Regia Autonoma de Gospodarire Comunala (RAGC) Bacau deruleaza un program investitional cu fonduri europene, prin care se va realiza Aductiunea Poiana Uzului II, Statia de tratare Barati, inlocuirea a 11,5 kilometri de conducta de canalizare si modernizarea Statiei de Epurare a orasului Bacau. „Urmarim ca prin investitiile efectuate sau in curs de efectuare sa crestem calitatea serviciilor oferite populatiei si imbunatatirea calitatii apei potabile si a alimentarii cu apa potabila”, a precizat Petrus Radulescu, director executiv la RAGC Bacau.
Proiecte pentru Bacau
S-a reusit atragerea de fonduri europene prin programul ISPA masura 2002/RO/16/P/PE/018 pentru imbunatatirea alimentarii cu apa a municipiului Bacau, urmarindu-se constructia si reabilitarea aductiunii de apa de la Poiana Uzului; constructia unei noi statii de tratare a apei potabile pentru aceasta aductiune; reabilitarea retelei de canalizare concentrata in sectiunile cele mai critice ale retelei si este destinata printre altele reducerii infiltratiilor si exfiltratiilor actuale cu aproximativ 20 la suta si reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate Bacau astfel incit, in urma reabilitarii, statia va indeplini conditiile directivei privind epurarea apelor uzate orasenesti, pentru descarcarea in cursuri de apa din zone nesensibile (epurare secundara).
Localnicii pun piedici in derularea proiectului
Peste 350 de persoane se opun derularii proiectului privind constructia aductiunii de apa de la Poiana Uzului. „Traseul acestor conducte trece prin terenurile proprietarilor, incepind cu localitatea Darmanesti si pina in localitatea Stejaru. Din pacate, numai in comuna Ardeoani avem probleme cu 200 de proprietari, care nu permit accesul conductelor pe terenurile lor. Am incercat sa incheiem niste intelegeri cu ei, insa, daca nu vor fi de acord, vom scoate terenurile din functiune temporara pentru lucrari publice”, spune Petrus Radulescu.
Lucrarile executate de compania Strabag AG Austria au demarat in februarie 2008, iar termenul stabilit pentru finalizarea proiectului este martie 2010. Pina cind se va gasi o solutie privind traversarea conductelor pe terenurile localnicilor, lucrarile continua pe raza comunei Darmanesti, in imediata apropiere a barajului. „Cei 200 de cetateni care ridica diverse pretentii pentru a ne permite accesul in gradini sau pe islazuri au fost actionati in instanta. Acum asteptam o hotarire judecatoreasca in baza careia sa ne putem continua treaba”, a adaugat Radulescu. Lucrarea se intinde pe 60 de km, insa reteaua va fi noua doar de la baraj pina in localitatea Stejaru. De la Stejaru si pina in Bacau, traseul deja existent va fi realibilitat, urmind ca portiuni de conducta sa fie inlocuite doar acolo unde este cazul.
hector a zis
Nu cunosc impactul asupra mediului sau al localnicilor pe care il are acest proiect dar ma gandesc la avantajele ce le poate oferi pe viitor municipiului Bacau.
Totusi, cand ne referim la o zona saraca asa cum este Moldova cu greu poti convinge niste oameni nu prea culti sa ajunga la o intelegere intr-un proiect de interes local.
Tzopescu a zis
Din cate stie toata lumea, Darmanesti este oras, nu comuna.