Consiliul Județean Bacău va realiza un parc atletic în municipiul Bacău. Investiția ar urma să fie amplasată în zona Pasajului Oituz-Ștefan Gușe, pe strada Constanței, iar costurile vor fi suportate de CJ, în proporție de 95%, și Consiliul Local – 5%. Ambele foruri au votat asocierea, în ședințele de plen de luni, 31 ianuarie 2021.
„Proiectul nu este o noutate, a mai fost propus de PSD în 2020, dar fără urmări. Este extrem de necesar și unic, realizat de o firmă din Danemarca, cu două componente, de performanță și sport de masă. Vom propune și o asociere cu Universitatea Vasile Alecsandri. Ne propunem realizarea unui loc unde fiecare dintre iubitorii sportului își poate desfășura activitatea. Athletics Exploratorium a fost premiat de Comitetul Olimpic Internațional, pentru cea mai bună structură dedicată sportului în aer liber”, a declarat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean, în ședința Consiliului Local, unde a fost invitat să susțină proiectul.
„Propun ca parcul să poarte numele campioanei Doina Melinte, ca o recunoaștere a meritelor sportivei din Bacău. Va fi unul dintre cele mai moderne centre sportive la nivel național, se mai face unul acum la Bruges”, a adăugat președintele Ivancea.
În repetate rânduri, am semnalat necesitatea unor spații adecvate pentru practicarea sporturilor de masă, recreere și socializare. Ne mândrim cu sportivi băcăuani premiați la nivel național și internațional dar nu avem un loc dedicat pentru pregătire fizică și mișcare în aer liber care să conecteze multiple tipuri de activități.
În acest sens, am reluat inițiativa din 2020 a Consilului Județean și am supus aprobării consilierilor un parteneriat între Județul Bacău și Municipiu, în vederea realizării primului parc atletic din România și chiar din partea centrală & de Est a Europei, cu o suprafață de 20.000 mp. Finanțarea acestui obiectiv va fi asigurată 95% de Consiliul Județean.
O astfel de investiție va aduce multiple beneficii județului Bacău:
• Creșterea atractivității și competitivității regionale și atragerea în zonă a unui număr mare de persoane care practică diferite sporturi;
• Dezvoltarea mișcării sportive de masă și schimbarea stilului de viață al tinerilor și al locuitorilor din Bacău;
• Crearea unui spațiu de recreere, mișcare, socializare;
• Reconversia unei zone urbane într-o veritabilă atracție.Ideea construirii unui parc atletic a fost inspirată de proiectul Athletic Exploratorium din Odense, Danemarca- primul și unicul parc inovator de atletism din Europa.
Unicitatea acestui proiect va pune Bacăul pe harta orașelor din lume care oferă alternative inedite pentru cei care aleg să petreacă timp în aer liber! De reținut este faptul că acest spațiu nu se va adresa doar sportivilor ci mai ales publicului larg, doritor de mișcare.
Sunt încrezător că prin acest tip de investiții- pentru promovarea sportului- copiii și tinerii vor realiza cât de importantă este mișcarea fizică pentru dezvoltarea motivaţiei și a aptitudinilor dar mai ales cât de benefice sunt efectele acesteia pentru sănătate şi educaţie.
– Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău
„Parcul este adaptat pentru sportul de masă, ceea ce m-a convins”, a declarat primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu.
„Am speranța că se va realiza, așa cum celelalte investiții ale CJ în municipiul Bacău s-au realizat”, a afirmat viceprimarul Cristian Ghingheș. El a solicitat o analiză a locului unde ar urma să fie amplasat.
radu a zis
Nu era mai bine sa se faca in spatele stadionului?
Terenul dintre stadion si bazin e gata sa mai creasca un bloc pe el ( asa cum creste si langa cladirea sif-ului)?
Oare un parc atletic destinat „sportului de masa” nu ar trebui sa fie accesibil cu transportul in comun / trasee nemotorizate?
Neacsu Dumitru a zis
Sa darame mizeria aia de stadion, si sa faca in loc parcul atletic, in felul asta, ramane si zona utilizata de ceva folositor!
:-) a zis
Dar infrastuctura,zona metropolitana,modernizarea transportului public și locuri de munca nu sunt prioritare?
Catalin a zis
Cred că mai importante sunt crearea de locuri de munca ,facilități pentru cei ce investesc aici,intretinerea străzilor actule și apoi vise de parcuri ( pentru firmele de casa)
Omul lui Clotilde a zis
Nu va mai cacati atata pe voi cu nemotorizare si locuri de munca. Vedeti bine ca e prima data cand toate cioatele politicii sunt in sfarsit de acord sa faca un lucru bun pentru oras.
Pupat Piata Independentei cu totii, dar aia e la 100 ani lumina, tocmai in Iasi. Lasa-i sa faca parcul atletic numai sa il faca, plus ca va purta numele Dnei Melinte, bravo cui s-a gandit.
Mai bine stati cu ochiul pe ei sa nu fure la bani, materiale, etc.
Dupa parcarile plutitoare, parcul asta te unge, asa, la suflet, mai ales daca esti danez. O sa crape Fritz la Timisoara de ciuda. Momentan crapa de frig.
Radu a zis
Problema e ca dupa ce face parc atletic la dracu cu craci, o sa spuna ca acolo e zona de sport si recreere iar in loc de stadion o sa creasca 4 blocuri turn. Fara o strada suplimentara evident… si o sa crape intersectia de la tic tac…
cetateran a zis
singurul lucru pozitiv este ocuparea acestor terenuri virane.
dpmdv in marginea orasului faci proiecte de anvergura mari pentru competitii si evenimente cu aflux mare de spectatori…asa faci bani si expunere mediatica nu agrement pentru cetateni fara linie de transport ,cu caini vagabonzi plus o sosea circulata la maxim .
zona sportiva-olimpica reala este in oras si sta in balarii si pungi cu prenandez si ne rade o tara intreaga dar facem zona de agrement la dracu in praznic.
despre stadion ,NIMIC…asteptam pomeni si promisiuni.
Ilie de la sculareala! a zis
Eu cred ca facem destul atletism pe drumurile fara trotuare, prin gaurile de pe trotuare si strazi si pe stazile fara asfalt… daca primarul asta ar incepe de la confortul si siguranta minima a cetateanului, cred ca ar fi mai apreciat… terenurile de fotbal in panta sunt rasuflate si sper din suflet sa ne arati ca ai fost doar in viziteu prin Bacau… tovarase capitan!
Daniel a zis
Bună ideea, dar se vede că vine de la persoane care nu au treabă cu sportul de masă. Ce faci? Vii cu mașina pe sub pasaj, parchezi, alergi, transpiri, te urci in mașină și te duci acasă. E bine și așa, doar să se facă!
Gigi Bacauanul a zis
In orașele „civilizate”, cartierele noi de blocuri se construiesc la periferie, nu parcurile atletice.
La noi,.ca de obicei, este pe de-a-ndoaselea.
Hai cu încă câteva blocuri pe actualul parc olimpic (deja unul creste de la o zi la alta, în tăcere, dar cu complicitatea autorităților locale care au dat aviz favorabil), apoi hai sa ne plângem că sunt aglomerate drumurile din zona Tic-Tac / Cascada. Da o rezolvăm ulterior cu drumuri suspendate !
Daniel a zis
Nu se supără cei de la Min. Dezvoltării că nu au unde să facă o bază sportivă? „În același timp, pe strada Ștefan Gușe, am predat Ministerului Dezvoltării un teren pentru construcția unei baze sportive moderne, cu teren de fotbal, teren sportiv pentru alte sporturi, parcare și clădiri administrative” – declarația domnului Stanciu Viziteu din 21 noiembrie 2021.
Paul a zis
Doamne ajuta sa se faca
valentin a zis
Doamne cate comentarii pentru a ne afla in vorba !!! Felicitari dle presedinte Ivancea !!! La treba si mult succes !!! Termenul de finalizare sa fie cat mai scurt !!! SUPER ideea ca edificiul sa poarte numele marei campioane DOINA MELINTE !!! Cand eram copil prin anii „80 ma mandream ca sunt din orasul unde era legitimata campioana !!! Comunitatea ii este datoare macar cu atat lucru !!!
Alex Bacauanu a zis
Ideea nu e deloc rea dar imi vine greu sa cred ca primarul Viziteu va duce acest proiect la bun sfarsit in conditiile in care insula de agrement tot nu este finalizata, parcul cancicov are hartoape si crapaturi in asfalt si nematurat de de cine stie cand iar rezerva de apa a orasului tot nu este gata. Hai sa le vedem pe astea facute si apoi visam si la baze sportive.
Lili a zis
Consilul Județean dă 95% din banii și primăria numai 5% deci e meritul consiliului judetean , fiindcă consiliul județean Bacău a atras cele mai multe fonduri europene în 2021, a asfaltat cele mai multe străzi și ulițe în tot județul, a adus canalizarea și gazul în multe sate și comune a județului cu aceste fonduri, de aceea e un județ care arată foarte bine și asta numai datorită PSd ului care îl conduce de 30 de ani. Asa că acest proiect o să fie sigur dus în timp record la sfârșit.
Justice for all a zis
Vrem stadion nou, cu pistă de atletism, în locul celui vechi de 35000 de locuri, cu design modern, pentru toate sporturile din județ.