Casa Națională de Asigurări de Sănătate a sistat în aprilie alocarea fondurilor pentru asistența medicală stomatologică, astfel fiind suspendat și procesul de contractare pentru acest tip de serviciu medical pentru anul 2013, până la primirea unor clarificări.
Cătălina CHIFU
În județul Bacău există 111 cabinete stomatologice care au încheiat până luna trecută contracte cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CAS). „Noi am decis să le alocăm fonduri din economiile constituite în primele luni tot la capitolul medicină dentară. Practic, din sumele neconsumate de unii furnizori am redistribuit fonduri pentru această lună în care CNAS nu a dat finanțare”, spune purtătorul de cuvânt al CAS, Iulian Oboroceanu. Fondurile alocate sunt însă extrem de mici. Dacă în ianuarie și februarie dentiștii au primit un buget de circa 145.000 lei, în martie acesta s-a redus la o treime – 45.558 lei, iar în aprilie din economiile CAS nu s-au putut aloca mai mult de 2.432 lei. „Noi am solicitat de la CNAS rectificare pentru lunile acestea și lămuriri privind contractarea serviciilor pentru perioada următoare. Evident că sunt nemulțumiri în rândul stomatologilor, dar asta e situația, noi am făcut toate demersurile”, mai spune Iulian Oboroceanu.
Cu un buget atât de mic, medicii dentiști se văd în imposibilitatea de a mai acorda consultații gratuite copiilor, elevilor și categoriilor defavorizate. Oamenii vor fi la rândul lor nevoiți să plătească pentru toate aceste servicii care ajung la câteva milioane de lei. Printre serviciile care ar trebui decontate de CAS sunt consultațiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afecțiunilor pulpare la dinți, extracțiile, montarea protezelor acrilice și revizia acestora. „Nu am primit fonduri luna aceasta și am înțeles că nu se mai încheie contracte până la sfârșitul anului. Nu știu ce o să facem. Vin foarte mulți copii și elevi și nu poți să le iei bani. Eu nu le iau, suport din buzunarul meu. Cei mai mulți vin pentru plombe, tratamente și extracții. În martie, am avut buget de 3 milioane de lei vechi. De banii aceștia nu am reușit să facem decât o extracție și două plombe. Dar vin și foarte mulți bătrâni care au nevoie de proteze și pe care nu-i putem ajuta. Costurile sunt foarte mari”, ne-a declarat dr. Violeta Hâncu, medic stomatolog.
Lasă un răspuns