Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost achitat ieri, 12 mai, de magistratii Tribunalului Bucuresti, în dosarul Rafo Onesti, însa decizia nu este definitiva. Judecatorii au decis ca faptele pentru care Iacobov este acuzat nu se afla in legea penala sau, pur si simplu, nu au fost comise de acesta. Instanta a mai hotarit ca prejudiciul din dosar sa nu fie imputat inculpatilor.
Pe 4 noiembrie 2005, omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost trimis în judecata de procurorii Parchetului de pe linga Înalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de spalare de bani, asociere în vederea savirsirii de infractiuni si complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în forma calificata. Alaturi de Iacobov au mai fost deferiti justitiei si Toader Gaureanu, Marin Marin si Liliana Luchian, pentru aceleasi capete de acuzare ca si primul inculpat. Prejudiciul retinut în sarcina acestora este de aproape 243 de miliarde de lei.
Potrivit rechizitoriului, Corneliu Iacobov a negociat si stabilit înstrainarea, în mod ilegal, a unor active din patrimoniul Rafo Onesti, preturile fiind vadit mai mici decit valoarea lor reala. Ceilalti inculpati sint acuzati ca si-ar fi îndeplinit, cu buna stiinta, în mod defectuos atributiile de serviciu. Procurorii sustin ca Toader Gaureanu, Marin si Luchian au fost într-o permanenta întelegere în legatura cu modul de realizare a unor contracte economice care au condus la prejudiciul amintit.
Privatizare si convertirea datoriilor
Corneliu Iacobov a preluat Rafo in anul 2001, prin intermediul unui consortiu de firme deschis in Portugalia, Canyon Servicos, si Imperial Oil Bacau. Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a vindut un pachet de actiuni reprezentind 59,99% din capitalul social al Rafo. Pretul platit a fost de 1,5 milioane de dolari. La nici doua luni de la parafarea contractului, Guvernul a adoptat unele masuri de redresare financiara in vederea finalizarii procesului de privatizare a rafinariei. Datoriile rafinariei, neachitate pina in februarie 2002, au fost convertite in actiuni, iar actiunile au fost atribuite astfel: 63,9% Ministerului Finantelor Publice, 30,6% Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, iar societatilor Canyon Servicos LDA Portugalia si Imperial Oil Bacau cite 3%. Practic, ca urmare a acestei conversiuni, datoria Rafo catre bugetul statului – adica TVA, accize si impozit pe profit neachitate – a fost anulata.
Ancheta pentru spalarea banilor
In aprilie 2002, APAPS a mai vindut o data actiuni Rafo, 99% din cota de actiuni obtinuta in urma ordonantei de urgenta, cumparatorii fiind aceleasi doua firme controlate de Iacobov, iar pretul platit a fost de 11,4 milioane de dolari. In octombrie 2003, Canyon si Imperial au cesionat 48,9% din actiuni catre firma Balkan Petroleum Ltd. din Marea Britanie, cu 350.000 de dolari. Afacerile s-au derulat si, in timp, in perioada postprivatizare, Rafo a acumulat noi datorii la bugetul de stat, 7.972.046 .947.497 de lei. Ponderea o reprezintau accizele – 2.134 de miliarde de lei, TVA – 2.727 de miliarde de lei si fondul special al drumurilor – 829 de miliarde de lei. Anchetatorii, impreuna cu specialistii Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, au constatat ca banii au fost deturnati, prin transferuri frauduloase de bunuri si sume, catre firme-satelit, controlate direct sau indirect de Corneliu Iacobov si alti invinuiti cercetati in acest acest dosar.
... a zis
unde sunt tepele promise de basescu?! nastase=liber,sechelariu=liber,iacubov=liber…defapt a avut cineva probleme?…vorbe!
ANTI a zis
„99% din cota de actiuni obtinuta in urma ordonantei de urgenta, cumparatorii fiind aceleasi doua firme controlate de Iacobov, iar pretul platit a fost de 11,4 milioane de dolari” Deci a platit si datoriile?