• peste o sută de inspectori silvici verifică la sînge situația pădurilor de pe Valea Muntelui • controlul vine după ce presa centrală a demonstrat, cu camera ascunsă, cum se poate cumpăra ilegal lemn, la orice pas • pentru efectuarea controlului la Ocoalele silvice Comănești și Agăș au fost delegați inspectori de la toate direcțiile silvice din țară
O echipă de control uriașă, formată din peste 100 de oameni, fără precedent în istoria controalelor din Bacău, verifică la sînge, în aceste zile, situația fondului forestier și a pazei din ocoalele Comănești și Agăș. „Armata” este condusă de șeful Serviciului Control tehnic și gestionar de la Regia Națională a Pădurilor (RNP), inspectorul ing. Costel Petre. Cele două ocoale au intrat în atenția șefilor de la București în urma difuzării unui reportaj filmat cu camera ascunsă de ziariștii de la presa centrală, în urma căruia rezulta că oricine vrea să cumpere camioane de bușteni, indiferent de esență, dar fără acte, o poate face oriunde pe Valea Muntelui și în orice cantități. Contactați, reprezentanții RNP ne-a spus că nu pot oferi informații despre scopul controlului pentru că cei în măsură să le ofere sînt ofițerii de relații cu presa de la București. Un telefon la Biroul de presă al RNP a lămurit însă și modul în care înțeleg reprezentanții acestei instituții să pună în aplicare prevederile liberului acces la informațiile publice. Un domn foarte grăbit, ba chiar deranjat de faptul că s-a oprit la telefon chiar cînd se grăbea să iasă pe ușa instituției, cu puțin înainte de 15,00, ne-a declarat că în Bacău este un control de rutină, o verificare încrucișată, așa cum se practică acum, și „nu mai am timp să stau de vorbă cu dumneavoastră, pentru că mă grăbesc să prind trenul. Tocmai ieșeam pe ușă cînd a sunat telefonul și sînt în întîrziere. Vă rog să mă sunați luni”, a spus personajul, un bărbat, care în spatele anonimatului, a trîntit, grosolan, receptorul în furcă.
Cel care a lămurit, cît de cît, situația, dar din postura celui verificat, a fost directorul Direcției silvice Bacău, Viorel Ghelase. El ne-a confirmat faptul că verificările vizează deocamdată doar cele două ocoale silvice de pe Valea Muntelui, Comănești și Agăș și că participanții sînt numeroși. „De la Regia Națională a Pădurilor au venit cinci inspectori, în frunte cu domnul Costel Petre, șeful Serviciului de control tehnic, însoțit de încă doi oameni de la Serviciul de pază și trei de la Corpul de control. Restul pînă la 50 de oameni sînt delegați de la celelalte direcții silvice din țară”, ne-a declarat Viorel Ghelase. La aceștia s-au adugat, conform uzanțelor, încă pe atîția oameni în calitate de însoțitori, de fapt un fel de martori la tot ce se întîmplă, dar și un fel de paznici la eventualele încercări de mituire. În plus, la verificările care se efectuează asistă și personalul din ocoalele vizate, așa că numărul celor care mișună în prezent prin pădurile din zona Comănești ajunge la vreo 150 de oameni.
Toată activitatea a fost dată peste cap
Verificările care au loc în aceste zile au dat peste cap toată activitatea ocoalelor, dar și a agenților economici din zonă. Silvicultorii trebuie să dea acum socoteală pentru toate cioatele
nemarcate, vechi de ani de zile, iar agenții economici, mai mari sau mai mici, și-au redus activitatea la minimum, dacă nu cumva au și renunțat în aceste zile la a-și mai afișa obiectul de activitate. „E urgie doamnă! Au venit ăștia de la București și le pun la socoteală pădurarilor cioate vechi de ani de zile, iar unii dintre ei sînt în posturi doar de cîteva luni. Cică au un sfredel pe care îl bagă în cioată și-i stabilesc vechimea, iar după aia o bat cu ciocanul pe care scrie „pa, salariu!”și i-o trec în cîrcă pădurarului, s-o plătească”, ne-a povestit, foarte plastic, un localnic, modul în care se desfășoară verificările pe teren. De fapt, ciocanul despre care vorbește săteanul chiar există, numai că poartă inițialele PS, abreviere la sintagma „pădurea statului”, iar verificările în pădure fac parte obligatoriu din programul unui control de fond, care presupune, în primul rînd, verificări pe teren a situației și marcarea cioatelor pentru care nu există justificare. Conducerea Direcției Silvice Bacău spune că s-au mai făcut verificări de la centru, dar pe probleme punctuale sau pe teme care vizau toate direcțiile silvice din țară. „Chiar și la Agăș a mai fost un control de fond de la RNP înainte de 2000, unde au fost verificate anumite cantoane. Dar, la nivelul acesta nu s-a mai efectuat nici o verificare și în nici un caz pe tot ocolul”, ne-a spus Viorel Ghelase.
Cele două ocoale cuprind, nici mai mult, nici mai puțin, decît 50 de cantoane, exact numărul inspectorilor delegați din București și din țară pentru verificări în Bacău. Suprafața pe care o au de verificat inspectorii ajunge la peste 35.000 de hectare de pădure.
La una din trei case, măcar un circular
Potrivit datelor statistice, în cele cinci comune care fac parte din zona de responsabilitate a celor două ocoale silvice sînt nu mai puțin de 352 de gatere, fără a mai pune la socoteală circularele care duc raportul locuitori-mijloace de prelucrare primară a lemnului la unu la trei. Adică, la trei case, un circular, sau un abric sau un gater, în funcție de puterea economică a proprietarului. Este firesc, în acest caz, ca numărul de infracțiuni silvice să fie pe măsură. Iar sancțiuni care se lasă de cele mai multe ori cu dosare de cercetare penală se întocmesc și de către poliție, prin posturile comunale sau orășenești din zonă și de către silvicultori. „În perioada 2003 – 2004, noi, la poliția orașului Comănești, am confiscat masă lemnoasă în valoare de aproape 800 de milioane de lei și am dat amenzi în valoare de 285 de milioane de lei pe linia transportului de material lemnos și a provenineței. De asemenea, am mai verificat, fără să punem la socoteală și ce-au făcut cei de la DIAS sau posturile din comune, în jur de 85 de societăți care achiziționează și valorifică materialul lemnos. În prezent sînt pe rol 10 dosare penale în care se efectuează cercetări pentru evaziune fiscală pentru sume cuprinse între 50 și 800 de milioane de lei”, ne-a declarat Mircea Chiriac, comisarul șef al Poliției orașului Comănești. Numărul dosarelor, raportat la cel al mijloacelor de exploatare a masei lemnoase, nu este impresionant. Asta și pentru că este suficient să apară picior de polițist pus pe control în zonă, că în cîteva minute știe toată Valea Muntelui. Asta grație rețelei de telefonie mobilă, care în zonă funcționează suspect de bine, dacă ținem cont de faptul că, de exemplu, în Mărgineni, la cîțiva kilometri de Bacău, telefoanele mobile nu au semnal. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns