Mai multe localități vor fi proiectate, preț de două săptămâni, în perimetrul adiacent unor zone de natură protejate din județul Bacău, în cadrul unui proiect, „Micii arhitecți” derulat de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău, în colaboare cu școlile din municipiul Bacău.
Activitățile au loc în contextul marcării, pe 2 februarie, la nivel mondial, a Zilei Zonelor Umede, eveniment care, în 2014, este legat de parteneriatul „Zone Umede – Agricultură”.
Astfel, în intervalul 3 – 14 februarie, în zilele de vacanță se vor derula acțiuni de informare pe temă și ateliere de lucru extrașcolare, care apoi vor fi continuate în școli, și la care copiii, „Micii arhitecți”, vor fi încurajați să proiecteze prin desen și machete localități în preajma zonelor umede din județ și să demonstreze, în context, implicațiile socio-economice și de mediu.
„Tema – Zonele Umede și Agricultura, parteneri în dezvoltare – sub care se organizează în acest an activitățile dedicate Zilei Mondiale a Zonelor Umede -, ne-a spus Maria Ionos, purtătorul de cuvânt al APM Bacău – se înscrie în contextul Anului Internațional al Agriculturii în Ferme de Familie, având ca obiective evidențierea interdependenței intrinsece dintre agricultură, apă și zonele umede și încurajarea utilizării de practici agricole durabile pentru protejarea acestor zone”.
Județul Bacău, având o rețea hidrografică bine dezvoltată, este cunoscut pentru lacurile Poiana Uzului, Berești, Răcăciuni, Galbeni, Bacău, Lilieci, Gârleni și Racova, apărute ca urmare a amenajărilor antropice, iar mare parte din ariile naturale protejate din județ (de care aparțin și lacurile amintite) au în componența lor zone umede, cu regim special de ocrotire și conservare. Toate acestea adăpostesc specii de floră și faună protejate de lege, având un rol semnificativ în cadrul culoarului de migrație est-european.
Lasă un răspuns