• un elev din clasele primare cară zilnic un ghiozdan cu greutatea de minim cinci kilograme, în timp ce unul de liceu cară mai bine 12 kilograme • din acest motiv, dar și din cauza poziției incomode în bănci, tot mai mulți copii au probleme de coloană
Fiecare părinte își trimite copilul la școală să învețe și să ajungă om în viață. Nici prin gînd nu-i trece că studiul poate influența în mod negativ starea de sănătate a elevilor. Reformele din învățămînt din ultimii ani, care au adus pe tapet tot mai multe manuale, au sporit considerabil greutatea ghiozdanului de elev. Acesta a ajuns să îi împovăreze, mai ales pe „gîndacii” de clase primare, care, de cele mai multe ori, nici nu se mai disting de sub ghiozdan. Mersul la școală a devenit o adevărată corvoadă, pentru că un copil de clasa a III-a cară zilnic minim cinci kilograme. În desaga sa se regăsesc manuale, caiete, uneori și cîte două-trei pentru fiecare oră. La acestea se mai adaugă și echipamentul pentru ora de sport, care trebuie și el adus la școală de cel puțin două ori pe săptămînă, dar și pachețelul, pentru cei care nu s-au adaptat programului „lapte și corn”. Nu de puține ori, bagajul zilnic al elevului ajunge și la șapte kilograme. Ghiozdanul unui elev de liceu, de an terminal, poate depăși lejer 12 kilograme, în condițiile în care adolescenții nu ar recurge la celebrul caiet bun la toate. „Copilul meu cară zilnic vreo șase kilograme. E drept că mersul și efortul pot face bine, dar, în timp, greutatea care apasă pe umeri îi poate afecta starea de sănătate. În primul rînd, coloana vertebrală este cea mai expusă. La greutatea ghiozdanului se mai adaugă și băncile incomode. Dar ce să facă? Să meargă la școală cu discheta nu se poate!”, ne-a spus Camelia Rotaru, mama unui copil în clasa a doua.
Medicii recunosc și ei că toate acestea elemente afectează starea de sănătate a elevilor. „Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale sînt lordozele. Acestea sînt cauzate de greuatea mare a ghiozdanului, de poziția incomodă în bănci, mai ales în școlile care au bănci vechi, dar și de poziția necorespunzătoare în timpul scrisului”, ne-a spus medicul Laura Chiper. De aceea, medicii sfătuiesc cadrele didactice să fie mai vigilente și să îi poziționeze corect pe elevi în bănci.
Mai bine de un sfert din elevi suferă de diferite boli
Statisticile Direcției de Sănătate Publică Bacău arată că mai bine de 25% dintre elevi suferă de diferite afecțiuni. Pe primul loc se situează bolile cronice (8,24%), urmate îndeaproape de afecțiunile oculare (6,4%), copiii slabi dezvoltați (2,2%) și deformările coloanei vertebrale (2,1%). O altă afecțiune foarte întîlnită în rîndul elevilor este obezitatea. Tot mai mulți tineri ignoră orele de educație sportivă și prezintă fel de fel de scutiri pentru a ocoli ora de sport. Alimentația nesănătoasă, bazată pe excese în anumite alimente, totul pe fondul unui sedentarism îndelungat, nu fac decît să crească incidența cazurilor de copii superponderali. Orele de educație fizică sînt ocolite de aproape 20% dintre elevi, iar peste 70% dintre „chiulangii” de la sport nu fac de nici un fel activitate fizică. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns