La 28 noiembrie 2011, subsecretarul de stat pentru Afaceri Europene din Ministerul ungar al Afacerilor Externe a susţinut, la MAE, o conferinţă pe teme legate de pregătirea şi experienţa Preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene, cu participarea diplomaţilor şi a reprezentanţilor administraţiei centrale româneşti, precum şi a diplomaţilor din statele membre UE acreditaţi la Bucureşti.
În deschiderea evenimentului, directorul general pentru Afaceri Europene din MAE român, Luminiţa Odobescu, a transmis aprecierea pentru rezultatele Preşedinţiei ungare a UE, din prima jumătate a acestui an, care a marcat progrese importante într-o serie de dosare dificile de pe agenda UE, şi a salutat buna colaborare dintre cele două state membre pe parcursul acestei preşedinţii.
Oficialul ungar a realizat o prezentare a procesului de pregătire a Preşedinţiei semestriale ungare a UE, gestionarea principalelor provocări în timpul exercitării mandatului, generate inclusiv de evenimentele din Nordul Africii, al căror debut a coincis cu preluarea mandatului, conlucrarea capitală-Bruxelles.
Subsecretarul de stat din MAE ungar s-a referit, de asemenea, şi la alte chestiuni de interes din experienţa exercitării Preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, ce decurg din schimbările impuse de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. A subliniat importanţa pregătirii din timp a priorităţilor de mandat, precum şi asigurarea unui dialog permanent cu statele membre UE şi instituţiile europene. Succesul Preşedinţiei ungare a fost asigurat de comunicarea foarte bună cu toţi partenerii implicaţi în procesul de consultare şi decizie. Stabilirea priorităţilor unei Preşedinţii a UE trebuie calibrate, astfel încât să fie suficient de ambiţioase, să răspundă intereselor întregii Uniuni şi să solidarizeze statele membre, prin soluţii constructive.
Lasă un răspuns