• oglinda, marele dușman al femeilor trecute de prima tinerețe și care vor ca o minune să le asemene divelor din posterele de la Hollywood are un inamic redutabil la Bacău • faima chirurgului plastic Constantin Stan, un „modelator” al chipurilor și trupurilor ce se vor perfecte, a trecut de multă vreme de granițele țării
E suficient să rostești cuvintele „chirurgie plastică” și, într-o fracțiune de secundă, îți apar pe buze alte vorbe: doctorul Constantin Stan și Clinica Medical Service din Bacău. De peste cinci ani, faima chirurgului care slujește idealurilor de frumusețe feminină s-a transformat în notorietate. Asaltat de vedete care au vrut să-și sporească frumusețea sub lama bisturiului, dar și de pacienți obișnuiți, care nu s-au lăsat mai prejos decît idolii lor, doctorul Stan a a ajuns el însuși un star. Locuiește și muncește la Bacău, dar este cunoscut și recunoscut nu doar în țară, ci și în străinătate. Rezultatele muncii sale din sala de operații, făcute publice de celebrele paciente sau negate cu strășnicie de vip-uri, apar aproape lună de lună în revistele de top pentru femei, pe primele pagini ale ziarelor centrale și, mai nou, în cele ale publicației Playboy.
Ar fi trebuit să fie inginer de aeronave
Dacă o simplă vorbă aruncată în vînt de un prieten de familie, pe cînd adolescentul Constantin Stan din Tecuci era elev în clasa a XI la liceul teoretic din localitate, nu i-ar fi trezit un oarecare interes, acum, personajul nostru ar fi fost inginer de aeronave. Facultatea de Aeronave din București îi părea adolescentului de 17 ani că i se potrivește mănușă: facultate de vîrf, unică pe țară, care pregătea specialiști într-un domeniu fascinant. Emoții pentru admitere? Nici pomeneală! „Eram olimpic național la fizică și devoram cartea. Eram primul la toate materiile și aș fi putut să mă duc la orice facultate. De fapt, la sfîrșitul clasei a XI-a, nici nu eram încă hotărît la care dintre ele voi da admitere. La medicină nici nu mă gîndeam, pînă cînd, un prieten de familie, al cărui copil se pregătea pentru Medicină, m-a întrebat dacă n-aș vrea să dau și eu la aceeași facultate, pentru că voi avea viață frumoasă. I-am răspuns pe loc că da și apoi, toată clasa a XII-a, m-am pregătit pentru admiterea la Medicină”, își amintește doctorul Constantin Stan.
Întors brusc din drumul spre meseria de inginer aeronave, tînărul din Tecuci a dovedit imediat după terminarea liceului că noua opțiune nu era o greșeală. La afișarea rezultatelor la examenul de admitere la Facultatea de Medicină și Farmacie din Iași, candidatul Constantin Stan a aflat că este printre primii admiși. Odată începute cursurile facultății și trecute toate sesiunile, studentul din Tecuci s-a instalat în capul listei și nu a mai fost detronat pînă în anul 1982, atunci cînd a terminat facultatea. „Toți anii de facultate i-am terminat cu zece, pentru că învățam la disperare. Am terminat facultatea cu nota maximă, dar nu am putut să dau examen pentru admitetea într-o specialitate, din cauză că era perioada în care rezidențiatul fusese blocat. După cei trei ani de stagiatură în Spitalul Județean, am lucrat cîțiva ani medic de medicină generală la Letea și la Mărgineni. În ’87 s-au deblocat admiterile în specialitate și m-am înscris la examen”, își continuă dr. Stan amintirile din perioada începutului de carieră.
Un nou examan, cel în urma căruia urma să se producă marea transformare, adică din medic generalist într-unul specialist, a fost o „floare la ureche”. Cu toate că nimeni nu-l putea doborî pe studentul de nota 10, un obstacol neprevăzut i-a schimbat drumul. „Eram convins că voi obține o notă mare și nu-mi făceam probeleme că nu-mi pot alege specializarea pe care mi-o doream, recunoaște Constantin Stan. În timpul stagiaturii din spital mă decisesem să devin chirurg ortoped, după ce doctorul Filipescu devenise un model pentru mine. O afecțiune gravă hepatică m-a obligat să-mi schimb opțiunea. Meseria de chirurg ortoped este extrem de grea și de epuizantă fizic, iar boala de ficat nu îmi permitea să fac efort, așa că am renunțat la idee. Tot răul spre bine, pentru că, în cele din urmă, am ales o altă specializare chirurgicală. Aveam de optat între oftalmologie și ORL, între chirurgie generală sau chirurgie plastică, pentru că aveam medie mare, dar eu am ales ORL”. După rezidențiat și opțiunea pentru ORL și chirurgie cervico-facială, doctorul Stan a petrecut trei ani în Spitalul Panduri, alături de profesorii doctori D. Hociotă și Romeo Călărașu, specialiștii de vîrf la acea vreme din România.
„După o facultate făcută la Iași, într-un mediu provincial, prăfuit, izolat și destul de îmbătrînit, am cunoscut un mediu deschis. Am început rezidențiatul în ’88, am văzut cum se ridică Centrul Civic și Casa Poporului, treceam zilnic prin noroaiele de pe șantier. Revoluția am prins-o în Spitalul Panduri, după care mediul s-a deschis enorm. Am ajuns astfel să cunosc altă viață, alți oameni, care mi-au permis să iau legătura cu specialiști de afară. După ce am terminat pregătirea în București, prima specializare în străinătate am făcut-o în Italia, pentru chirurgia bazei de craniu, dar am lucrat și vreo doi ani pentru firme italiene de aparatură medicală, aici în țară. Atunci am văzut primele clinici particulare și am zis că aș da orice să am și eu o asemenea clinică. Înainte de a pleca în Italia la specializare, mi-am deschis primul cabinet particular, undeva în Cornișa, în asociație cu doctorul Marțian”, își amintește Constantin Stan. Acolo, în cabinetul particular proaspăt deschis, doctorul Stan a început să facă primele operații în sistem privat. „Primele rinoplastii le-am făcut în acel cabinet micuț. ORL-ul înseamnă foarte multă chirurgie plastică, înseamnă nas, înseamnă pleoape, buze, ureche, lifting, nerv și, astfel, ai șanse să cunoști tot ce înseamnă chirurgia plastică”.
Dat exemplu negativ în spital, doctorul Stan a devenit primul medic din România care a lucrat numai în sistem privat
Munca în propriul cabinet se desfășura după orele de muncă de la stat. Angajat ca medic ORL în Spitalul Județean, doctorul Stan nu era văzut cu ochi buni, pentru că se pregătea și studia în Italia, întoarcerile din străinătate fiind un prilej pentru anumiția colegi ai săi de a-l lua peste picior. „Cînd mă întorceam din Italia, colegii îmi spuneau: «Da’ ce mare lucru ai făcut? Da’ ce, crezi că ai făcut studiile la Paris, treci la munca de jos». Mereu eram dat de exemplu negativ în spital de șeful de secție, eram dus la comisia de disciplină de la Colegiul Medicilor și la director. Reclamațiile erau că nu respect programul, că nu fac aia, că nu respect autoritatea șefului de secție. Bineînțeles că era o autoritate care nu era una profesională, ci una administrativă”, spune dr. Stan. Dușurile reci din secția ORL a Spitalului Județean i-au prins bine, după cum singur afirmă. Dacă nu ar fi ajuns oaia neagră a colectivului, poate nu s-ar fi decis niciodată să renunțe la postul de la stat, dînd exclusivitate sistemului privat.
„Asta mi-a făcut bine, pentru că am zis că ori renunț la medicină, ori în Spitalul Județean nu mă mai întorc. Am zis că îmi fac propria mea clinică, am cumpărat primul apartament pe strada 9 Mai, nr.32 și, în anul 1995, am renunțat la spital. Mi-am luat transferul și am trecut cu totul în sistem privat”. Pasul de a renunța la salariul sigur de la stat și de a-și forma, încet, propria clientelă, nu a fost doar unul cu noroc pentru medicul Constantin Stan, ci și cel care l-a transformat în primul medic român care a lucrat numai în sistem privat. Cursurile în străinătate s-au ținuț lanț, înscrierile în societăți de chirurgie plastică din țară, Europa și America, participările la congrese internaționale și studiul permanent a noi și noi tehnici de chirurgie plastică l-au transformat rapid într-un medic extrem de căutat. Miile de operații care se execută anual în clinica Medical Service au printre pacienți iatalieni, germani, americani, israelieni, francezi și iatlieni, dar și români care trăiesc pe toate meridianele globului.
„Problema este să vrei, să-ți placă și să fii puțin nebun, să ai în tine dorința de a face mereu și mai bine, după care începe fascinația. Cu studiu permamanent, cu specializări, participări la work-shopuri, ieșiri la clinici din afară, la congrese, la conferințe, totul este posibil. Chirurgia Plastică nu se învață în România, se învață în străinătate”, explică, în doar cîteva cuvinte, doctorul Stan pasiunea sa pentru chirurgia plastică. Din anul 1995, medicul băcăuan a început să facă primele cursuri de chirugie estetică în străinătate, după care, anual, a participat la cel puțin trei cursuri în cele mai reprezentative clinici de specialitate din Statele Unite sau Italia. Anul trecut, Constantin Stan și-a dat masteratul în chirurgie plastică, titlu de merit care îi este recunoscut în străinătate, dar nu și în România.
Cu toate acestea, Clinica Medical Service este o unitate privată de succes, în care toată gama de operații estetice, de la reconstrucția nasului, implant de silicon, de păr și pînă la lipoaspirație se execută cu cele mai moderne metode de tratament chirurgical. Dotările din sălile de operație au transformat Medical Service nu doar într-o clinică aprig căutată de vedete, ci în clinica cu cea mai bună dotare în chirurgia estetică din țară. Acest lucru face ca la Medical Service să aibă loc și cursuri de specialitate susținute de profesori din străinătate. În clinica băcăuană au fost susținute cursuri de chirurgie plastică de cei mai buni medici din Europa, atît pentru specialiști din România, dar și din Corea, Belgia, Germania.
Doctorul Stan, referința firmei producătoare a aparatului de lipoaspirație
Clinica Medical Service este dotată cu cea mai bună tehnică de aspirație folosită la îndepărtarea stratului adipos și remodelarea corpului. Aparatul Lipomatic este folosit aici de cel pe care firma producătoare îl consideră cel mai bun în materie. „Pentru acest aparat am fost declarat medic de referință și fac cursuri și conferințe în toată lumea. Cursurile mele sînt folosite de firma producătoare”, spune doctorul Stan. Medical Service este singura clinică din țară care face chirugie estetică facială la nivel înalt, folosind inclusiv tehnici endoscopice. „Aceasta este o chirurgie estetică folosită la liftinguri, chirurgie estetică facială. Pe mărire de sîni, folosim cele mai moderne proteze introduse acum lume, numite Matrix 410”, sînt cîteva dintre cuvintele medicului despre dotările din clinica particulară. Medical Service este și singura clinică de chirurgie plastică din țară în care există sistem de transmisie video de la sala de operație pentru organizarea de cursuri, înregistrarea operațiilor pe CD-uri. Nu doar cabinetul de chirurgie plastică a dus faima clinicii Medical Service. Clinica băcăuană este singura unitate medicală particulară din țară în care se fac operații laparoscopice ginecologice, iar la cabinetul ORL, acolo unde consultă și operează medicul Ovidiu Tudoran, există deja programări pînă în luna octombrie.
Majoritatea femeilor își doresc operații de întinerire
Retușul nasului după „șabloane” binecunoscute din lumea filmului, modei sau muzicii nu mai este de multă vreme un lux pentru pacientele clinicii, fie ele din țară, fie din străinătate. Acum, medicul Stan este asaltat de paciente care vor să-și facă operații estetice de întinerire. „80% dintre pacienții clinicii sînt femei care, în ultima vreme, vor operații de întinerire: ridicarea sprîncenelor, întinerirea pleoapelor, tratarea ridurilor. Un coleg din străinătate operează cîte două sau trei operații mari pe săptămînă, noi facem cîte trei-patru pe zi”. Munca de zi cu zi, chiar și sîmbăta și duminica, studiul și pregătirea permanentă l-au făcut pe medicul Stan nu doar un obișnuit al congreselor de chirurgie plastică din lume, ci și un medic invitat să susțină cursuri în fața „cremei” specialiștilor din branșă. Dacă acum cîțiva ani, pentru participarea la un congres din Los Angeles, a trebuit să plătească o taxă de participare de 1.200 de dolari, de-acum, participarea este ca invitat special cu cheltuieli de cazare și transport plătite de organizatori. „Taxa de participare nu mi-o mai plătesc singur, ci ei. Și biletul de avion și cazarea sînt plătite tot de ei, doar pentru ca eu să țin conferințe. În America de Sud am fost invitat special, la Barcelona la fel, iar la Paris am cîte două ieșiri pe an. Cred că formula succesului este să ieși afară, să te informezi, să-ți cumperi cărți, să te duci la cei mai buni doctori, la cei mai amabili și disponibili, să știi ce vrei și să te întorci acasă și să lucrezi și să fii cît mai onest cu pacienții tăi”, împărtășește din experiența sa medicul băcăuan. (Cezara DUȚĂ)
Munca în străinătate nu l-a tentat pentru că ar fi trebuit să fie slujbaș la patron
Ieșirile de luni de zile pe an în străinătate au avut toate șansele să se finalizeze cu stabilirea medicului Cosntantin Stan într-o clinică privată din America sau Europa. Ofertele de muncă au fost, dar nu s-au concretizat pentru că medicul băcăuan nu și-a dorit aceat lucru. „Să fii medic afară trebuie să fii obligatoriu slujbașul cuiva. La început mi-ași fi dorit, dar apoi am renunțat pentru că structural nu sînt un om făcut ca să rămîn afară. Mie îmi place să fiu liniștit, să-mi creez un mediu al meu, în care eu să-mi decid regulile, iar regulile nu sînt cele îmi care îmi este mie bine, ci acelea în care pentru că îmi este bine mie îi este și pacientului meu”. Dacă totuși gîndul rămînerii peste hotare s-ar fi concretizat, nu America ar fi fost țara aleasă, ci Italia. Nu doar faptul că aici a deprins doctorul Stan tehnicile de chirurgie plastică, ci și pentru că se simte cultural foarte aproape de această țară: limba o cunoaște foarte bine, iar italienii îi sînt pe plac. Nici America nu îi displace, dar crede că nu s-ar fi putut adapta nicioadată în această țară. Patron de peste 10 ani a unui cabinet particular și apoi al unei clinici medicale, doctorul Stan se consideră propriul sclav. „Sînt sclavul și stăpînul meu în același timp. Dacă eu, medicul nu sînt sclavul numărul 1 în acest sistem, totul se prăbușește”. Deși vorbește cu mare pasiune despre profesia sa și rezultatele muncii din clinică, atunci cînd vine vorba despre specializarea pe care fiica sa, abia admisă la Facultatea de Medicină din București, ar vrea să o îmbrățișeze, doctorul Constantin Stan nu mai este la fel de entuziast. Deși Andreea ar vrea să îi meargă pe urme și să devină chirurg plastic, doctorul Stan nu crede că aceasta este cea mai bună variantă pentru o femeie. „Este o meserie în care îți trebuie forță fizică, disponibilitate și timp. Trebuie să se decidă de pe acum dacă vrea o familie și un copil, sau carieră. Ambele nu se pot face, pentru că ai toate șansele să nu faci bine nici una. Decît să le ratezi pe amîndouă, mai bine faci numai una și bună. O voi sprijini, dacă ea vrea să devină chirurg plastic”.
În ceea ce privește propria carieră, deși numele său și al clinicii construite de el sînt cunoscute în toată țară și în lume, medicul băcăuan spune că încă nu și-a atins limitele. La 20 de ani de la terminarea facultății, doctorul Stan spune că se simte în plină ascensiune și mai are încă multe de arătat.(Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns