• celebră pentru că ascunde rădăcina stejarului de care a fost spînzurat prietenul din copilărie al voievodului Ștefan cel Mare, biserica din Borzești va suferi modificări interioare
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești, ctitorită de Voievodul Ștefan cel Mare și considerată una dintre cele mai vechi și mai interesante monumente istorice din județul Bacău, va suferi modificări interioare. Devenită celebră datorită legendei potrivit căreia a fost ridicată pe locul unde a fost spînzurat de tătari un prieten al voievodului, biserica se află deja în plină restaurare. Pentru prima oară în istoria sa de peste jumătate de mileniu, imaginea interioară a lăcașului de cult a început să fie schimbată datorită picturii executată de maestrul Grigorie Popescu. O altă modificare pe care ar putea-o suferi biserica ridicată de voievodul moldovean în aminitirea prietenului ucis în copilărie, se referă la catapeteasma bisericii, care ar putea fi schimbată la cererea autoritățile bisericești de la Roman. „Catapeteasma actuală este din piatră masivă și este un adaos din secolul XVIII sau XIX. Noi dorim ca aceasta să fie dată jos și înlocuită cu alta specifică bisericilor ștefaniene”, a declarat Prea Sfințitul Ioachim Băcăoanu, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. Puncul de vedere al ierahului moldovean nu este împărtășit de Constantin Donea, directorul Direcței de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bacău (DJCCPCN), care susține că acest lucru nu poate fi realizat. „Catapeteasma din zid reprezintă o particularitate a ctitoriilor mușatine și sînt foarte rare. Conform cercetărilor noastre, acest gen de catapeteasmă era folosită deja la mijlocul secolului al XVIII-lea, deci este destul de veche și nu cred că va putea fi schimbată cu una din secolul XXI”, a opinat Constantin Donea.
Cum biserica ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” este unul dintre cele mai importante și mai vizitate monumente istorice din județul Bacău, lucrările de schimbare a catapetesmei nu vor putea fi făcute decît cu aprobarea și avizul comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor. Pentru a obține un aviz favorabil în acest sens, Prea Sfințitul Ioachim Băcăoanul s-a deplasat la București. „Voi avea, personal, o discuție cu domnul ministru Răzvan Teodorescu, care va delega o comisie de specialiști pentru rezolvarea acestei probleme. Sperăm să obținem avizul de schimbare a catapetesmei”, a precizat Prea Sfințitul Ioachim.
O altă problemă a sfîntului lăcaș este introducerea gazului metan în interior pentru asigurarea căldurii în perioada rece. „Nu vom putea aproba decît un proiect care să nu afecteze nici imaginea și nici pictura bisericii”, a afirmat Constantin Donea. De menționat că lăcașul ștefanian de la Borzești va constitui punctul de plecare al evenimentelor din iulie 2004, cînd se va deschide seria manifestărilor închinate voievodului Ștefan cel Mare și Sfînt. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns