Cazul Roxanei Balint, o fetiță de 11 ani care a fost nevoită să își întrerupă cariera sportivă în urma unei căzături într-o gură de canal a impresionat, cu cîteva luni în urmă, pe foarte multă lume. După ce s-a întîmplat nenorocirea, gaura de canal în care a căzut micuța Roxana a fost imediat astupată. Au rămas în schimb alte zeci de gropi de canal neacoperite, împînzite prin tot orașul, iar pățania Roxanei Balint risca să fie oricînd repetată. Din nefericire, nenorocirea s-a produs mai devreme decît ar fi crezut cineva. O altă mămică și-a văzut băiețelul de doar cîțiva anișori înghițit de o gură de canalizare rămasă fără capac. Ironia face ca respectiva gură de canalizare să se fi aflat în apropierea unui spațiu de joacă pentru copii.
Chimiei, Ioniță Sandu Sturdza, 9 Mai, Ștefan cel Mare, Mioriței sînt doar cîteva exemple de străzi pe trotuarele cărăra se află cel puțin o gură de canal rămasă, din diverse motive, fără capac, și unde în orice clipă un alt copil ar putea să devină victimă. De multe ori crengi uscate puse drept semn de atenționare de vreun pățit mai ghinionist îi avertizeazează pe trecători să ocolească pericolul. Cazul capacelor lipsă de pe gurile de canal a fost semnalat în nenumărate rînduri de consilieirii băcăuani în ședințele de Consiliu Local. Autoritățile locale au încercat să explice că aceste capace sînt mereu înlocuite și este greu de urmărit pe fiecare stradă momentul în care un capac de canal este furat. Însă nu numai gurile de canal rămase neacoperite reprezintă un pericol. Pentru al treilea an consecutiv, gropile de pe strada 9 Mai în care ar fi trebuit să fie așezați stîlpii de troleibuz sînt acoperite doar de apa de ploaie sau de resturile de gunoaie aruncate la întîmplare de trecători.
Primarul Dumitru Sechelariu ne-a declarat ieri că administrația publică locală a înlocuit pînă acum în nenumărate rînduri capacele da canal furate de tot felul de indivizi certați cu legea. „Cel care este prins în astfel de situație, pe lîngă faptul că este pus să plătească de 20 de ori contravaloarea capacului furat, primește și o amendă usturătoare sau i se întocmenște dosar penal. Un rol major însă trebuie să îl aibă opinia publică. Orice trecător care vede un cetățean care umblă la o gură da canal, fără să poarte o salopetă cu un însemn al vreunei instituții (Electrica, Poștă, RAGC, etc.) trebuie să sesizeze imediat poliția sau primăria. Înlocuirea capacelor lipsă se face din banii publici”, a adăugat primarul Sechelariu. Viceprimarul Laurian Lucaș susține că, de cîțiva ani, între primărie și societațile care au ca obiect de activitate colectarea fierului vechi există un acord prin care nu sînt acceptate la cumpărare capacele de la gurile de canalizare. „Românul este inventiv. Capacele furate sînt fărîmate în bucăți și amestecate printre celelalte deșeuri”, a mai spus viceprimarul Lucaș. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns