Primarul din Comănești a luat un împrumut fără acceptul Consiliului Local
• valoarea împrumutului este de 800 de milioane de lei pe termen de 10 luni • deși împrumutul a fost făcut în numele Consiliului local, primarul recunoaște că acest credit nu a fost aprobat de consilieri local • directorul Curții de Conturi Bacău spune că primarul riscă o amendă contravențională, dacă este găsit vinovat
Dorinel Miron, primarul din Comănșeti, a intrat într-un scandal de proporții. Motivul: el a contractat la sfîrșitul anului trecut un împrumut de 800 de milioane de lei de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din localitate fără să aibă acordul Consiliului local. Asta, deși cererea de împrumut a fost făcută în numele Consiliului local pe 16 decembrie 2003 și, în aceeași zi, creditul a și fost aprobat. Interesant este că deși ulterior a avut loc o ședință a aleșilor din Comănești, pe ordinea de zi nu a figurat și aprobarea unui proiect de hotărîre în acest sens.
Cererea de împrumut este semnată de primarul Dorinel Miron și de contabilul-șef Mihail Crăciun, în care se arată că „avînd în vedere volumul mare de plăți în perioada sărbătorilor de iarnă și lipsa disponibilităților, vă rugăm să ne acordați un împrumut de 800 – 900 de milioane de lei pentru o perioadă de cel mult patru luni, respectiv pînă la 30 aprilie 2004”. În aceeași zi, președintele Simion Muscă și contabilul-șef Margareta Panaite de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au aprobat împrumutul de 800 de milioane de lei și au fost chiar mai darnici în privința termenului de rambursare, pe care l-au lărgit la zece luni de la data acordării creditului. Dobînda percepută de reprezentanții pensionarilor a fost de 20 la sută pe an, iar contractul mai prevedea și clauze de penalizare și majorare a dobînzilor, în caz de neachitare la timp a ratelor scadente.
Primarul recunoaște că a încălcat legea
Viorel Miron, unul dintre consilierii locali, care în prezent candidează la funcția de primar al orașului, spune că el și colegii lui au aflat mult mai tîrziu despre credit, pentru că primarul nu a făcut cunoscut acest fapt. „Am avut ședință de Consiliu local cîteva zile mai tîrziu după acordarea împrumutului. Mai precis, pe 20 decembrie. Nici măcar atunci nu a catadacsit primarul să pună în discuție acest împrumut, deși, conform legii, înainte de a lua creditul, ar fi trebuit să organizeze o ședință extraordinară în care să supună dezbaterii și aprobării proiectul și abia apoi să fi contractat împrumutul. Am aflat ulterior despre acest împrumut absolut întîmplător”, ne-a declarat Viorel Miron.
Primarul din Comănești a recunoscut cu destulă nonșalanță că a luat creditul fără acceptul Consiliului local. „Este adevărat, s-a făcut acest împrumut fără să existe acordul consilerilor locali pentru că era sfîrșitul anului și nu aveam disponibilități în cont. N-a fost o hotărîre a consiliului, ci doar niște discuții de principiu, care au avut loc în timpul ultimei ședințe de anul trecut. Nu am supus aprobării consilierilor locali acest împrumut pentru că totdeauna cei de la PNL au fost contra proiectelor înaintate de mine și în mod sigur nu ar fi fost aprobat”, ne-a declarat Dorinel Miron. De partea cealaltă, Viorel Miron susține că vinovat pentru lipsa numerarului din conturile primăriei se face chiar primarul, care pe parcursul anului trecut a cheltuit miliarde de lei pe organizarea unor spectacole de divertisment, în condițiile în care bugetul consiliului local sătea rău din punct de vedere financiar.
Primarul Miron riscă amendă contravențională
Singura instituție care poate lua măsuri în astfel de cazuri este Curtea de Conturi. Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii Bacău, ne-a declarat că împrumutul făcut de primarul din Comănești ține de gestiunea economică a Consiliului local, iar Prefectura poate sancționa prin atacarea în contecios-administrativ doar hotărîrile deja emise de Consiliul local care nu respectă legea. „Noi trebuie să veghem ca hotărîrile luate pe plan local să nu încalce legile românești în vigoare. Ceea ce semnalați dumneavoastră ține de partea economico-financiară a primăriei și este de competența Curții de Conturi”, ne-a spus Gheorghe Hură. „Dacă vom fi sesizați cu o astfel de problemă, în condițiile în care avem disponibilitate în programul de control pe acest an, vom face verificările care se impun. În condițiile în care se va confirma sesizarea, vom analiza dacă este o abatere de la regulile financiar-contabile și vom emite o decizie de anulare a actelor efectuate de primar. În plus, în conformitate cu legile fiscale, vinovatul poate fi sancționat cu amendă contravențională”, ne-a declarat Gheorghe Neicuțescu. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns