Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova a respins categoric, in calitate de actionar al companiei ArcelorMittal Tubular Products Roman, acuzele aduse de actionarul majoritar al acesteia, aduse cu circa zece zile in urma. Cei de la ArcelorMital acuzau „campania de hartuire ostila impotriva companiei, a membrilor consiliului de administratie, a conducatorilor efectivi si a actionarului sau majoritar AMTPH BV, prin exercitarea abuziva a drepturilor de actionar corporativ”. In replica, presedintele SIF Moldova, Costel Ceocea, sustine ca s-a actionat intr-un cadru strict institutional si in acord cu interesele propriilor actionari.
„In opinia noastra -a precizat presedintele -, este evident ca actuala situatie litigioasa se datoreaza exclusiv lipsei de transparenta a Consiliului de administratie al SC ArcelorMittal Tubular Products Roman, care la toate solicitarile SIF Moldova privind clarificarea unor aspecte legate de operatiunile societatii au furnizat raspunsuri evazive si nefundamentate. Acestia au invocat adeseori confidentialitatea si/sau lipsa obligatiei de a raspunde la unele intrebari absolut pertinente din partea oricarui actionar, raspunsuri in absenta carorora aparitia suspiciunilor privind maniera in care acestia administreaza compania este inevitabila.”
Conducerea SIF Molodova mai sustine ca legitimitatea pozitiei pe care o adopta este reflectata de principalele clarificari solicitate, care au vizat contractele de achizitii / vinzari incheiate de ArcelorMittal Tubular Products Roman cu alte societati din cadrul grupului, contractul incheiat cu ArcelorMittal Treasury, prin care un tert controleaza cash-flow – ul societatii si primeste informatii la care actionarii nu au acces, precum si intentia de majorare a capitalului social. Actionarul majoritar al ArcelorMital sustine necesitatea majorarii capitalului social, dar SIF Moldova crede ca s-a ajuns la aceasta situatie ca urmare a operatiunilor comerciale intragrup efectuate in detrimentul societatii, care au condus la acumularea de pierderi si, implicit, la diminuarea capitalurilor proprii la o valoare situata sub limita prevazuta de legislatia in vigoare. „In plus – a mai precizat Costel Ceocea -, sumele obtinute din majorare vor fi utilizate pentru plata datoriilor fata de societatile din grup. Prin urmare, acestea nu vor sustine activitatea de productie si nu vor avea ca efect rentabilizarea societatii.”
Presedintele SIF Moldova mai crede ca in conditiile in care ArcelorMittal Tubular Products Roman inregistreaza an de an pierderi substantiale si nu exista un plan coerent de redresare, initiativa majorarii capitalului social, coroborita cu acte juridice neprofitabile incheiate cu societati din cadrul grupului ArcelorMittal, este contrara intereselor actionarilor minoritari ai societatii. „Ii asiguram pe milioanele de actionari ai SIF Moldova – a precizat Costel Ceocea – ca in calitatea noastra de actionar institutional responsabil al ArcelorMittal Tubular Products Roman, vom continua sa intreprindem toate demersurile legale si vom face uz de toate mijloacele juridice pentru protejarea intereselor SIF Moldova si pentru reintrarea in legalitate. In acelasi timp, solicitam actionarului majoritar o abordare institutionala si nu emotionala (scrisori de amenintare) a problemelor aflate in litigiu, pentru identificarea solutiilor optime in acord cu interesele actionarilor si ale companiei ArcelorMittal Tubular Products Roman.” (Petru DONE)
Lasă un răspuns