Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, va declanșa o anchetă la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Imagini șocante au fost transmise de o televiziune centrală cu un copil de 3 ani, internat la secția de pediatrie a spitalului, care a fost legat cu hamul de gratiile patului.
Reprezentanții spitalului au recunoscut că au legat copilul de pat, motivând măsura prin lipsa de personal. Dr. Aurelia Țaga, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău, a explicat, în direct, pe un post central de televiziune, că a fost de gardă pe data de 2 ianuarie și nu a văzut niciun copil care să fie legat de pat cu hamul și crede că ar fi vorba de un caz mai vechi care s-ar putea să se fi rezolvat între timp. Dr. Țaga a mai declarat că acel copil care apare în imagini este cu dezvoltare psihică normală, care se mișcă și poate să cadă oricând din pătuț și să se rănească.
„Nu este o practică la nivelul spitalului dar, pentru siguranță, am cumpărat acest ham. Este un copil normal care se mișcă și care poate oricând să cadă din pat și să se lovească”, a explicat dr. Aurelia Țaga. Ea a adăugat că astfel de măsuri se iau când asistentele sunt ocupate cu alte activități și nu pot supraveghea copilul. Conducerea spitalului a demarat o anchetă internă în acest caz. În același timp, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a anunțat că va declanșa o anchetă la Spitalul Județean care va urmări și condițiile în care sunt acordate serviciile medicale. În imaginile filmate se observă că salonul în care era internat copilul are pereții coșcoviți, cu igrasie, iar salteaua din pătuț era murdară. „Va trebui să discutăm cu Consiliul Județean, pentru că ei coordonează, și să vedem ce s-a întâmplat acolo – a declarat Raed Arafat. În următoarele două, trei zile. Dacă trebuie să trimitem de la minister, vom trimite de la minister. Nu știu mai multe despre această situație. Trebuie evaluate toate aspectele, pentru a vedea care este situația. Dacă sunt părinți internați în secție cu copii sau doar copiii, trebuie lămurit. De regulă, se internează părinții cu copii. Înțeleg că sunt mai multe cazuri, nu este un singur copil. Înseamnă că este o practică. Dacă noi găsim acolo că mulți dintre ei erau internați cu părinți este una, dacă acei copii erau internați fără părinți este alt aspect. Trebuie văzut clar.”
În ceea ce privește reabilitarea, dr. Aurelia Țaga a explicat că în acest sector s-au făcut lucrări în 2004 – 2005 și a rămas în vizorul Consiliului Județean pentru alte investiții. „S-a făcut reabilitare la parter, la etajul 1 și ultima reabilitare a fost în 2005 și așteptăm să ne vină rândul la igienizare și reabilitare. Nu suntem numai noi în spital”, a arătat dr. Țaga.
ioana a zis
Eu cred ca se impune ca in autoturism/ carucior copilul sa fie asigurat cu ham/ centrura de siguranta. De ce sa nu fie asta valabil si intr-un spital unde copilul e singur si se poate accidenta?Cum sa i se asigure securitatea cand la nu stiu cate saloane e o asistenta?
bunicutul a zis
Ce d.r.a.c.u.l vedeti anapoda ca un copil poarta un ham adaptat ce se gaseste in comert, la vinzare si care este foarte agreat de parinti? Este legat de maini/picioare? Eu vad ca are libertate de miscare la maini si la picioare. Problema copilului este cu totul alta: sta mai mult singur deorece n-o are pe mama linga el (personalul de ingrijire fiind deficitar), dar nu este un copil abandonat. Cred ca massmedia are o obsesie de subiectul “pacient legat”. Ia mai scutiti-ne de subiecte din astea “de doi lei”
jean a zis
tot personalul spitalului a comentat aceasta stire… si, culmea, moderatorii site-ului au si aprobat aceste comentarii… sunt curios daca au fost si altii care au incercat sa spuna unele detalii din sptial si carora nu le-au fost aprobate comentariile… toata lumea stie ca pediatria si personalul acesteia este prea putin omenos si profesionist….