• obligați prin lege să susțină periodic audiențe, consilierii locali se cam feresc să dea ochii cu alegătorii
Cu doar cîteva luni înainte de încheierea mandatului, numărul consilierilor locali care sînt cunoscuți în circumscripțiile care le-au fost arondate poate fi socitit pe degete. În vreme ce, potrivit legii, ar trebui să ia pulsul comunității care i-a ales și să își programeze periodic audiențe, aleșii locali nu se prea înghesuie să îi întîlnesacă pe cei care i-au ajutat să ajungă în consiliile locale. Nicolae Catană, secretarul municipiului Moinești, spune că în urmă cu trei ani, în primele luni care au trecut după alegeri, au existat consilieri care și-au făcut un orar de audiențe și chiar s-au întîlnit, în sediul primăriei, cu alegători. „În timp, obiceiul acesta a fost abandonat. Majoritatea moineștenilor care veneau la primărie cu vreo problemă preferau să meargă să stea de vorbă cu primarul sau viceprimarul. Dacă veneau la consilieri, în afară de sfaturi și înțelegere nu prea puteau să primească”, ne lămurește secretarul municipiului Moinești. Așa stînd lucrurile, puțini sînt consilierii din această localitate care sînt recunoscuți pe stradă de cetățeni. „Nu-i prea cunoaște lumea, de ce să nu o recunoaștem. Dacă nu sînt directori de instituții mai mari sau oameni care au funcții publice, nu se prea știe despre cine este sau nu consilier, chiar dacă orașul e mic, iar oamenii ar trebui să se cunoască mai bine între ei”, mai recunoaște secretarul Catană.
Cam la fel stau lucrurile și în Comănești. Ana Gură, secretarul acestei localități, spune că cetățenii sînt, de fapt, cei care i-au determinat pe aleșii locai să nu mai țină audiențe. „Consilierii locali și-au făcut programări pentru audiențe. Și-au fixat zile anume în care să îi întîlnească pe alegători, însă nu s-a prezentat aproape nimeni. Oamenii au preferat să vină mai degrabă la primar sau la viceprimar să le rezolve problemele”, mai explică secretarul orașului Comănești.
Același program de audiențe cu publicul a fost fixat și pentru consilierii din Tîrgu Ocna. „Există o reținere din partea oamenilor să vină să își spună păsurile unor oameni care nu pot să facă prea multe pentru ei decît să îi asculte și, eventual, să propună niște măsuri care tot de alții pot fi luate”, este de părere Mihaela Roșeț. Secretarul orașului Tîrgu Ocna spune, însă, că lipsa de curaj a oamenilor de a venit să își spună păsurile unor oameni pe care nu îi cunosc foare bine a fost compensată prin organizarea unor întîlniri periodice a liderilor administrației publice locale cu cetățenii. „Anual, primăria își face un bilanț de activitate pe care îl supune dezbaterii publice în cadrul unor adunări la care sînt chemați să participe toți liderii instituțiilor publice descentralizate, principalii agenți economici din oraș, precum și cetățenii”, mai explică secretarul orașului Tîrgu Ocna.
Nici în Bacău aleșii locali nu se pot lăuda cu un număr mai mare de audiențe publice. Secretarul municipiului Bacău spune că, potrivit legii, aleșii locali își pot programa întîlniri publice cu cetățenii, însă rămîne la latitudinea lor cînd sînt stabilite și modul în care se desfășoară. Consilierul local PSD Ilie Bîrzu spune că, în ceea ce îl privește, a avut nenumărate întîlniri cu cetățenii la sediu partidului. „Din cîte știu, sînt mulți alți colegi consilieri care au audiențe programate la sediile partidelor pe care le reprezintă în Consiliul Local”, mai explică Ilie Bîrzu. Este de așteptat ca, în preajma alegerilor, o parte din consilierii locali care nu s-au arătat prea interesați de ceea ce se întîmplă în circumscripțiile lor, să devină brusc mai activi, pentru a prinde un loc eligibil pe viitoarele liste electorale. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns