• inspectorii sanitari verifică la sînge toate localurile care vor organiza mese de revelion • de verificări nu vor scăpa nici bucătăriile spitalelor
De mai bine de o săptămînă, specialiștii din trei compartimente ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) au declanșat controale în toate unitățile de alimentație publică din județ care vor organiza mese festive în noaptea de Anul Nou. După ce au primit în scris recomandările referitoare la alimentele interzise și la normele de igienă de la care nu trebuie să se abată, restaurantele, localurile, taberele școlare și chiar blocurile alimentare ale spitalelor din județ au fost luate la bani mărunți de inspectorii compartimentelor de Supraveghere a Stării de Sănătate, Igiena Alimentației și a Inspecției Sanitare de Stat (ISS). Existența autorizației sanitare de funcționare, aprovizionarea cu substanțe dezinfectante, obligativitatea prezentării la controlul medical periodic al personalului angrenat în procesul culinar și modul de depozitare în frigidere al produselor au fost cîteva dintre punctele urmărite în timpul controlului de specialiștii DSP.
În paralel cu verificările la fața locului prin unitățile de alimentație publică, inspectorii sanitari au solicitat din partea localurilor și meniurile pe care acestea le vor oferi clienților în noaptea de revelion. „Pînă acum, au fost verificate 46 de unități de alimentație publică. 13 dintre acestea au primit sancțiuni, iar la patru s-a suspendat activitatea din cauza unor deficiențe legate de nerespectarea normelor sanitare, a lipsei examenelor coprobacteriologice ale angajaților de la bucătării și a lipsei materialelor dezinfectante pentru curățenie. Controalele în acest unități vor continua pînă aproape de finele anului, ca să evităm orice posibil episod de toxiinfecție alimentară”, ne-a declarat dr. Angela Aflorei, director adjunct al DSP. Cu toate că nu vor scăpa de controale, unitățile de alimentație publică au obligația ca, pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, să depună la DSP, pentru avizare, meniul care îl vor servi în noaptea de Anul Nou.
Pînă acum, doar cîteva dintre localurile din județ și-au prezentat meniul, iar DSP a fost nevoit să scoată dintr-un meniu un anumit preparat. „Aspicul din piept de pui a fost scos din meniul unuia dintre restaurante, pentru că este un produs interzis la mesele festive, întrucît prezintă pericolul contaminării cu salmonella. Alte alimente interzise în localurile de alimentație publică sînt ouăle de rață, maioneza, praful de ouă neprelucrat termic, înghețata preparată la nivelul unității, cremele și maionezele”, a continuat dr. Aflorei.
Organizatorii meselor festive au obligația să folosească materie primă de origine animală numai dacă aceasta are un certificat de calitate și proveniență, iar probele alimentare din fiecare preparat trebuie păstrate timp de 72 de ore la frigider. Cu toate că au luat măsuri de prevenire a unor toxiinfecții alimentare în restaurantele județului, inspectorii sanitari se tem totuși că astfel de episoade ar putea izbucni în gospodăriile băcăuanilor care nu respectă cele mai elementare norme de igienă. „Trichineloza declanșată de carnea de porc neverificată veterinar, salmonella de la ouăle de rață sau toxiinfecțiile alimentare declanșate de carnea tocată păstrată necorespunzător sînt pericole mari pentru cei care, pentru masa de revelion, își vor prepara singuri mîncarea. În gospodăriile particulare răspunderea este numai a gospodinelor, pentru că în acest sector nu putem să facem nici un fel de control”, a atenționat și doctorița Daniela Lupașcu, șef ISS. Specialiștii DSP sînt de părere că și persoanele care își vor prepara acasă meniul de sărbători se pot pune la adăpost de îmbolnăviri numai dacă vor respecta aceleași măsuri de igienă alimentară ca cele impuse restaurantelor. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns