Cconsilierul de imagine
Ovidiu BUFNILĂ
De aproape un sfert de secol consiliez lideri din lumea politicii, din lumea afacerilor, din armată, justiție, poliție, administrație publică, servicii speciale, din lumea culturii și a bisericii, din lumea sindicatelor, din lumea învățămîntului și sportului, din mass media națională, oameni publici sau nu, oameni care vor să învingă și să conducă destinele oamenilor, oameni care vor fie să se salveze, fie să progreseze și să ajungă cineva.
Succesul personal este un adevăr care conduce pe oricine. Unele acte de consiliere sînt publice, altele vor rămîne sub imperiul secretului pentru că oamenii au dreptul la intimitate și protecție informațională. Confidențialitatea este fundamentală și esențială în această profesiune elegantă, grea, riscantă și plină de victorii sau înfrîngeri. Artele imaginii sînt delicate și insurgente iar legile care guvernează imaginarul sînt dure și neiertătoare și nici un om nu se poate feri de furia lor sau de grația lor.
Am învățat de la acești încîntători oameni că imaginea nu este doar un ambalaj de celofan care poate ascunde, dar și dezvălui în chip artificial. Am învățat de la liderii pe care am avut șansa să-i cunosc personal o mulțime de secrete ale artei conducerii și felul de a guverna situațiile de criză. Trebuie să recunosc, oricît mi-ar fi de greu, că nu există o rețetă universal valabilă și că o campanie de imagine nu seamnă cu nici o alta din lume. Dar poate că cel mai important lucru atunci cînd îți construiești imaginea este hotărîrea și dăruirea. Dacă nu știi să te dăruiești unei idei generoase atunci nu vei ști să împarți ceva din ființa ta. Nu e destul să folosești vorbe frumoase, nu e destul să ai un discurs public incisiv pentru că faptele sunt cele care dau savoare ideilor înălțătoare. Nu e suficient să păcălești la nesfîrșit imaginarul și imaginația oamenilor pentru că într-o zi cineva va observa adevărata ta natură și va ridica piatra. Nu e liniștitor câștigul de imagine de moment, trebuie să lupți tot timpul pentru a te menține pe coama valului convingînd oamenii că adevărul tău e adevărul de care au nevoie. Toate acestea fie se învață, fie se află dăruite de la natură ție.
Practic, imaginea nu se construiește ca și cum ai croi o haină. Mulți îmi cer efecte imediate cînd, de fapt, o imagine solidă se construiește cu abnegație și răbdare în timp. Mulți sînt dezamăgiți cînd le spun că un cuvînt are forța unei căderi de apă și cînd le dezvălui că privirea lor poate fi o adevărată armă. Oamenii de afaceri sau oamenii politici sînt oameni extraordinari prin simplu motiv că, într-o bună zi, au hotărît să-și schimbe destinul și să se înhame la propriul lor viitor care ar putea fi glorios sau, dimpotrivă, lamentabil.
Mulți vor să știe ce se va întâmpla în 2004 sau dacă afacerea lor va avea succes peste ani. Dar cine poate guverna hazardul, cine poate risca sa facă o predicție? În construcția de imagine nu se dau pronosticuri, iar sondajele de opinie au înțelesuri profunde pentru cei care nu cad în brațele moi ale politicii de cafenea. La astfel de întrebări, singurul răspuns valabil pare să fie pregătirea. Cei care nu se pregătesc în mod constant, cei care nu se îngrijesc de imaginea lor publică susținut și plini de dăruire s-ar putea să piardă un joc sau altul.
Regulile jocului sînt extrem de dure. Pe piața de imagine sînt sute și mii de imagini care scaldă imaginarul oamenilor și fiecare această imagine își revendică dreptul de a fi pe primul loc. E normal să fie așa. Dacă vrei să-ți construiești imaginea ai nevoie de elemente primare cum ar fi propria ta personalitate, spațiul de putere, relațiile, ritmurile tale interne. Ritmurile interne guvernează deciziile tale și te pot lăsa baltă în chiar clipe în care te crezi puternic și imbatabil. Trebuie să ai știința conducerii oamenilor și să prețuiești hazardul sub toate formele lui perverse, dar și încîntătoare.
Jocurile de imagine pot fi deschise sau închise și nu e de neluat în seamă faptul că și anonimatul poate fi o imagine bună care se cere a fi construită cu minuție și deplină înțelepciune. Cel mai important e însă să fii hotărât și să te dăruiești cu adevărat cauzei pentru care vrei să lupți.
Lasă un răspuns