• mînă liberă pentru cetățeni pentru a pune umărul la bunul mers al localităților în care își au domiciliul • hotărîrile adoptate de consilierii locali pot avea la bază propuneri ale localnicilor
Supremația deținută pînă acum de aleșii locali, singurii care puteau să vină cu propuneri legislative care să fie supuse spre aprobare în consiliile locale pare să fie zdruncinată de un proiect de lege privind descentralizarea administrației publice locale, adoptat în urmă cu cîteva zile de Guvern. Noul act normativ dă dreptul fiecărui cetățean cu drept de vot dintr-o anumită localitate să înainteze propuneri de proiecte de hotărîre care să fie supuse spre aprobarea consilierilor locali.
Specialiștii din administrația publică locală spun însă că, dincolo de aparenta democratizare a actului legislav la nivel local, noile prevederi legale au darul să încurce mai mult lucrurile. „Vom intra într-un vîrtej din care s-ar putea să nu mai putem ieși așa de ușor. Pentru a putea înainta o propunere de proiect, cetățenii trebuie să aibă acceptul scris a cel puțin 5% din locuitori. Pentru un oraș de talia Bacăului, asta ar însemna că cei care doresc să vină cu o propunere de hotărîre vor trebui să prezinte și șapte – opt mii de semnături din partea cetățenilor care sînt de acord cu respectiva hotărîre. Ori, culegerea atîtor semnături nu este o treabă tocmai ușoară și nici la îndemîna oricui”, spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău.
Dificultatea cu care pot fi strînse miile de semnături necesare promovării unui anumit proiect de hotărîre nu este, însă, singurul aspect luat în atenție de secretaul Popa. „Nimeni nu a pus problema obligativității unui aviz de legalitate pentru aceste inițiative ce pot aparține cetățenilor. Ce se poate întîmpla în condițiile în care cineva vine cu o propunere aberantă, ce contravine total legilor în vigoare, dar pentru care reușește să strîngă cele cîteva mii de semnături? „, se întreabă Dumitru Popa.
Peste toate, actul normativ, care va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, stabilește principiile de bază după care se poate desfășura descentralizarea din administrația publică locală. Astfel, cetățenilor le este garantată egalitatea în fața autorităților administrației publice locale, precum și calitatea serviciilor publice oferite de autoritățile administrației publice și stimularea competiției ca mijloc de creștere a eficienței acestora. Totodată, este garantată transparența actului decizional bazat pe accesul cetățenilor la informația publică și participarea acestora la luarea deciziei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns