Asprimea și obligativitatea diferitelor posturi de peste an au fost formulate pentru credincioșii care trăiau în alte vremuri și în condiții de viață cu totul deosebite de cele de astăzi. De aceea, aplicarea lor integrală nu mai este acum posibilă decît cel mult viețuitorilor din mînăstiri și unui număr restrîns de credincioși laici, cu o conștiință religioasă mai riguroasă. Hotărîrile canonice privitoare la posturi nu au caracter de dogmă, adică nu trebuie privite ca niște reguli absolut neschimbabile și eterne, ci fac parte dintre normele bisericești cu caracter moral-disciplinar, care au fost formulate de autoritatea bisericească în funcție de nevoile, împrejurările și evoluția vieții religios-morale a credincioșilor și care pot fi deci anulate, modificate sau atenuate de aceeași autoritate, la nevoie. Dovadă în aces sens este variația acestor reguli după epoci și regiuni.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărît următoarele reguli: copiii pînă la împlinirea vîrstei de șapte ani să fie dezlegați de pravila postului, putînd mînca tot timpul anului orice fel de alimente. Pentru copiii de la 7-12 ani și pentru credincioșii de orice vîrstă care sînt cuprinși de slăbiciuni și suferințe trupești, pravila postului să fie obligatorie numai în zilele de miercuri și vineri de peste an, în afară de acelea cînd este dezlegare la pește; prima și ultima săptămînă din Postul Mare și Postul Crăciunului; de la 24-29 iunie, adică cinci zile din postul Apostolilor Petru și Pavel; de la 1- 15 august (cele două săptămîni din postul Adormirii Maicii Domnului; Ajunul Crăciunului, ajunul Bobotezei, 29 august și 14 septembrie.
Pentru celelalte zile și săptămîni din timpul marilor posturi bisericești, copiii de la 7-12 ani și credincioșii de orice vîrstă, care sînt suferinzi, pot mînca pește, icre, ouă, lapte și brînză. (C. Gh.)
Lasă un răspuns