• tinerii care susțin bacul au ignorat informații utile privind rezolvarea contestațiilor
Cu siguranță mai toți cei care au început astăzi examenul de bacalaureat sînt preocupați chiar și de cele mai mici amănunte care le-ar putea schimba într-un fel sau altul media finală. În marea majoritate, toți absolvenții de clasa a XII-a au fost informați pe parcursul anului școlar de principalele schimbări care s-au făcut în desfășurarea bacului 2003. Chiar dacă sperăm cu toții să nu întîmpinăm dificultăți, pentru o cît mai mare siguranță este bine să fim informați cît mai corect și cît mai clar asupra problemelor pe care le ridică aceste probe.
În principal, ar fi de punctat regulile de depunere și rezolvare a contestațiilor, cărora nimeni nu le-a acordat pînă acum prea mare importanță și care, în unele cazuri, pot fi ultima speranță. Trebuie precizat mai întîi că în acest an nu se admit contestații la probele orale, practice (cu excepția probei de dicteu melodic și armonic, de la profilul artistic – muzică) sau la probele la care subiectele sînt integral de „tip grilă” și la care evaluarea și notarea se fac în prezența candidatului, imediat după încheierea probei.
Contestațiile la probele scrise se depun și se înregistrează la centru de examen, pe 7 iulie (orele 16 – 19), rezultatele finale fiind afișate pe 10 iulie. Președintele împreună cu un membru al comisiei din centru de examen, primesc contestațiile și le înregistrează, urmînd ca cererile prin care se contestă notele obținute la evaluarea inițială, însoțite de un borderou în care se precizează numele contestatarilor și disciplina pentru care este depusă contestația, să fie înaintate comisiei din centrul zonal de evaluare. Lucrările pentru care s-au depus contestații se închid pentru a deveni secrete în ceea ce privește centru de examen, numele candidatului și notele acordate, și sînt înaintate comisiei de contestații.
Alegerea membrilor Comisiei de Contestații se face prin tragere la sorți, dintr-o listă de profesori recunoscuți pentru competența profesională și care nu au făcut parte în sesiune din comisiile centrelor de examen și de evaluare.
Ceea ce este mai important pentru candidații la bacalaureat este modul în care lucrările sînt renotate. Instrucțiunile M.E.C în acest sens sînt următoarele: pentru lucrările care au primit la comisia de evaluare note de pînă la 9,50, nota acordată inițial se modifică prin creștere sau descreștere, dacă între nota inițială și nota acordată de comisia de contestații se va constata o diferență de cel puțin 0,50 puncte. Dacă diferența dintre cele două note este mai mică de 0,50 puncte, nota inițială rămîne neschimbată.
Pentru lucrările care au primit inițial cel puțin nota 9,50, nota definitivă este nota acordată de comisia de contestații.
Deciziile comisiei județene sau regionale de contestații sînt definitive, după validarea lor de președintele comisiei.
Cît îi privește pe cei care trec acum prin chinurile examenelor, cei mai mulți preferă să nu se gîndească la acest aspect. „Sper să nu am nevoie de contestație, însă, dacă voi considera că am fost nedreptățită, nu voi ezita să fac și o astfel de cerere”, ne-a declarat Mădălina Baltă, o tînără vizibil marcată de examenele pe care urmează să le dea. Alți candidați la „maturitate” credeau că tezele vor fi recorectate în prezența lor. Mare le-a fost mirarea cînd au aflat că lucrurile sînt ceva mai complicate decît se așteptau. Să sperăm totuși că nu va fi nevoie de contestații. Cu acest gînd se amăgește în aceste clipe fiecare absolvent de liceu. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns