• autoritățile refuză în continuare să aplice o Hotărîre de Guvern care obligă Consiliul să preia stația de la Cărăboaia • termenul limită a expirat de o lună • motivul refuzului este frica de un efect electoral ce ar fi dat de scumpirea inevitabilă a apei • în plus, atitudinea are justificări formale legale
Consiliul Județean (CJ) refuză în continuare să preia în proprietate stația de tratarea a apei Cărăboaia. Conform Hotărîrii de Guvern 107/2003, pînă la începutul acestei luni, CJ ar fi trebuit să încheie operațiunile legate de predarea-primirea obiectivului. Inițial, consilierii județeni au cerut amînarea preluării, deoarece rentabilizarea stației ar dus la creșterea prețului apei. Cum, mărirea prețului s-ar fi întîmplat taman în prag de alegeri, aleșii au băgat gunoiul sub preș, adică au preferat să lase viitorul Consiliu, ce va fi ales la 6 iunie, să rupă pisica-n două și să scumpească apa. Un alt motiv pentru care șefii de la Consiliu au amînat preluarea este legat de o problemă de formă. Traian Milon, secretarul general al județului, ne-a declarat că „la o citire mai atentă a textului HG 107/2003, ne-am dat seama că reglementarea este șchioapă. Direcția Apelor nu ne-ar fi transmis decît clădirea și personalul. Mai trebuie să ne dea și patrimoniul, și activitatea, printre care datoriile de zeci de miliarde de încasat, materiile prime, bugetul. Nu putem prelua stația așa, pentru că n-avem ce face numai cu pereții și personalul”, a spus Milon. El a informat că Cei de la Regia „Apele Române” au recunoscut că reglementarea este proastă, dar au pasat răspunderea la Guvern. Astfel, autoritățile așteaptă acum modificarea HG 107/2003. Preluarea se va face după alegeri, deci tot atunci se va scumpi și apa.
Stația Cărăboaia alimentează cu apă potabilă localitățile Bacău, Onești, Moinești, Comănești, Tîrgu Ocna și Dărmănești. Stația livrează 1.200 de litri de apă pe secundă, pentru 300.000 de oameni. Apa furnizată de stația de la Cărăboaia către regiile de apă locale are prețul inițial de aproximativ 800 de lei/metru cub. La populație, apa ajunge la 6.000-7.000 de lei metrul cub, iar costurile de canalizare dublează prețul plătit de populație. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns