• montarea acestora la apă rece și caldă va reduce substanțial cheltuielile proprietarilor
Noua locuință implică demersuri în plus pe care noul proprietar trebuie să le facă în vederea îmbunătățirilor pe care vrea să le efectueze. Într-un apartament de bloc, montarea de echipamente de măsurare a consumului de utilități (apă rece, apă caldă menajeră, energie termică) este mai mult decît necesară, atît pentru stabilirea corectă a cantității de utilități consumate cît și pentru stabilirea valorii produsului livrat / consumat. Totodată consumatorul individual își dimensionează necesarul de utilități consumate pentru menținerea confortului în funcție de posibilitățile financiare proprii, eliminîndu-se în același timp risipa datorată consumului colectiv. Nu în ultimul rînd se asigură un consum durabil al utilităților, protecția socială putîndu-se realiza prin tarife diferențiate în funcție de consumul propriu.
Echipamentele de măsurare a consumului de utilități pentru un apartament sînt: contoare (debimetre) de apă rece sau caldă, repartioare de costuri (căldură) pentru calorifere prevăzute cu robineți termostați.
• ATENTIE: Pentru contorizarea apei reci, apei calde și energiei termice pentru calorifere trebuie să vă montați contoarelor pe branșamentele generale ale blocului sau scării.
• Contorizarea individuală a apei reci / calde
Proprietarul care a hotărît montarea de contoare pasante are de parcurs etapele urmatoare: se adresează în scris sau verbal reprezentanților asociației prin care solicită informația dacă există contorizare pe branșamentele generale și își anunță intenția de a se contoriza individual. În cazul existenței contoarelor pe bloc sau scară, solicitantul se adresează în scris societăților furnizoare, distribuitoare, solicitînd: tipul contorului general, recomandări de firme de specialitate autorizate să vîndă saă să monteze contoare de apartament din aceeași clasă cu contorul general, avizul furnizorului pentru modificarea instalației interioare și lucrările efectuate.
Solicitantul selectează cel puțin două-trei oferte ale firmelor de specialitate autorizate și agreate de Biroul Român de Metrologie Legală (BRML), acceptînd cea mai bună ofertă de preț, calitate, garanție, termen de execuție și producător. Contoarele trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să se înscrie în aceași clasă metrologică de precizie cu contorul general, să aibă aprobarea de model BRML și certificat de verificare metrologică, să aibă agrement tehnic în construcții, să aibă certificat de garanție, să i se asigure verificarea metrologică periodică, bineînțeles pe cheltuiala solicitantului. În selectarea celor mai bune contoare de apartament trebuie să se țină seama de conformitatea acestora cu standardele UE, ISO, OIML, NML, agremente tehnice.
Clientul trebuie să solicite garanții. Astfel se va solicita firmei respective autorizația de funcționare în copie și garanția pentru lucrările executate, service în garanție și post garanție, verificare metrologică periodică, contra cost.
Recepția montării contoarelor se face prin proces-verbal de constatare a bunei functionări și sigilare a branșamentelor în prezența: proprietarului apartamentului, reprezentantului asociației, reprezentantul firmei montatoare, reprezentanților societăților furnizoare. Citirea contoarelor și repartizarea consumului și sumei de plată din factura generală se execută de: reprezentantul asociației și reprezentantul firmei montatoare.
• Repartitoare de costuri (caldură) și robinete termostate
Montarea de repartitoare de costuri și robineți termostați pe caloriferele din apartamente și spațiile de folosință comună trebuie executată de toți proprietarii, în acelați timp fiind necesară și existența contorului de energie termică pe branșamentul general pe bloc, scară. Fiind utilizate doar pentru repartizarea cheltuielilor totale pe fiecare calorifer în parte, repartitoarele de costuri nu necesită agrementări speciale, dar trebuie ca toate să fie de același tip. Citirea repartitoarelor și repartizarea consumurilor se face, contra cost, de către firma montatoare conform unui algoritm de calcul / repartizare. Prin montarea de repartitoare de costuri și robineți termostați, cantitatea de căldură din apartamente este gestionată de fiecare utilizator în funcție de necesitățile personale, rezultînd economii de energie termică și la plata consumului.
• Avantaje
Chiar dacă montarea de echipamente de măsurare individuală implică un efort financiar, cheltuielile vor fi amortizate prin: consum rațional și economic, fără a afecta confortul (redus cu cca.40%), reducerea cu 30 – 50% a cotelor de întreținere, plata consumului propriu și nu a risipei vecinilor.
• Pierderi de apă
Măsurătorile efectuate în legătura cu pierderile de apă rezultate din funcționarea defectuoasă a armăturilor arată o risipă extraordinară a apei de consum, chiar și la o mică defecțiune a acestora:
– la o picătură de apă/sec consumul orar este de 0.18 l/h, iar consumul lunar de apă este 130 l;
– la 2 picături de apă/sec consumul orar este de 0.61 l/h, iar consumul lunar de apă este 440 l; d
– la o picurare continuă consumul orar este de 3.8 l/h, iar consumul lunar de apă este 2.750 l;
– la curgerea WC-ului consumul orar este de 40 l/h, iar consumul lunar de apă este 29.000 l.
În concluzie, contorizarea individuală a apei este o primă investiție în noua casă ce poate ajuta la realizarea unor importante economii, prin defalcarea corectă a consumului pe apartamente, indiferent de numărul de persoane. În aceste condiții, plata apei la nivelul fiecărui apartament se va face numai pe baza consumului individual. (Pagină realizată de Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns