• investiția costă minimum 1,2 milioane de lei de familie, în funcție de numărul locatarilor racordați la sistemul centralizat de încălzire • cheltuielile la căldură se diminuează la jumătate sau chiar mai puțin • din luna decembrie, locatarii pot monta astfel de dispozitive pe banii CET și Termloc
După apometre și centrale termice, o nouă modă a apărut în Bacău: cea a montării contoarelor pentru încălzire. Toate îmbunătățirile pe care locatarii altădată fideli sisemului centralizat de încălzire le-au făcut s-au datorat calității defectuoase a serviciilor raportate la prețurile astronomice pe care le plătesc în contul utilităților. În condițiile în care în urmă cu patru ani montarea centralelor termice era o noutate absolută pentru majoritatea băcăuanilor, în această vară s-a ajuns la o isterie generală, sute de locatari disperați de facturile imense la întreținere împrumutînd bani din bancă pentru a-și monta centrale de apartament. Un femonen în masă s-a declanșat și în cazul apometrelor care contorizează consumul individial al proprietarilor de apartamente, însă sumele care trebuie plătite, aproximativ un milion de lei pentru fiecare apometru, au făcut ca acestea să fie accesibile mai multor băcăuani. Potrivit unei statistici realizate de Serviciul Asociații din cadrul Primăriei Bacău, în oraș există aproximativ 12.000 de proprietari de apartamente care au montat centrale de apartament și apometre, iar alți circa 10.000 de locatari au apometre ce contorizează consumul de apă rece și caldă, dintr-un total de peste 50.000 de apartamente, cîte sînt în oraș. Marele avantaj al acestor investiții a fost că, după montarea centralei sau a apometrelor, facturile la întreținere s-au redus cel puțin la jumătate.
Pentru cei care nu au avut bani să investească în centrale, de aproximativ trei ani a apărut o nouă soluție: contoare pentru încălzire. „Contoarele pentru căldură, sau gigacalorimetrele, au apărut pe piața băcăuană în urmă cu circa trei ani, însă au fost foarte bine vîndute începînd cu această vară. Am dat aproximativ 150 de avize pentru montarea de contoare. Pot fi montați atît pentru mai multe scări de bloc, cît și pentru un singur imobil”, ne-a declarat Gigi Tătaru, inginer metrolog în cadrul Direcției Teritoriale de Metrologie Bacău.
În funcție de dimensiunea racordurilor care intră în blocurile unde se dorește contorizarea, investiția poate ajunge de la 30 de milioane la 50 de milioane de lei. Cu cît numărul locatarilor care sînt racordați la sistemul centralizat de încălzire este mai mare, cu atît suma care trebuie plătită de fiecare locatar în parte este mai mică. Aceasta poate varia între 1,5 milioane și 5 milioane de lei. Una dintre asociațiile complet contorizare pentru partea de încălzire este Asociația 2, din zona Aleea Parcului. „În iarna trecută am fost la un bloc la care exista contoar petru încălzire. Acolo am văzut că, în timp ce noi plăteam 2,1 milioane de lei la întreținere, acei locatari plăteau numai 700.000 de lei. Am făcut ședințe de scară și, cînd le-am spus oamenilor că pot plăti la o treime față de cît plăteau, toți au fost de acord să se monteze contoare pentru încălzire. La cîteva blocuri am pus cgigacalorimetre chiar iarna trecută, și au fost perioade în care cei contorizați plăteau un sfert din cît trebuia să achite locatarii care nu aveau contorizat consumul de agent termic pentru încălzire”, ne-a declarat Ioan Perju, președintele Asociației nr. 2.
Rentabilitatea investiției în contori pentru încălzire nu poate fi pusă la îndoială. Diferențele între cele cîteva zile de furnizare între blocurile contorizate și cele care nu au astfel de dispozitive sînt substanțiale. În timp ce pentru un metru pătrat de încălzire blocurile necontorizate au plătit de la 5.500 la 9.000 de lei, locatarii care au investit în contoare pentu căldură au achitat între 2.500 și 3.500 de lei pentru un metru pătrat, calitatea serviciilor fiind, pentru toții, aceiași.
Conform Ordonanței de Guvern 73 referitoare la organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimenatre cu energie termică produsă centralizat, care va intra în vigoare la începutul lunii decembrie, furnizorii de agent termic vor avea obligația ca, pînă la sfîrșitul anului 2004, să monteze pentru fiecare bloc contoare de căldură. În cazul în care doresc să pună în avans față de programul pe care Termloc și CET îl va întocmi, băcăuanii pot face acest lucru pe banii lor. Sumele vor fi, însă, recuperate de la producătorii de agent termic prin neplata, pînă la echivalarea investiției, a facturilor la utilități. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns