Opoziția și Puterea se acuză reciproc de jocuri electorale
• Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, a fost acuzat de Opoziție că vrea să susțină financiar doar localitățile administrate de oamenii PSD • mărul discordiei a fost pierderea a două finanțări SAPARD în localități conduse de PSD, respectiv, PNL • consilierii PNL-PD-PUR s-au scandalizat că Benea vrea să susțină numai proiectul de la Corbasca, unde primar este un pesedist, în dauna Vultureniului, unde la conducere se află un liberal • președintele Benea a negat acuzațiile și a promis că se va „bate” pentru ambele proiecte • alianța PSD-PRM a împărțit ajutoare guvernamentale numai în localitățile conduse de primari PSD
A doua ședință a noului Consiliu Județean (CJ) Bacău a fost de rău augur pentru cei patru ani pe care îi au de petrecut împreună consilierii județeni. Reuniți în plen, aleșii județului au dat ieri impresia că n-au ce face acasă și au prelungit ședința cale de aproape cinci ore, durată nemaiîntîlnită în legislaturile anterioare. Atît alianța PSD-PRM, cît și coaliția de opoziție PNL-PD-PUR, au ținut morțiș – și au și reușit – să se contreze cu orice preț. Ba chiar s-au acuzat că ar dori să favorizeze financiar localitățile administrate de partidele pe care le reprezintă în parlamentul județean. Mai întîi, Ioan Chiriac, vicepreședinte al PNL, a pus problema finanțărilor SAPARD de peste 50 de miliarde de lei pe care le-au pierdut localitățile Vultureni și Corbasca. Agenția SAPARD a anulat finanțările aducțiunilor de apă potabilă în cele două localități, din cauză că execuția acestora nu s-ar mai fi putut realiza în termenul cerut de Uniunea Europeană, adică 30 septembrie 2004. „Oamenii aceștia nu sînt vinovați”, a spus Chiriac. Vicele liberal a cerut conducerii CJ să sprijine reportarea proiectelor pentru anul viitor, astfel încît să nu se piardă finanțarea. Dragoș Benea, președintele CJ și vicepreședinte al PSD Bacău, a informat că joi se va întîlni cu premierul Adrian Năstase, alături de ceilalți președinți de consilii județene. „Se va discuta împingerea de la 30 septembrie la 30 decembrie a termenului de execuție a lucrărilor”, a precizat Benea. El a mai spus, însă, că doar proiectul de la Corbasca ar avea șanse de păstrare a finanțării, în cazul în care amînarea ar fi acceptată la Agenția SAPARD. Reprezentanții opoziției s-au scandalizat imediat, considerînd că Benea vrea să susțină doar proiectul din Corbasca, deoarece aici conduce PSD, iar proiectul de la Vultureni, comună condusă de PNL, ar urma să fie neglijat. „De ce nu se poate și la Vultureni?”, a întrebat Chiriac. „În mod realist, proiectul de la Vultureni nu are nici o șansă, dar mă voi bate și pentru Vultureni, și pentru Corbasca”, a replicat Benea. La rîndul său, Ioan Chiriac a cerut sprijinul consilierilor, pentru ca el să susțină personal proiectul de la Vultureni. Cererea a fost fructificată imediat de Benea, care a subliniat faptul că Ioan Chiriac și-a manifestat intenția să sprijine localitatea condusă de liberali, tot din interese de partid. Au urmat apoi argumente de ordin tehnic, conform cărora proiectul de la Vultureni nu ar avea nici o șansă. S-a amintit că o aducțiune de apă n-ar putea fi realizată în lunile noiembrie și decembrie, din cauza gerului. „Și proiectul de la Vultureni, și cel de la Corbasca, sînt aducțiuni de apă, deci au aceleași probleme. De ce unul ar putea, și altul n-ar putea fi realizat?”, a întrebat retoric Ioan Chiriac. Subiectul s-a încheiat cu o nouă promisiune a lui Dragoș Benea că va susține ambele proiecte.
Primăria din Vultureni a început demersurile pentru a obține finanțare pe un program Sapard încă din septembrie 2002, cînd a depus documentele la Iași. Proiectul acceptat de Sapard ar fi urmat să fie finanțat cu 26 de miliarde de lei din banii Uniunii Europene și vizează aducțiunea cu apă în satele Lichitișeni, Bosia, Năzărioaia și Dădești. Pe 8 decembrie 2003, primăria Vultureni a dat anunț că organizează licitație pentru a stabili firma care va face lucrarea. Licitația a fost stabilită, așa cum spun legea, pe 9 februarie 2004, adică după 60 de zile de la publicarea anunțului. Licitația a fost anulată, din cauză că fostul primar al localității, Neculai Aelenei, a reclamat că s-ar fi făcut presiuni asupra lui să favorizeze o anumită firmă. Tot așa, din cauza amînărilor succesive, execuția lucrărilor n-ar mai fi posibilă pînă la 30 septembrie.
Administrația comunei Corbasca a depus la Agenția Sapard, pe 25 septembrie 2002, o cerere de finanțare de 34 de miliarde de lei pentru o aducțiune de apă, de care ar fi beneficiat oamenii din șase sate. În aprilie 2003 a și fost semnat contractul de finanțare. Cornelia Gireadă, directorul Direcției de Urbanism din cadrul CJ i-a informat pe aleși că întîrzierea de la corbasca ar fi fost cauzată de proiectant și de o pauză de două luni în activitatea Agenției SAPARD.
Grindina a căzut selectiv
Politica și-a băgat coada și în niște amărîte de ajutoare financiare venite de la Guvern. Aleșii au avut ieri de împărțit un miliard de lei localităților calamitate de grindina căzută în 11-14 iunie. Astfel, conducerea CJ a cerut ca acești bani să fie alocați localităților Letea Veche, Răchitoasa și Ungureni. „Nu știu cum, dar grindina a căzut numai în localitățile conduse de PSD”, a remarcat ironic Ioan Chiriac. Replica unor consilieri ai PSD a fost că, pentru celelalt comune afectate de grindină, se vor putea găsi bani la ședința viitoare. De asemenea, afirmațiile lui Chiriac au fost taxate drept ironii ieftine. Liberalul a replicat că numai un miliard de lei a venit de la Guvern, deci alte comune calamitate n-ar mai avea de unde să primească ajutoare, decît dacă ar mai fi afectate încă o dată.
Pînă la urmă, majoritatea PSD-PRM a votat ca Letea Veche să primească 300 de milioane de lei, Răchitoasa – 320 de milioane de lei și Ungureni – 380 de milioane de lei.
Benea a negat că alocarea ajutoarelor s-ar fi făcut pe criterii politice și a adus ca argument faptul că a susținut cofinanțarea de la buget a unui proiect dintr-o localitate unde primar este un membru PD.(Florin POPESCU)
Lasă un răspuns