• există cîteva zone în județ, unde la fiecare ploaie viiturile distrugeau tot ce le ieșea în cale • primele la care au început lucrări de amenjare sînt Camenca – Brusturoasa, Izvorul Alb – Ocolul Silvic Dărmănești și Bogdana
Corectarea curgerilor torențiale de pe versanții împăduriți a „înghițit” peste 50 de miliarde de lei în acest an. Scurgerile de pe versanți creează probleme atunci cînd nu există amenajări ale albiilor. Pentru a limita efectele dezastruoase ale fenomenelor naturale, la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor s-a aprobat un plan pe țară. Acesta prevede realizarea unor amenajamente specifice, care să limiteze consecințele negative.
Direcția Silvică Bacău a fost prinsă în acest program de regularizare a bazinelor hidrografice din pădurile pe care le administrează. Anul acesta s-au efectuat lucrări de acest fel în trei puncte: Camenca -Brusturoasa, Izvorul Alb – Ocolul Silvic Dărmănești și Bogdana. „Încercăm să normalizăm măcar în parte curgerile torenților de pe versanți, astfel încît să nu mai avem la fiecare ploaie puternică sau furtună viituri și revărsări de ape și aluviuni. Corectarea nu se face la întîmplare, ci în urma unor date adunate din teren de lucrătorii noștri. Noi cunoaștem bine situația la Camenca, să zicem, unde și în acest an au fost probleme, așa că încercăm să le rezolvăm pe termen lung”, ne-a spus directorul tehnic al Direcției Silvice Bacău, George Brăiescu. Pentru sătenii din Brusrturoasa, pîrîul Camenca este o adevărată pacoste, pentru că are un bazin hidrografic mare. De aceea, amenajarea lui s-a impus cu stringență.
După cum am precizat, în bugetul pe anul în curs, există trei amenajări de corectare a torenților. În practică, ele înseamnă baraje de retenție, adîncirea albiilor, canalizarea lor etc. Licitațiile de execuție au fost cîștigate de Conbac. „Firma băcăuană a avut concurență din București, din Galați și din alte județe, dar alegerea ei se suține din toate punctele de vedere. A avut lucrări nu numai la noi, ci și în județul Neamț, așa că are atuurile de rigoare. Oricum, deciziile sînt luate de o comisie care cuprinde inclusiv reprezentanți ai ministerului de resort și ai Regiei Naționale a Pădurilor. Pentru noi, Conbac a devenit partener aproape tradițional în amenajările bazinetelor de scurgere a torenților”, a precizat directorul tehnic al instituției silvice.
Un obiectiv de prim ordin a fost protejarea acumulării de la Valea Uzului, motiv pentru care amenajările din Ocolul Silvic Dărmănești au avut întîietate. S-a dorit ca în lacul care alimentează orașele de pe traseu să nu existe acumulări de aluviuni, crengi și altele asemenea, care să-l colmateze. Sumele implicate sînt mari, dar execuția lucrărilor este pe termen mai lung, adică trei ani, iar banii se virează în etape.
Dar cele trei amenajări de corecție a torenților nu sînt sigurele prevăzute în plan. Direcția Silvică Bacău a mai lansat anunțurile de achiziție publică a serviciilor de proiectare și asistență tehnică la alte cinci amenajări. Este vorba de prima fază a amenajărilor torențiale din bazinele hidrografice Bolohanu – Ocolul Silvic Bacău, Grohot – Ocolul Silvic Dărmănești și Mihăiasa, de pe raza Ocolului silvic Căiuți. Au mai fost lansate invitații pentru etapa a doua a unor proiecte mai vechi, pentru amenajările bazinelor hidrografice torențiale Grozea și Tulburea din Ocolul Silvic Dărmănești. În practică, este vorba de întocmirea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice, a documentațiilor tehnice etc. Plata acestora se face din fonduri bugetare și credite externe de la Banca Europeană de Investiții. În principiu, banii în discuție finanțează deocamdată întocmirea documentației și partea de proiectare. Lucrările efective vor demara, probabil, în anul care urmează. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns