Consorțiul format din Aerostar Bacău și IAROM București a demarat procedurile de preluare a firmei Elprof, prin convocarea Adunării Generale a Acționarilor. Producătorul de echipamente speciale a fost achiziționat de la Oficiul pentru Participațiile Statului și Privatizări în Industrie – care avea în portofoliu circa 88% din acțiuni – prin negociere directă. Elprof București produce emițătoare și receptoare radio-tv, echipamente și aparate telefonice și telegrafice, aparatură de înregistrare și reproducere radio, audio și video pentru sectorul producției de apărare. Contractul de vînzare-cumpărare conține o serie de clauze restrictive. Astfel, cumpărătorul se angajează să mențină obiectul de activitate al firmei achiziționate. De asemenea, veniturile anuale din realizarea producției speciale – bazată pe comenzile de la Ministerul Apărării Naționale – trebuie să fie cel puțin la nivelul ultimilor ani. Cumpărătorul se angajează să dezvolte producția atît în sistem militar, cît și civil, iar investițiile tehnologice și de mediu trebuie realizate în 4 ani. Cît despre personalul angajat la Elprof, actuala schemă, care cuprinde peste o sută de angajați, trebuie menținută cel puțin 5 ani.
Firma de echipamente speciale deține o licență pentru stațiile de emisie Panther în baza unui contract cu Thales Communications, subsidiara din Marea Britanie a concernului multinațional francez Thales. La rîndul său, Aerostar fabrică sub licența aceluiași concern – din partea franceză, însă – componente ale echipamentelor destinate modernizării sistemului național de recunoaștere „amic-inamic” (IFF), în scopul asigurării compatibilității cu standardele NATO. „Cele două societăți au același furnizor de licențe, deci echipamente pe care le fac sînt compatibile – a declarat directorul fabricii băcăuane, Grigore Filip. Este un motiv foarte întemeia pentru a decide achiziționarea Elprof”. Aceste echipamente au fost integrate pe platformele aero, navale și terestre ale Ministerului Apărării Naționale.
AGA fost convocată în luna august. La acea dată, administratorii actuali au de prezentat raportul de activitate, apoi se vor face unele modificări la actul constitutiv, care vor consfinți schimbarea acționarului majoritar. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns