Bolnavii care vor avea nevoie de spitalizare în unitățile publice vor fi nevoiți să suporte un tarif de până la 10 lei la externare. La Spitalul Județean de Urgență (SJU) se încasează, din 2009, 20 de lei pentru prelucrarea și stocarea datelor personale.
Cătălina CHIFU
Ministerul Sănătății s-a hotărât să introducă, din martie 2013, coplata pentru pentru cazurile externate. Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgență, în ambulatoriul de specialitate, medicină de familie sau în cazul analizelor medicale. În același timp, măsura nu îi vizează pe copii, gravide, pensionarii cu venituri mici, bolnavii incluși în programele naționale de sănătate dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război.
Decizia îi va lovi însă pe băcăuanii care se internează în Spitalul Județean de Urgență. Aceștia plătesc deja, la internare, încă din 2009, un tarif de 20 de lei pentru prelucrarea și stocarea informatică a datelor personale. „Sistemul este dezvoltat din 2005, din veniturile proprii ale spitalului, și cu ajutorul lui avem arhivat tot istoricul pacientului internat. Avem în total 200 de calculatoare, iar un medic de la Boli Infecțioase poate vedea pe calculator dacă pacientul a primit tratament pe Cardiologie.
Când va intra în vigoare și această coplată vom evalua efortul financiar al omului și vom vedea la ce tarif rămânem”, spune Dan Stoica, managerul SJU. Odată cu introducerea coplății la externare – este de părere Dan Stoica – se va micșora adresabilitatea pe anumite servicii medicale și va scădea numărul internărilor. „Măsura îi va direcționa pe bolnavi spre medicina de familie și ambulatoriu. Inițiativa este veche, dar până acum guvernanții nu au avut curajul să o pună în aplicare. Coplata se folosește în toată Europa și așa e și normal. Noi am reușit în ultimii ani să aducem tehnologie medicală nouă. Efortul, în mare parte, a fost suportat din venituri proprii. Dacă nu introduci coplata riști să ieși de pe piață. Noi suntem în competiție cu spitalele private, iar dacă nu avem posibilitatea să ne retehnologizăm ieșim din competiție. Noi am făcut achiziții pe care le plătim în rate, deci fiecare ban contează acum. 10 lei nu-i mult, până la urmă”, consideră managerul SJU.
CAS, vinovată pentru datorii
Ministerul Sănătății a anunțat și măsuri drastice pentru spitalele care acumulează datorii. Acestea pot merge și până la demiterea managerilor. „Această secure deasupra capului e dintotdeauna. Dar managerii de spitale nu pot lăsa pacienții fără minimum de medicamente și materiale sanitare, când de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) vin bani așa puțini, iar facturile la utilități sunt foarte mari”, explică Dan Stoica. SJU are datorii la furnizori, în cadrul programelor naționale de sănătate (oncologie, diabet, HIV-SIDA, endocrine), de 10 milioane lei, din martie 2012. „Datoriile sunt în limita contractului cu CAS, care nu a virat banii. Nu sunt imputabile managerului. Dacă CAS, chiar cu aceste tarife proaste, ar plăti la timp serviciile medicale, noi nu am avea probleme. Dar avem speranța și promisiunea că, de la 1 martie, contractul cu CAS va fi mai bun și vom reuși să plătim furnizorii. De exemplu, suma primită în ianuarie pentru medicamente a fost de 7 miliarde. În ani buni, prin 2007 – 2008, nivelul la medicamente era de 12 miliarde. Trebuie să mă creditez la furnizori astfel încât pacienții să nu sufere. Noi nu putem asigura însă decât medicamentele vitale. O parte dintre ele, vitamine și cele pentru boli cronice, trebuie să le aducă pacienții de acasă”, arată managerul SJU.
CASETA
La Spitalul Municipal de Urgență Moinești nu se percepe niciun fel de taxă la internare. În același timp, conducerea spitalului nu este de acord să impună pacienților o coplată pentru serviciile medicale. „Nu suntem susținătorii coplății. Noi nu luăm nicio taxă, nici la internare și nici de altă natură. Coplata nu va aduce o creștere semnificativă la buget. Dar, dacă va intra în vigoare, vom respecta prevederile legii, însă vom stabili valoarea minimă”, ne-a declarat dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Moinești.
Lasă un răspuns