. Anul trecut s-au înscris la cursuri de formare, cu precădere în construcții, 553 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Au obținut o diplomă, după absolvire, 409 șomeri, dintre care 313 au reușit să se angajeze. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns