– Filiala Bacau a CECCAR se raliaza la Protestul initiat la nivel national si asteapta semnaturile membrilor ei pe o petitie care va fi inaintata Ministerului de Finante
Profesionistii contabili, membri ai Corpului Expertilor contabili si contabililor Autorizati din Romania – CECCAR, se declara „consternati de noile aventuri care se propun prin proiectul de modificare a Legii Contabilitatii, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice”. CECCAR a lansat, in acest sens, pe net, o petitie care poarta chiar acest titlu, si asteapta semnaturile tuturor celor care sint asentimentul ei. prin acest document, CECCAR vrea sa transmita initiatorului propunerii legislative de modificare a Legii Contabilitatii un protest ferm. Petitia si protestul au fost publicate si pe siteul Filialei Bacau a CECCAR.
„Pentru profesia contabila – ne-a declarat presedintele Filialei CECCAR Bacau, Marcel Bulinschi -, perioada actuala este foarte dificila. Pentru ca prin modificarile intentionate la Legea contabilitatii nu se mai vrea calitate in domeniul serviciilor contabile. Noi am transmis inaintea Protestului parerile pe care avem vizavi de modificarea legii. Aceste modificari stirbesc profesia contabila. Ceea ce se intimpla acum, imi aduce aminte de anii ’80, cind profesionistii contabili erau executati public din punct de vedere profesional”.
Filiala din Bacau a facut ea insasi sapte propuneri de modificare a Legii contabilitatii, pe care le-a inaintat la CECCAR. Din toate filialele au venit asemenea propuneri, iar pe baza lor a fost intocmit Protestul.
Ce vor membrii CECCAR
Profesionistii contabili sustin ca prin proiectul de modificare a Legii Contabilitatii (respectiv prin abrogarea alineatelor 2 si 3 ale art. 10) se prevede, practic, dereglementarea serviciilor contabile. „Intr-o acceptiune anglosaxona – se arata in Protest -, propunerea nu e rea. Se pune, insa, intrebarea daca «mecanismul» de trecere de la o extrema la alta va functiona, avind in vedere situatia actuala a Romaniei; de asemenea, daca bugetul statului este pregatit sa mai primeasca inca o lovitura decisiva”. Pe linga aruncarea in derizoriu a contabilitatii (considerata tot mai mult, pe plan international ca factor de incredere, de securizare a afacerilor si, deci, de crestere economica si de bunastare), contabilii se tem ca vor aparea si alte consecinte.
De ce se tem contabilii
Oricine – spun profesionistii din domeniu – va putea organiza si tine contabilitatea si intocmi situatii financiare, indiferent de calificare, de funcţie si profilul moral. „Sint ingropate valorile morale ale profesionistilor contabili, prevazute prin standardele internationale si nationale ale profesiei. Rezultatul? Nici cea mai mica garantie in ce priveste calitatea situatiilor financiare si, deci, a rezultatelor declarate public” – spun ei. Se vor obtine venituri ilicite din prestarea serviciilor contabile, creindu-se o noua presiune asupra bugetului prin cresterea evaziunii fiscale. Contabilii mai cred ca va avea loc „un atac la procesul educativ si a invatamintului superior de profil, prin descurajarea celor ce vor sa urmeze studiile economice de profil. Si, de asemenea, se considera ca va avea loc discreditarea profesiei contabile din Romania, o profesie cu traditie si recunoastere la nivel national si international.
Ce propune CECCAR
CECCAR aduce, pe linga observatiile din acest Protest, si un cumul de masuri care ar trebui avute in vedere de legiuitor. Acestea sint mentinerea prevederilor actuale ale legii cu inlaturarea din alineatul 3 al art. 10 a cuvintelor „autorizate potrivit legii”. „Propunerile de la pct. 28 – sustine CECCAR – nu rezolva obiectivul prevazut in Nota de fundamentare (pct. 2, liniuta 3), de separare, si vor intari si mai mult confuziile. Astfel, nu rezulta in ce consta semnarea. Legea trebuie sa prevada minimum de operatii prealabile semnarii sau obligatia de a aplica standardele profesionale emise de CECCAR. La alineatul 10: de ce „de regula”? Teza a II-a ar trebui sa aiba urmatorul text: „Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si sa fie membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania sau sa fie declarate de entitate la Registrul Comertului”. La alineatul 11 trebuie inlaturate din text formularea „autorizate potrivit legii”, iar la alineatul 12, textul prevazut trebuie inlaturat, deoarece descurajeaza dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii; pe de alta parte, sint zeci si sute de mii de asemenea intreprinderi – platitori de impozite, care nu pot fi lasate pe mina administratorilor care au cu totul alta pregatire si alte interese.
Lasă un răspuns