• peste o sută de tineri din centrele de ocrotire au luat contact cu diverse firme, în speranța că își vor găsi un loc de muncă. • jumătate dintre ei au terminat școala, nu mai pot zăbovi prea mult în orfelinate și trebuie să își găsească un drum în viață
Tinerii din centrele de plasament, participanți la Bursa locurilor de muncă, așteaptă răspunsul agenților economici care și-au prezentat săptămîna trecută oferta. 60 de absolvenți, proveniți din orfelinate, speră ca întîlnirea cu reprezentanții diferitelor societăți să le aducă un job. De asemenea, printre cei care au vizitat standurile diverselor firme s-au mai numărat și 60 de elevi din ultimul an de școală, din centrele din întregul județ. Ca să facă o impresie cît mai bună și să se descurce cît mai bine la întîlnirea cu patronii, tinerii au fost instruiți. Cu doi ani în urmă, aceștia au început să fie pregătiți de specialiști din cadrul centrelor de ocrotire și a organizațiilor neguvernamentale care au copii în regim rezidențial. Ei au învățat să conceapă un Curriculum Vitae, să își prezinte cunoștiințele și să vorbească despre deprinderile și abilitățile lor profesionale.
În general, tinerii din casele de copii vor să se angajeze ca patiseri, mecanici, constructori sau confecționeri.
De cealaltă parte, reprezentanții firmelor care au venit în întîmpinarea celor aflați în căutarea unui loc de muncă au arătat multă deschidere, înțelegînd că cei proveniți din instituțiile de acest gen tratați ca orice tînăr normal, dar că ei trebuie ajutați suplimentar să se adapteze la locul de muncă. „Față de copiii noștri nu trebuie să existe nici un fel de discriminare. Nici măcar discriminarea pozitivă nu este bine venită. Important este că invitației noastre i-au răspuns multe firme. În discuțiile cu reprezentanții acestora, noi am încercat să-i sensibilizăm dar, în final, decizia le aparține”, a precizat Sorin Bîrlădeanu, directorul adjunct al Direcției pentru Protecția Copilului.
Pentru o mai bună integrare la locul de muncă, din acest an, copiii din centrele de plasament care se află în ani terminali vor face practica chiar la potențialii angajatori. Astfel, în cazul în care se observă că un elev nu are deprinderi în meseria pe care o învață, el poate fi reorientat. În acest sens, tinerii pot frecventa cursuri de formare profesională, cu perioadă de un an, organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Pînă cînd își vor găsi un serviciu și își vor face o situație, tinerii vor rămîne în grija Protecției Copilului. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns