In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 522/2011 a fost publicat Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2.239/2011 pentru aprobarea reglementarilor Sistemului simplificat de contabilitate (SSC). Sistemul – a spus consilierul superior de la Directia Generala a Finantelor Publice Bacau, Elena Barbieru, la o recenta intilnire cu expertii contabili membri ai filialei Bacau a CECCAR – cuprinde reglementarile contabile simplificate si regulile pentru aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare anuale simplificate. Prevederile ordinului se aplica incepind cu situatiile financiare ale anului 2011. Mai important este, insa, Monitorul Oficial 522 Bis/2011, in care apare anexa la Ordin, cu planul de conturi si reglementarile contabile.
Persoanele juridice care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 de euro si totalul activelor sub aceasta suma, dar nu opteaza pentru SSC, aplica reglemntarile contabile conforme cu DE. Cele care au optat, utilizeaza pentru evidentierea operatiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat si tratanmentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate. Dar, in functie de necesitati, pot aplica si prevederile Ordinului 3.055/2009.
Persoanele care au utilizat o parte sau toate conturile din planul de conturi general din Ordinul 3.055/2009 completeaza situatii financiare anuale simplificate pe baza informatiilor corespunzatoare elementelor prezentate in aceste situatii. Cele care au optat pentru SSC, inclusiv cele care au utilizat unele tratamente contabile din Ordinul 3.055/2009 si/sau o parte din conturile din planul de conturi general, intocmesc situatii financiare anuale simplificate (bilant si cont de profit si pierderi rectificate).
Situatiile fiannciare anuale simplificate trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii persoanei de conducere a unitatii pentru care se intocmesc situatiile. Persoanele care la finele exercitiului financiar precedent depasesc limitele unuia sau a ambelor criterii aplica reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatii Economice Europene incepind cu prima raportare contabila efectuata in exercitiul financiar urmator celui pentru care limitele respectivelor criterii au fost depasite. Ulterior constatarii depasirii limitelor, oricaruia dintre criterii, cei care au utilizat SSC si la care contabilitatea a fost condusa pe baza de contracte, conventii civile incheiate potrivit Codului Civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, au obligatia ca incepind cu prima raportare contabila efectuata in exercitiul financiar urmator celui pentrru care s-a constatat depasirea criteriilor sa ia masurile necesare in vederea respectarii prevederilor legale cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii, astfel incit aceste raportari contabile sa fie intocmite cu respectarea reglementarilor contabile aplicate si sa fie semnate de persoanbele prevazute de lege.
Lasă un răspuns