Băcăuanii au economisit 751 de miliarde de lei
• economiile totale ale populației județului au ajuns la 5.211 miliarde de lei • peste 2.270 de miliarde de lei sînt depozitați în valută, iar economiile în lei sînt de aproximativ 2.940 de miliarde de lei • numai în decembrie 2003, băcăuanii au strîns la ciorap aproape 168 de miliarde de lei
Moneda națională nu mai este pe placul băcăuanilor, iar statisticile publicate de Banca Națională a României confirmă apetența populației spre valută, fie ea în moneda euro sau dolar.
O analiză a lunii decembrie 2003 întărește această concluzie, iar cifrele o demonstrează. Economiile în valută ale populației au crescut față de noiembrie 2003 cu peste 102 miliarde de lei de lei, în echivalent valutar, adică cu aproximativ 4,7 la sută. Economiile în lei ale băcăuanilor au crescut cu numai 2,3 la sută, adică cu ceva peste 66 de miliarde de lei.
Pe parcursul anului trecut, averea în bănci a populației a ajuns de la aproape 4.460 de miliarde de lei la aproximativ 5.211 miliarde de lei, în valută sau în lei. Asta înseamnă că economiile populației au crescut anul trecut (din ianuarie pînă în decembrie) cu 17 procente, ceea ce înseamnă că băcăuanii au pus deoparte 751 de miliarde de lei. Adică, media economiilor pe cap de locuitor al județului este de 10 milioane de lei. Defalcat, pe tipuri de monedă preferată, în 2003, populația a economisit în moneda națională 157 de miliarde de lei și, în valută, echivalentul a 595 de miliarde de lei. Anul trecut, economiile în lei au crescut cu 5,6 la sută (pînă la suma de peste 2.941 de miliarde de lei), iar cele în valută au crescut cu un procent mult mai mare, 35 la sută (pînă la un total de aproape 2.271 de miliarde de lei, în echivalent. Marius Oprea, funcționar al unei sucursale bancare băcăuane, opinează că „băcăuanii optează pentru valută deoarece leul se devalorizează continuu, dar și pentru că foarte mulți bani sînt primiți din «afară» de rudele celor plecați în străinătate”.
Ce au făcut băcăuanii, lună de lună, cu banii
• În decembrie 2002, numită și Luna Cadourilor, băcăuanii s-au
comportat atipic din punct de vedere financiar. Locuitorii județului
au încheiat această lună cu un disponibil de aproape
4.337 de miliarde de lei, bani depozitați în bănci, în moneda
națională și în valută. Deși ar fi fost de așteptat ca volumul
economiilor să scadă substanțial din cauza cheltuielilor de
Sărbători, băcăuanii au depus la instituțiile bancare în luna
decembrie aproape 250 de miliarde de lei, din care peste 182 de
miliarde în lei și aproape 67 de miliarde de lei în valută. Oamenii
preferau atunci să-și țină economiile în lei (peste 2.710 de
miliarde de lei). Triplarea volumului economiilor s-a datorat, pe de o parte, primelor acordate de firme și, pe de alta, banilor trimiși de persoanele plecate la muncă în străinătate.
• Ianuarie 2003 nu a fost o lună tocmai favorabilă sistemului bancar, deoarece a pierdut nu mai puțin de 363 de clienți. De asemenea, mai „apetisante” au fost pentru populație economiile în monedă autohtonă și depozitele pe termen, care au crescut 90,4 miliarde de lei. Aceste creșteri s-au făcut în dauna economiilor „la vedere”, care au scăzut cu peste 17 miliarde de lei. Populația a depozitat „la termen” în luna ianuarie 2003 valută valorînd aproape 49 de miliarde de lei. Băcăuanii au încheiat luna ianuarie cu un disponibil de aproape 4.460 de miliarde de lei, bani depozitați în bănci, în moneda națională și în valută. Locuitorii Bacăului au depus la instituțiile bancare aproape 122 de miliarde de lei, mai puțin de jumătate din volumul economiilor făcute de populație în luna decembrie.
• În luna februarie, populația își întărește înclinația spre depozitele pe termen mediu și lung, care au crescut cu aproape 170 de miliarde de lei, în timp ce economiile „la vedere” au evoluat pozitiv cu doar puțin peste 17 miliarde de lei. Pe de altă parte, depozitele în valută evoluează diferit de cele în lei românești. Astfel, în timp ce economiile la vedere au crescut cu 4,5 miliarde de lei, au scăzut depozitele la termen, cu peste 18 miliarde de lei, în echivalent valută. Creșterea totală, în lei și valută, a economiilor populației a fost de 173,27 de miliarde de lei, iar volumul depozitelor pe care băcăuanii le au în bănci a ajuns la echivalentul a 4.633,3 miliarde de lei.
• Luna martie a fost fastă pentru băncile reprezentate în județul
Bacău, care au reușit să atragă încă 1.853 de clienți, dintre care
1.738, persoane fizice. În urma scăderii drastice a dobînzilor la
depozite, economiile la vedere ale populației și agenților
economici au crescut în martie cu 67,84 de miliarde de lei,
fenomen oarecum surprinzător, deoarece luna anterioară
disponibilitățile la vedere scăzuseră cu 63 de miliarde de lei. Au
crescut în schimb depozitele la termen în lei. După ce luna
februarie scăzuseră cu cinci miliarde de lei, firmele și locuitorii
județului Bacău au puns în bănci pe termen mediu și lung aproape
432 de miliarde de lei. Din acești bani, aproape 340 de miliarde de
lei aparțin populației. Creșterea totală, în lei și valută, a economiilor populației a fost de 443,44 de miliarde de lei, iar volumul depozitelor pe care băcăuanii le aveau în bănci a ajuns la echivalentul a 4.986,71 de miliarde de lei. Băcăuanii preferă să-și țină economiile în moneda autohtonă, cam 3.257 miliarde de lei, restul reprezentînd bani în valută depuși în bănci.
• Aprilie consemnează că, în medie, un băcăuan are în conturi bancare economii în valoare de aproximativ șapte milioane de lei (7,055 milioane de lei), sumă echivalentă cu mai puțin de 200 de euro. Suma totală a depozitelor la vedere și la termen în lei și valută constituite de băcăuani depășea, la sfîrșitul lunii aprilie, 5.052 de miliarde de lei , în creștere cu 65,6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 1,3 procente. Media pe țară era de șapte milioane de lei, iar economii peste această cifră mai au, în afară de băcăuani, clujenii – 8,8 milioane de lei, brașovenii – 7,9 milioane de lei, timișenii – 7,7 milioane de lei, constănțenii – 7,7 milioane de lei și sibienii, cu 7,2 milioane de lei. Cele mai mici valori se regăsesc în județele Botoșani și Mehedinți – 2,9 milioane de lei, Giurgiu și Olt – trei milioane de lei, Vaslui și Caraș-Severin – 3,1 milioane de lei, Teleorman și Călărași – 3,2 milioane de lei, Sălaj – 3,4 milioane de lei, Dîmbovița și Ialomița – 3,8 milioane lei.
• Mai a fost prima lună cînd teșchereaua populației începe să se golească. Locuitorii județului, în număr de 706.000, dacă se iau în considerare și copiii, și bătrînii, au economisit în bănci în luna mai suma de 28 de miliarde de lei, adică numai 39.660 de lei, în medie, de persoană. Ca urmare, economiile totale deținute de populație în bănci au ajuns la aproximativ 5.080 de miliarde de lei, în moneda autohtonă și în valută. Conform datelor statistice, salariul mediu net a scăzut în mai cu 4,6 la sută față de aprilie, ajungînd la 4.729.313 lei, iar cîștigul salarial mediu brut s-a cifrat la 6.521.441 de lei. Creșterea euro a determinat ca majoritatea băcăuanilor să se
îndrepte către depozitele de valută. Acestea au consemnat o
creștere cu 3,63 la sută, față de o majorare a depunerilor în lei de
1,15 la sută, reiese din datele furnizate de Banca Națională a
României (BNR). În aceeași perioadă, depozitele bancare în valută
ale persoanelor fizice au crescut de la 1.795 de miliarde de lei pînă
la 1.861 de miliarde lei, în echivalent valută. Economiile în lei au scăzut față de luna aprilie cu 2,48 la sută pînă la 112,83 miliarde de lei, iar cele la termen au scăzut cu 1,11 la sută (aproape 35 de miliarde de lei) pînă la 3.106,55 miliarde de lei.
• În iunie, un raport al Băncii Naționale a României arată că ritmul de sărăcire a populației s-a mai diminuat. În medie, băcăuanii au economisit în unitățile bancare cîte aproximativ 85.000 de lei. În total, luna iunie a consemnat aproape 60 de miliarde de lei depuși în bănci de către populația județului Bacău. Ca urmare, economiile totale deținute de populație în bănci au ajuns la aproximativ 5.140 de miliarde de lei, în moneda autohtonă și în valută, față de 5.080 în luna mai. De asemenea, la depunerile în lei se constată un oarecare echilibru între economiile la vedere și cele pe termen, care au crescut cu aproape șapte miliarde de lei, respectiv aproape 5,3 miliarde de lei. Același lucru se constată și la valută, unde depunerile la vedere ale băcăuanilor au crescut cu peste 21 de miliarde de lei, în echivalent valutar, iar cele pe termen cu peste 26 de miliarde de lei, tot în echivalent. Raportat la cei peste 706.000 de băcăuani, media economiilor pe cap de locuitor este de 7,2 milioane de lei.
• Iulie a fost luna cheltuielilor, deorece aproape 65 de miliarde de lei din agoniseala de peste an a băcăuanilor s-a dus pe concediile petrecute luna trecută. Economiile în bănci ale locuitorilor județului Bacău au scăzut cu 1,25 la sută, de la un total de aproape 5.140 de miliarde de lei (în lei sau valută) în luna iunie, pînă la aproximativ 5.075 de miliarde de lei, la sfîrșitul lunii trecute. Exprimată în dolari, suma luată din bănci se apropie de totalul de două milioane de dolari. Cel mai puțin au scăzut economiile în lei, cu 0,06 la sută (2,2 miliarde de lei) pînă la aproape 3.230 de miliarde de lei. Băcăuanii au scos din bănci peste 62 de miliarde de lei în valută (peste 1,8 milioane de dolari). Conturile în valută au scăzut cu 3,3 la sută, de la echivalentul a 1.908 miliarde de lei la aproape 1.846 miliarde de lei.
• Luna august. Deși au început să fugă de împrumuturile în valută, băcăuanii au prins gustul economisirii în euro sau dolari. O mare influență o are, bineînțeles, moneda în care băcăuanii plecați la muncă în străinătate trimit bani acasă. Luna august a consemnat o adevărată explozie a economiilor în general, în valută în special. Aproximativ 4,3 milioane de dolari au depus băcăuanii la
bancă, adică echivalentul în lei a 145 de miliarde de lei. Ca urmare, totalul depozitelor în valută ale populației a ajuns la suma de 1.991 de miliarde de lei, adică aproape 60 de milioane de dolari. Orientarea spre valută este confirmată și de un alt indicator statistic furnizat de Banca Centrală, economiile în moneda autohtonă. Doar 11 miliarde de lei, adică mai puțin de echivalentul a 325.000 de dolari, este cifra cu care au crescut în august depozitele în lei ale băcăuanilor. În total, în lei și valută, băcăuanii au economisit aproximativ 156 de miliarde de lei, echivalentul a circa 4,6 milioane
de dolari.
• În septembrie, băcăuanii nu mai dau doi bani pe leii romănești pe care îi cîștigă din salarii sau alte surseși dau fuga să-i schimbe pe valută. Motivul principal este scăderea încrederii în moneda națională și în dobînzile pe care băncile le oferă la economiile în lei. Statistica BNR a consemnat o drastică temperare a ritmului de economisire. Pe ansamblu, economiile populației, în lei și valută, la termen și la vedere, au ajuns la aproape 5.308 miliarde de lei, adică echivalentul a 161 de milioane de dolari. Suma echivalează cu bugetul județului pe nouă ani. Față de luna august, economiile în bănci ale băcăuanilor au crescut în septembrie cu aproape 96 de miliarde de lei, adică doar jumătate din banii depuși în bănci cu o lună în urmă. În timp ce economiile în lei la termen au scăzut cu peste 5,54 de miliarde de lei (0,2 la sută), depozitele la termen în valută ale băcăuanilor au crescut cu aproape 96 de miliarde de lei, în echivalent valutar, adică cu 7,1 la sută, pînă la suma de 1.441 de miliarde de lei.
• Vine luna octombrie, iar creșterea vertiginoasă a monedei unice europene, scăderea dolarului față de euro și deprecierea leului i-au convins pe băcăuani că economiile trebuie ținute în valută, în general, în euro, în special. Ca urmare, în luna octombrie, ca de altfel și în luna anterioară, fiecare deținător de cont de economii bancare s-a transformat într- un „valutist” ad-hoc. Practic, aproape toți leii scoși din bănci s-au întors tot acolo, dar în euro. Economiile în lei ale populației au scăzut cu peste 75 de miliarde de lei (2,3 la sută), iar depozitele în valută au crescut cu aproape 63 de miliarde de lei (3 procente), în octombrie față de septembrie. Ca urmare, populația a mai rămas cu aproape 3.171 de miliarde de lei în bănci. Depozitele în valută au crescut pînă la aproximativ 2.124 de miliarde de lei. În ansamblu, în lei și valută, conturile băcăuanilor s-au subțiat cu peste 12,5 miliarde de lei. În luna analizată, economiile în valută au ajuns la peste 40 la sută din totalul depozitelor bancare ale populației.
• În noiembrie 2003, moneda unică europeană le face tot mai mult cu ochiul băcăuanilor, care continuă să-și lichideze conturile în lei și să-și facă economii în euro. Populația județului încheie această lună cu economii totale de peste 5.042 de miliarde de lei, mai puțin cu aproape 297 de miliarde de lei decît însumau banii depozitați de băcăuani la începutul lunii noiembrie 2003. Scăderea este de aproximativ 4,7 la sută. Asta, pe totalul economiilor, dar pe tipuri de monede utilizate, statistica oficială confirmă că populația fuge mîncînd pămîntul de moneda națională românească. La finele lui noiembrie, populația mai avea în bănci peste 2.874 de miliarde de lei, în moneda românească, mai puțin cu 9,3 la sută, adică cu aproape 297 de miliarde de lei decît în luna anterioară. La valută, însă, băcăuanii au dat năvală, făcînd depozite, în special în euro, de peste 43 de miliarde de lei. Ca urmare, economiile în valută ale populației au ajuns la aproape 2.168 de miliarde de lei, adică aproape 43 la sută din totalul economiilor populației în băncile băcăuane. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns