• consilierii județeni pot fi funcționari publici, dar funcționarii publici nu pot fi consilieri județeni • ciudățenia provine dintr-o „gravă incorelare în cadrul acestei legi”, cupă cum apreciază Traian Milon, secretarul general al județului
Consilierul județean Claudiu Boangiu este decis să conteste la Curtea Constituțională Legea anticorupție. Boangiu a anunțat acest lucru în ședința de ieri a Consiliului Județean (CJ), după ce Traian Milon, secretarul general al județului, a spus că există două cazuri de incompatibilitate constatate conform prevederilor Legii anticorupție, Claudiu Boangiu și Maria Tioc. Ei se află în stare de incompatibilitate, deci ori își dau demisia, ori sînt demiși din instituțiile unde activează ca funcționari publici (Boangiu lucrează la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar Maria Tioc, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate). Traian Milon a arătat că, potrivit legii, „consilierii județeni pot rămîne pe aceste posturi dacă nu sînt angajați ca funcționari publici în aparatul CJ, deci, din punctul nostru de vedere, nu este nici o problemă. În schimb, aceeași lege spune că nici un funcționar public, indiferent unde activează, nu poate fi consilier județean sau local. Rezultă că ei sînt incompatibili doar ca funcționari publici”. De asemenea, secretarul general al județului a apreciat că această situație a fost cauzată de o „gravă incorelare în cadrul acestei legi, dar, chiar și așa, Boangiu și Tioc nu mai pot rămîne funcționari publici decît dacă renunță la calitatea de consilier”. Claudiu Boangiu a spus că „legea mi se pare abuzivă, deoarece mi s-ar părea corect să îmi închei mandatul pentru care am fost ales”. Consilierul județean a precizat că nu-și dă demisia din nici una dintre funcțiile deținute și, pentru că „e dată abuziv”, va contesta Legea anticorupție la Curtea Constituțională.
Aflată într-o situație similară, Maria Tioc a dat de înțeles că va opta pentru demisia din calitatea de consilier județean. Dacă acest lucru se va întîmpla, o mare necunoscută va fi modalitatea prin care va fi desemnat succesorul Mariei Tioc. În principiu, problema este, din punct de vedere legal, simplă: locul ar urma să fie ocupat de una dintre persoanele aflate pe listele de candidați la alegerile locale din 2002 ale partidului care a promovat-o pe Tioc. Aici, lucrurile se complică, deoarece Maria Tioc a candidat pe listele ApR, partid dispărut în urma fuziunii cu PNL. Prima problemă ar fi că Tioc nu s-a dus la PNL ci la PUR, partid care nu a participat cu liste la alegerile pentru CJ. În acest caz, cu siguranță că înlocuitorul ar urma să fie din PNL, dar necunoscuta este dacă acesta va fi ales de pe lista fostului ApR sau de pe cea a PNL. La această întrebare nu a știut să ne răspundă pe moment nici Traian Milon, secretarul general al județului, care a promis că se va documenta după ce Maria Tioc va demisiona. Milon a precizat că starea de incompatibilitate în cazul celor doi nu poate fi constatată decît de directorii instituțiilor unde aceștia lucrează, care trebuie să și decidă asupra demiterii funcționarilor-consilieri. Boangiu și Tioc, dacă nu demisionează din calitatea de consilier județean, pot fi, de astăzi, demiși de la instituțiile unde lucrează. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns