• sute de hectare de teren agricol au fost înghițite de ape • abia acum autoritățile se gîndesc foarte serios la amenajări hidrologice de anvergură • ultimele inundații au lăsat alte zeci de familii fără bunurile din case și animalele din curte
Cînd vremea părea să se mai domolească, ploile și-au făcut din nou simțită prezența. După o noapte de ploaie neîntreruptă, fulgere și furtună, viiturile au lovit cu și mai mare putere și au distrus zeci de gospodării.
Toată suflarea satului Siret din comuna Săucești a fost ridicată ieri noapte în picioare de alarma dată de clopotul bisericii din localitate. „Am stat în alertă încă de vineri. Viitura a distrus deja aproape trei sute de hectare de teren arabil și mai bine de o sută de hectare de pășune comunală. Ieri noapte, însă, digurile ridicate pe malul Siretului erau în pericol să cadă. După ce au bătut clopotele, mai bine de două sute de oameni din sat au ieșit să întărească digurile de pe maluirile rîului”, ne-a povestit Valetin Manea, secretarul comunei Săucești. Lanuri întregi de porumb au fost înghițite metru cu metru de furia apelor. În disperare, oamenii au început să taie cocenii pentru a mai recupera cîte ceva din calea viiturii.
Spre dimineață, apa ajunsese la doar cîțiva metri de casa unui cetățean, Vasile Grigoraș, iar oamenii stăteau cu bagajele pregătite lîngă ușă pentru a părăsi casa, în caz de nevoie. „Nimeni de la Ocolul Silvic nu s-a gîndit la căprioarele care trăiesc în rezervația de lîngă localitatea Siret. Au luat oamenii pe brațe cîțiva din puii de căprioară și i-au dus la adăpost, în curtea Primăriei. A rămas cineva să aibă grijă de ei și să le dea să mănînce cu biberonul. Dacă se vor întrema, după ce va trece pericolul, le vom da drumul din nou în pădure”, a mai povestit Valentin Manea. Pînă ieri la prînz, alte cinci case din satul Șerbești erau în pericol din cauza eroziunii pe o porțiune de o jumătate de kilometru a malui drept al rîului Siret.
Drama oamenilor din comuna Săucești nu a fost singulară. Sute de hectare de teren agricol din tot județul au fost măturate de ape, zeci de gospodării inundate, două diguri distruse pe o lungime de cîteva sute de metri reprezintă doar o parte din efectele propagării undei de viitură pe rîul Siret. Depășirea cotelor de inundații a distrus în totalitate 45 de hectare de teren în comuna Dămienești și alte 235 de hectare în comuna Filipești. În comuna Tamași, mai bine de jumătate din producția agricolă de pe 316 hectare de teren a fost distrusă, iar în satul Furnicari 12 case au fost inundate. Au mai fost afectate 35 de hectare din comuna Valea Seacă, 60 de hectare în comuna Letea Veche, 150 de hectare în comuna Buhoci. În comuna Ghimeș, digul de pe malul stîng al rîului Trotuș a fost afectat pe o lungime de aproape o jumătate de kilometru. Tot pe o porțiune de aproximativ patru sute de metri a fost distrus și digul de pe malul drept al rîului Siret, în aval de Uzina Hidroenergetică Galbeni. În satul Prăjești din comuna Faraoani alte 40 de hectare de porumb au fost inundate, iar la Drăgești în comuna Dămienești, zece hectare de teren agricol se află acum sub ape. Albia pîrului Tazlăul Sărat a ajuns pînă la fundația podului care face legătura între Moinești și Zemeș, fapt care a determinat întreruperea ciculației în zonă a autovehiculelor cu o greutate mai mare de cinci tone.
Urmare a celor întîmplate în week-end-ul trecut, conducerea Prefecturii s-a întîlnit cu reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor, pentru a vedea în ce măsură se pot demara în cel mai scurt timp lucrări pentru amenajări hidrografice de anvergură. Subprefectul Gabriel Vlase a ținut să precizeze că aceste lucrări ar avea efecte benefice pe termen lung, iar varianta cea mai la îndemînă pentru atragerea de fonduri ar fi promovarea unor proiecte împreună cu Inspectoratul de Protecția Mediului. Gabriel Vlase a dat exemplu rîul Siret și Bistrița, care, cel puțin pînă acum, nu a creat probleme serioase în ce privește inundații, decît cu mici excepții.
În ce privește proiectele de hotărîre de Guvern trimise de Prefectură pentru refacerea drumurilor, podurilor și podețelor distruse, subprefectul a refuzat să comenteze cum și dacă vor veni bani de la București. Mai mult, Vlase a spus că a aflat neoficial cam ce sumă va fi alocată județului nostru, însă a preferat să nu vorbească despre acest subiect pînă ce nu va apărea informația în Monitorul Oficial. Un lucru este cert: conducerea Prefecturii a fost rugată de la Ministerul Administrației Publice să trimită o listă a priorităților vizavi de cele șase proiecte trimise, iar primul a fost trecut podul de la Bolovăniș, care s-a prăbușit în urma inundațiilor. Pentru refacerea lui s-au cerut zece miliarde de lei. Gabriel Vlase a spus că banii vor veni în tranșe și a lăsat să se înțeleagă că suma aprobată de Guvern nu este mai mare decît s-a solicitat pentru podul de la Răchitiș. Nu trebuie uitat însă că valoarea pierderilor în județul Bacău, pînă la mijlocul săptămînii trecute, era de 75 de miliarde de lei. (E. Solomon, Fl. Crăciun, E. ADAM)
Lasă un răspuns