Un scriitor ” în devenire” din Slănic Moldova are ambiția să publice cartea de căpetenie a secolului XX și ghidul turistic al unuia din cele mai frumoase orașe ale lumii – Sankt Petersburg
„Nimic nu mă poate opri din împlinirea proiectelor mele”
Discuție pe terasa complexului hotelier al sindicatelor, VENUS, din Slănic Moldova. Soare cald, odihnitor de iunie, care îți picură în suflet calm și plăcerea dialogului. Partenerul meu- un bărbat încă tînăr, brunet, figură plăcută, construcție atletică. Cunoștințe absolut întîmplătoare, chiar cu o doză de umor instantaneu.O recepționeră de la dispeceratul hotelului tocmai îl apela pe ” domnul Buznea” . Am privit-o cu surprindere; de unde mă cunoștea? Vădit încurcată, dar cu experiența unor situații apropiate, mi-a răspuns, zîmbînd profesional, la întrebarea pe care nu o rostisem, ci doar o sugerasem cu privirea: „Aveți un tiz aici…Să vă fac cunoștință!” Simplă coincidență de nume. Acestea au fost împrejurările în care l-am cunoscut pe pe fiul reputatului și regretatului doctor balneolog Romulus Buznea, o veche și plăcută cunoștință din anii tinereților noastre, binecunoscut și ca autor al unor apreciate lucrări despre Slănic Molova.
Preopinentul meu se numește tot Romulus, dar și Dan, are 41 de ani, este economist, însă marea lui pasiune este condeiul. Ca și a tatălui, de altfel, pe care îl moștenește. Palmaresul său publicistic este unul ce nu stă la îndemîna oricui. Numeroase colaborări la publicații precum „Cartea”, ” Historia”, „Terra Magazin”, „Magazin Internațional”, editor al revistei „Noul curier de Slănic Moldova”, din care au apărut cinci ediții. În prezent pregătește o carte pe care și-o dorește tipărită chiar în acest an. Despre ce va trata?
R.D.B: Chiar dacă nu pot spune că mă dă modestia afară din casă, vreau să precizez de la bun început că nu mă consider nici pe departe un scriitor cunoscut, dar sînt conștient că posed acea împătimită răspundere față de viitorul tinerilor, cărora trebuie să li se deschidă larg porțile accederii spre cunoașterea trecutului istoric, al valorilor culturale universale, spre credință și adevăr. Spun asta pentru că lamentabila sărăcie spirituală în care ne zbatem (nu cu multe excepții) este întreținută de pseudo cultură, de snobism, de lipsa bunului gust, de vulgaritate. La toate acestea se adaugă inevitabilul proces de dezumanizare treptată și de supremația interesului comercial, al televiziunilor în special, de a promova pe orice căi supraevaluarea senzaționalului și a elementelor de scandal, a amănuntelor realmente nesemnificative din viața unor așa-zise „vedete”. Tocmai de aceea, tema abordată de mine și intitulată în versiunea de lucru „Înfățișările secolului XX” va fi adresată în special tinerilor și încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra viitorului incert al omenirii prin prisma unui remember al trecutului și care va avea în vizor secolul XX – cel mai zbuciumat și mai controversat secol din punct de vedere istoric și politic al evoluției omenirii.
Reporter : Ce credeți că va reprezenta respectiva lucrare în contextul actual, cînd sîntem în plină eră a calculatoarelor, cînd interesul pentru carte e destul de scăzut, în ciuda promovărilor și lansărilor de carte ale editurilor?
RDB: Prin intermediul acestei lucrări voi încerca punerea la dispoziție a unui îndrumar, a unui instrument metodologic extrem de necesar disciplinelor socio-umane din perimetrul școlar și nu numai și care sper să aibă un impact pozitiv asupra conștiinței, în special a tinerii generații privind fenomenologia cunoașterii și a vieții. Pentru a preveni și a elimina manifestările negativiste, fataliste de tipul atentatelor teroriste, a tendințelor de propagare a războaielor și violențelor, consumului de droguri la nivel planetar este imperios necesar să cunoaștem cu toții și în același timp să nu uităm trecutul așa cum a fost el, în toată splendoarea și decăderea sa, în bunele și relele sale.
Reporter: Cum se va prezenta această lucrare din punct de vedere al cuprinsului, al tematicii abordate?
RDB: Departe de a fi doar o cronologie a principalelor evenimente și date istorice, aceasta va prezenta într-un mod sintetic, concis și dinamic, sub forma ineditului, o seamă de subiecte din marea diversitate pe care o oferă domeniile vieții și care în final au schimbat mentalități, concepte, idei și chiar destine ale omenirii secolului XX ca fiind secolul celor mai multe și mai grave conspirații, al ascensiunii mafiei. Dar nu este cazul de a divulga subiectele de-a dreptul incitante ale acestui capitol, spre a nu rata surpriza.
Reporter: Am în față un răspuns dat cererii dvs. de publicare a acestei cărți de către Editura Institutului European-Iași, recent premiată în cadrul Tîrgului Internațional de carte „Bookasest 2002”. RDB: Aceasta a manifestat un real interes în ce privește publicarea, dar am înțeles că pot apărea și alte oferte… orice altă editură interesată de o asemenea lucrare. Eu deja lucrez și la un alt proiect, respectiv la un ghid al unuia dintre cele mai frumoase orașe ale lumii-Sankt Petersburg, în cadrul colecției „În jurul lumii” al Editurii Vremea din București. Mai există, de asemenea, pe masa de lucru miniaturi eseistice pe care vreau să le grupez într-o carte intitulată ” Atitudini de viață”. Și cam atît deocamdată. Poate că vor exista oameni de bine care să sprijine și financiar aceste proiecte.
Reporter: Ce anume v-a determinat să vă dedicați scrisului?
RDB: Pasiunea pentru cunoaștere, adevăr și comunicării dintre oameni. Imboldul mi-a fost dat de familie, de reputatul dramaturg băcăuan Viorel Savin, de alți scriitori care mi-au publicat diverse cronici în paginile publicațiilor pe care le-am amintit la începutul acestui dialog.
Reporter: Vă dorim succes în continuare, așteptîndu-vă cu noutăți.
(interviu realizat de Mihai Buznea)
Lasă un răspuns