E a fondat un ONG pe care l-a părăsit la timp cât să poată vota alocarea de la Consiliul Județean Bacău a peste 411.000 de lei. Banii sunt destinați publicării revistei cu activitățile instituției și ale aleșilor județeni.
Consilierul județean din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) Răzvan Șendrea a înființat în luna martie a anului trecut o asociație non-profit, “Conștiința Europeană”. Aceasta este tocmai fundația care deține contractul de tipărire, publicare și distribuire a publicației Consiliului Județean (CJ) Bacău. Cu surle și trâmbițe, la sfârșitul lunii martie 2013 se lansa asociația, cu trei membri fondatori: Răzvan Iulian Șendrea, Emilian Berceanu și Andre Muit. Aproape cinci luni mai târziu, “Conștiința Europeană” încasa de la Consiliul Județean suma de 129.000 de lei, în cadrul un proiect ce viza apariția unei publicații care să reflecte activitatea instituției. Contractul este în derulare și în acest an, asociația primind din bugetul județului, pentru publicația lunară “Bacău XXI”, suma de 282.400 lei, adica 87% din valoarea proiectului.
A scăpat la mustață și de ANI
Firește că în această situație se naște întrebarea dacă, în cazul de față, nu este vorba de un conflict de interes, mai ales că alesul PP-DD este consilier județean și a mai și votat proiectele de hotărâre prin care se alocau sumele de bani. În plus, el nu și-a trecut nici în declarația de interese faptul că este membru fondator al unei asociații, deși are obligația conform legii să treacă modificările ori de câte ori apar. Mai mult, el a părăsit ONG-ul cu două luni înaintea primei alocări generoase, pe care a votat-o în ședința de CJ.
Pe 1 aprilie 2014, Judecătoria Bacău a răspuns solicitării adresate de Ziarul de Bacău privitoare la membrii asociației, în care ni se comunică faptul că Răzvan Șendrea se regăsește în asociație ca membru fondator.
La Instituția Prefectului – județul Bacău nu a ajuns o astfel de sesizare. „La această dată, la Instituția Prefectului nu există nicio sesizare cu privire la incompatibilitatea sau conflictul de interese privitoare la domnul consilier – a declarat prefectul Dorian Pocovnicu. Procedural, în cazul în care am avea o astfel de sesizare, prefectul este obligat să o redirecționeze către Agenția Națională de Integritate, singura abilitată pe lege să cerceteze cele două aspecte”.
Consilierul județean se apără și spune că nu are nicio vină, că a făcut demersurile necesare să iasă din asociație. „Eu mi-am dat demisia pe 15 mai 2013 din asociație, așa cum spune legea, în prezența a două treimi din membri – a declarat Răzvan Șendrea. Modificarea se operează în registrul de la Judecătorie în anul următor, iar președintele asociației a dus actul și, la un moment dat, am văzut pe portal că se admisese cererea, dar probabil nu s-a publicat încă rezoluția. Din punct de vedere legal, demisia mea există, s-au făcut procedurile legale și de aceea nu am nicio grijă, pentru că s-a respectat legea”. El a precizat că în data de 27 martie 2014 a primit de la Judecătoria Bacău actul prin care se constată demisia lui din 15 mai 2013 și renunțarea la calitatea de membru și înlocuirea lui cu un alt membru.
Lasă un răspuns