Universitatea Bacău ar putea fuziona cu alte instituții universitare într-un viitor apropiat. „Există variante multiple care vor trebui cercetate. E greu de spus opțiunile favorabile, pentru că aceste opțiuni ar putea avea și niște capcane. De exemplu, în cadrul consorțiului va fi o admitere, ceea ce înseamnă că universitatea mai mare ar putea dicta numărul de studenți”, ne-a spus prorectorul Universității Bacău, prof. univ. dr. Constantin Măzăreanu.
Oricum, pînă la aprobarea legii privind consorțiile, Universitatea Bacău va mai zăbovi asupra opțiunilor, pentru că, în martie, va fi ales noul rector, Victor Blănuță, actualul rector, neavînd dreptul legal să mai candideze pentru acest post.
Cealaltă universitate din Bacău, „George Bacovia”, este tot în stadiul de a se gîndi la potențiali parteneri pentru viitorul consorțiu. În opinia rectorului. Dumitru Marius Paraschivescu, una dintre opțiuni ar fi crearea unui consorțiu universitar împreună cu Academia de Științe Economice din București (ASE). „Avem numai studii economice care se regăsesc și la instituția din capitală”, a adus drept argument Marius Paraschivescu. Rămîne ca și ASE București să fie interesată să intre în colaborare cu o universitate particulară din Bacău.
Ideea integrării învățămîntului universitar românesc la cerințele Uniunii Europene va fi pusă în practică, indiferent de structurile politice care vor veni la conducere. „Această idee presupune că universitățile pot să se aranjeze în structuri mai ample, care trebuie să aibă minimum doi parteneri. Se face această alipire printr-un protocol agreat de ambele părți, instituțiile rămînînd distincte”, ne-a declarat prorectorul Constantin Măzăreanu. Așa numita libertate pe termen scurt nu va avea o garanție prea lungă, deoarece, așa cum a susținut profesorul Constantin Măzăreanu, „pe termen lung vor putea fuziona într-o singură instituție”. În privința eventualelor fuziuni, consorțiile se vor constitui pe criterii zonale, însă acest aspect nu va fi o condiție obligatorie. După cum a precizat prorectorul Măzăreanu, „viitoarele consorții nu vor presupune o alipire a unor universități de același fel, ci va fi de dorit ca ele să fie structuri complexe”.
Nefiind o problemă legiferată, chestiunea consorțiului universitar va fi analizată, luna viitoare, la Consiliul Național al Rectorilor. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns